• Οικονομία

    Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος για τα στοιχεία του πληθωρισμού


    Αξιωματούχος υπεύθυνος για την μέτρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην εθνική στατική υπηρεσία της Τουρκίας υπέβαλε την παραίτησή του, στην τελευταία μιας σειράς αποχωρήσεων σε έναν θεσμό που βρίσκεται υπό αυστηρή κριτική για την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι Cem Bas παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος στατιστικών στοιχείων για τις τιμές, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο Furkan Metin, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος ψηφιακού μετασχηματισμού στην TurkStat, έχει ήδη αντικαταστήσει τον Bas, ο οποίος θα παραμείνει στην υπηρεσία, αλλά σε ρόλο χαμηλότερης βαθμίδας.

    Οι αλλαγές σε καίριες θέσεις εντείνουν την αναταραχή εντός της TurkStat, της οποίας ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριου, λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον διορισμό του. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η αύξηση των τιμών γίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων 20 ετών στην Τουρκία, αποτελώντας παράγοντα ιδιαίτερης ανησυχίας για την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, έναν χρόνο πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες για απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώνει η TurkStat και της πραγματικής αύξησης του κόστους ζωής που βιώνουν οι μισθωτοί.  Μολονότι η υπηρεσία ανακοίνωσε πληθωρισμό 70% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο,  η ENAGroup, ανεξάρτητη ομάδα μελετητών που έχει δημιουργήσει τον δικό της δείκτη τιμών, έκανε λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 157%.

     Η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ερντογάν, εξάλλου, ετοιμάζει νομοθεσία με βάση την οποία θα απαγορεύεται σε ανεξάρτητους ερευνητές να δημοσιοποιούν στοιχεία χωρίς την έγκριση της TurkStat, με την απειλή μάλιστα φυλάκισης για όποιον το πράξει.

    Ο Bas εργάζεται για την TurkStat για περισσότερα από 20 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Άμεση ανάλυση: Θα πάει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1:1;

    Bloomberg: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει της Κίνας για πρώτη φορά από το 1976



    ΣΧΟΛΙΑ