• Οικονομία

    Το «ταμείο» της φοροδιαφυγής – Ψάχνουν 2 δισ. για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Μονόδρομος για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εξαγγελιών φαίνεται πως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η μείωση φόρων πρέπει να συνοδεύεται και από τα αντίστοιχα έσοδα που θα «ισοφαρίζουν» τα μέτρα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ να ρίχνουν πλέον, όλο το βάρος στα κρυμμένα εισοδήματα.

    Για την επόμενη 4ετια απομένουν δύο μεγάλες παρεμβάσεις: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία επιπλέον μονάδα και το τέλος επιτηδεύματος που θα καταργηθεί. Πρόκειται για δύο μέτρα που κοστίζουν 1 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2027.

    Γι’ αυτό το λόγο, το οικονομικό επιτελείο αναζητά σε σταθερή βάση 2 δισ. ευρώ από το 2026, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες και να υλοποιηθεί το σχέδιο μείωσης φόρων.

    Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Ήδη, έχει ανακοινωθεί από κυβερνητικά χείλη ένας «δεκάλογος» παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος, POS σε όλη την αγορά κα.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» (διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας).

    Σήμερα «χάνεται» περίπου το 15% και υπολογίζεται πως το 2026 θα πρέπει να μειωθεί στο 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

    Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια Έκθεση της Κομισιόν για το «κενό» ΦΠΑ στις χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα στο διάστημα 2016- 2019 ειχε απώλειες ΦΠΑ σχεδόν 21 δισ. ευρώ.

    Η κάλυψη της απόστασης από το 23,4% στο 15% μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έως σήμερα κι άλλα 500 εκ ευρώ από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, δηλαδή συνολικά 2,5 δισ ευρώ.

    Πάντως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν αναγράφονται πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε πρώτη φάση και μέχρι να ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα που σχεδιάζονται, «ό,τι μπαίνει στα ταμεία είναι ευπρόσδεκτο», όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Οι εισπράξεις από ΦΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν σε 24,2 δισ. ευρώ το 2024 από 23,1 δισ. ευρώ φέτος.

    Διαβάστε επίσης:

    «Αυγάτισαν» τα φορο-έσοδα χωρίς να αυξηθούν οι φόροι – Πώς θα μπει 1,5 δις παραπάνω στα ταμεία το 2024

    Σχέδιο για έκδοση πράσινων ομολόγων – Στόχος για περιορισμένο δανεισμό από τις αγορές

    Μητσοτάκης: Δύσκολα τα πράγματα με την ακρίβεια – Τι είπε για market pass και αυξήσεις μισθών

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ