• Οικονομία

    Τόμσεν για ελληνικό χρέος: «Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα»

    • NewsRoom
    Πολ Τόμσεν ΔΝΤ

    Πολ Τόμσεν


    Την ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, από τις Βρυξέλλες ενώ συνέχισε τις δηλώσεις του και στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, δίνοντας τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους για συμφωνία έως το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Π. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα».

    «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε ο Π. Τόμσεν.

    Σε συνέχεια των δηλώσεών του στο CNBC ο Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση χρέους εγκριθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Ιουνίου θα υπάρξει επαρκής χρόνος για το Ταμείο προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα έως τον Αύγουστο.

    «Ναι. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Ο χρόνος περνάει αλλά εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα»,σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

    «Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, συζητάμε ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα» δήλωσε ο κ. Τόμσεν.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντομπρόβσκις: «Ζήτημα μηνών» η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Έως την 1η Ιουνίου εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προεκλογικό βίντεο για τον Αλέξη Τσίπρα;



    ΣΧΟΛΙΑ