• Οικονομία

    Το Δημόσιο αντλεί €2 δισ. από το 15ετές – Στο 1,17% το προσφερόμενο επιτόκιο


    Κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν τελικά από την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, η διαδικασία του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα μετά το μεσημέρι.

    Το συνολικό ύψος των προσφορών αγγίζει τα 16,8 δισ. ευρώ, ενώ το προσφερόμενο επιτόκιο τιμολογείται στο 1,17% με βάση το τρέχον mid swap επί του οποίου προστίθενται 125 μονάδες βάσης.

    Τόσο η σημερινή έκδοση όσο και η αρχική του περασμένου Ιανουαρίου έχουν ακριβώς το ίδιο επιτοκιακό κουπόνι που είναι στο 1,875%. Εκείνο, όμως, που αλλάζει με την τρέχουσα επανέκδοση είναι η απόδοση των επενδυτών, η οποία θα κυμανθεί σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη του 1,911% που ήταν η αρχική του 15ετούς ομολόγου. Και τούτο διότι η επανέκδοση αναμένεται να τιμολογηθεί πάνω από το άρτιο. Αυτή ακριβώς η τιμολόγηση, που μένει να γνωστοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι εκείνη η οποία θα διαμορφώσει και την τελική ετησιοποιημένη απόδοση που θα έχουν οι ομολογιούχοι.

    Με την έκδοση αυτή και από την αρχή του έτους, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια 16 δισ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία το κεφαλαιακό μαξιλάρι της χώρας ανέρχεται σε 37,9 δισ. ευρώ. Δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές παρενέργειες της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ