• Οικονομία

    Κλειδί ο νέος υπουργός Οικονομικών για την πολιτική Ερντογάν-Σε νέα χαμηλά η λίρα

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Στις επιλογές του νέου υπουργικού συμβουλίου έχουν στραφεί οι επενδυτές, αναμένοντας ένα σημάδι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στην ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

    Ήδη οι πιέσεις στη λίρα που μέχρι τη Δευτέρα κατέγραφε ιστορικά χαμηλά και τα εξαντλημένα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αφήνουν περιθώρια για παράταση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

    Σε αναζήτηση τεχνοκράτη

    Το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας,  επανέρχεται συνεχώς, με τις προσδοκίες των αγορών να είναι η επαναφορά του ή έστω η τοποθέτηση ενός υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα δώσει το στίγμα στις αγορές ότι θα μπει ένα τέλος στις πολιτικές Ερντογάν που οδήγησαν σε βουτιά την οικονομία της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το Reuters, μέλη του κυβερνώντος κόμματος, λίγο πριν τις εκλογές και με τη νίκη του Ερντογάν να φαίνεται σίγουρη, βρέθηκαν για να συζητήσουν πώς θα υιοθετήσουν μία νέα πολιτική σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων κι ένα στοχευμένο πρόγραμμα δανεισμού.

    Όλα όμως κρέμονται από τις αποφάσεις του Ερντογάν για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, με τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου τα προηγούμενα χρόνια να επικεντρώνονται στην απομάκρυνση των τεχνοκρατών και στην αποδυνάμωση της θεσμικής ικανότητας του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας.

    «Σε ένα περιβάλλον με έντονα συγκεντρωτικό τρόπο λήψης αποφάσεων, η αγορά στρέψει την προσοχή της στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας, μόνο εφόσον η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί μία αποφασιστική στροφή στη χάραξη πολιτικής», δήλωσε ο Emre Akcakmak, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της East Capital, ο οποίος επενδύει σε τουρκικές μετοχές.

    Σύμφωνα με τον Ercan Erguzel της Barclays, γίνονται προσπάθειες να επανακάμψει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει εκτίμησης από τις αγορές.

    Αποδυνάμωση της κεντρικής τράπεζας

    Σύμφωνα με αναλυτές, το κόμμα του Ερντογάν, ΑKP, έχει ξεμείνει από «φωνές της λογικής», με τον Τούρκο Πρόεδρο τα τελευταία χρόνια να τοποθετεί σε καίριες θέσεις, υποστηρικτές του, που όπως φαίνεται επιλέγονται με βάση την αφοσίωσή τους.

    «Το πιο επείγον θέμα των επόμενων ημερών είναι η ανακούφιση από τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις των τιμών που προκαλεί ο πληθωρισμός» δήλωσε ο Ερντογάν στη νικητήρια ομιλία του στην Άγκυρα, με κάποιους να διακρίνουν ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις πρακτικές του.

    Τα προηγούμενα χρόνια, η λίρα αποδυναμώθηκε πάνω από 90%, ο πληθωρισμός αγγίζει το 44%, τα αποθεματικά έχουν εξαντληθεί λόγω των συνεχών παρεμβάσεων για να σταθεροποιηθεί η λίρα και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε αλλαγή τουλάχιστον τεσσάρων διοικητών μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.

    Κατρακυλάει η λίρα

    Την επομένη των εκλογών η λίρα έπεσε σε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου, με traders και αναλυτές να είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της.

    Για τη Wall Street θεωρείται δεδομένη νέα υποτίμηση του νομίσματος τους επόμενους μήνες, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι θα φτάνει στο 28 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, όσο ο Ερντογάν επιμένει στις ανορθόδοξες πολιτικές των χαμηλών επιτοκίων, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 40%.

    Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, η Wells Fargo προβλέπει ότι το νόμισμα θα πέσει στο 23 έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πτώση για την τουρκική λίρα – Τι βλέπει η Morgan Stanley

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ