• Οικονομία

    Τουρκία: Σύντομα θα ανακοινώσει 3ετές οικονομικό πρόγραμμα

    • NewsRoom
    Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν


    Στον πολύ υψηλό πληθωρισμό επικεντρώνεται τώρα ο Ερντογάν, σκοπεύοντας μέσω του οικονομικού του επιτελείου να αναθεωρήσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ, σύμφωνα με τον νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ, με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα αναδιαμορφώσει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της επόμενους μήνες.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, οι ανορθόδοξες πολιτικές του προέδρου Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε απότομη πτώση της αξίας της λίρας, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών άνω του 85% πέρσι.

    Ωστόσο, οι αρχές προσπάθησαν να στηρίξουν το νόμισμα αντιμετωπίζοντας τη ζήτηση συναλλάγματος και εισάγοντας ένα σύστημα που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση.

    Κατά τη διάρκεια σχηματισμού κυβέρνησης, οι διορισμοί των Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ως υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Wall Street, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσαν τις προσδοκίες για επιστροφή στις ορθόδοξες πολιτικές.

    «Θα ενημερώσουμε για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γιλμάζ, ο οποίος διορίστηκε αυτόν τον μήνα και θεωρείται επίσης φιλική προς την αγορά προσωπικότητα. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα θα αφορά νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Επίσης, θα περιλαμβάνει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό, επεσήμανε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Οικονομικού Συντονισμού της κυβέρνησης θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα μετά το υπουργικό συμβούλιο.

    «Από τη μία μεριά, θα θεσπίσουμε πολιτικές για τη μείωση του πληθωρισμού και από την άλλη, θα βρούμε τρόπους και πολιτικές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιλμάζ.

    Μιλώντας μια ημέρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων καταναλωτών.

    Σημειώνεται ακόμη ότι ο Τούρκος πρόεδρος, παρόλο που εφαρμόζει μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, διόρισε το Σάββατο νέο υπουργό Οικονομίας, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος έχει ως αποστολή του να μειώσει τον πληθωρισμό και να επαναφέρει σε σωστή τροχιά την τουρκική οικονομία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: Αυξάνει τα τέλη διέλευσης από τον Βόσπορο για τα εμπορικά πλοία

    Ψηφιακές πλατφόρμες: Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τους κανόνες εργασίας

    Μητσοτάκης: Η πατρίδα μας έχει σύνορα και φυλάσσονται – Να αισθάνεστε ασφαλείς

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ