• Οικονομία

    Άμεση ανάλυση: Θα πάει η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1:1;

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Την  απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο πλησιάζει το ευρώ, που έκλεισε χθες στα 1,05 δολάρια, την ώρα που η Fed προειδοποιεί για επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και η ΕΚΤ παλεύει με αρνητικά επιτόκια.

    Ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan Private Bank, Sam Zief, δήλωσε, σύμφωνα με το CNBC, ότι η πορεία του ευρώ προς την απόλυτη ισοτιμία θα απαιτούσε μια υποβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς έγινε αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    Ακριβό το δολάριο, φθηνό το ευρώ

    Ο φόβος για περαιτέρω βύθιση του ευρώ προς την εξίσωση με το δολάριο δεν επιβεβαιώνεται από τους περισσότερους αναλυτές.

    Το δολάριο όμως φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο 8% και η Deutsche Bank το χαρακτήρισε ως το «πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο».

    Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον πρόεδρό της J. Powell να δηλώνει ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων.

    Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη.

    O Sam Zief ανέφερε ότι το ευρώ δείχνει «απίστευτα φθηνό» αυτή τη στιγμή, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να ξεφύγει από τα αρνητικά επιτόκια.

    Ο δρόμος για την απόλυτη ισοτιμία

    Δύο παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα υποβάθμιση του ευρώ σύμφωνα με τον Stephen Gallo, τον ευρωπαίο επικεφαλής της BMO Capital Markets.

    Η απόλυτη ισοτιμία θα προέκυπτε σε περίπτωση αδράνειας από την ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων εντός του καλοκαιριού, ενώ επίσης  κι ένα πλήρες εμπάργκο της Γερμανίας στη Ρωσία θα προκαλούσε τριγμούς στην προμήθεια ενέργειας.

    «Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την ΕΚΤ να συνεχίζει την αδρανή πολιτική της, σε περίπτωση που διαχειριστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το σενάριο του υψηλού κινδύνου ύφεσης στη Γερμανία και των πρόσθετων απότομων αυξήσεων στις τιμές», αναφέρει ο Gallo.

    Ο Jonas Golterman της Capital Economics αναφέρθηκε σε μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων της ευρωζώνης.

    «Προβλέπουμε ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί λίγο περισσότερο έναντι του δολαρίου: αναμένουμε ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα εξισωθεί στο 1:1 μέσα στη χρονιά, πριν ανακάμψει προς το 1,10 το 2023, όταν οι όροι για της οικονομία της ευρωζώνης θα είναι πιο χαλαροί και η Fed θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στη σύσφιξη της πολιτικής της».

    Διαβάστε επίσης:

    e-ΕΦΚΑ: Αναβάθμιση των εφαρμογών του – Σε ποιες υπηρεσίες θα υπάρξει προσωρινή διακοπή λειτουργίας

    Παγκόσμια Τράπεζα: 30 δισ. δολ. για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας του πλανήτη



    ΣΧΟΛΙΑ