• Οικονομία

    Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα – Νέο ιστορικό χαμηλό

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκεπτικός

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί την Τρίτη η τουρκική λίρα, διευρύνοντας τις απώλειές της μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το νόμισμα υποχωρεί στα επίπεδα των 20,15 έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα βρέθηκε μέχρι τις 20,2, έχοντας χάσει πάνω από το 7% της αξίας της από την αρχή του έτους.

    Το Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με το 52,14% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,86%.

    «Εάν πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας και μια πιθανή συστημική οικονομική κρίση, ο Ερντογάν πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να διορίσει κάποιον σαν τον Σίμσεκ στο οικονομικό επιτελείο», δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής της BlueBay Asset Management.

    Ο Μεχμέτ Σίμσεκ ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές του. Στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018.

    «Το ερώτημα είναι αν ένα τέτοιο άτομο θα έχει αρκετή ελευθερία να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομική πολιτική, όπως τις αυξήσεις επιτοκίων», επισήμανε ο Ash.

    Η λίρα θα αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες

    Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επίτευξη της ανάπτυξης και των εξαγωγών έναντι του ελέγχου των τιμών και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

    «Υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Steven Englander της Standard Chartered Bank στο CNBC.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει «πολλά οικονομικά ζητήματα» που θα ενταθούν μετά την επιστροφή του Ερντογάν στην εξουσία.

    Στο μεταξύ, αναλυτές της Goldman Sachs υποστήριξαν σε report, μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, ότι στο επίκεντρο της αγοράς θα συνεχίσουν να είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και η λίρα.

    «Τα διεθνή αποθέματα μειώνονται συνεχώς από την αρχή του έτους και είναι κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν όταν η αστάθεια της  τουρκικής λίρας αυξήθηκε απότομα», έγραψαν οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κλειδί ο νέος υπουργός Οικονομικών για την πολιτική Ερντογάν-Σε νέα χαμηλά η λίρα

    Πτώση για την τουρκική λίρα – Τι βλέπει η Morgan Stanley

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ