• Οικονομία

    Το colpo grosso των σούπερ μάρκετ με το ηλιέλαιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω (Α - Δ): Γεράσιμος Σκλαβενίτης (Σκλαβενίτης) - Αριστοτέλης Παντελιάδης (Metro) Κάτω (Α-Δ): Jesper Lauridsen (ΑΒ Βασιλόπουλος) - Γιάννης Μασούτης (Μασούτης)

    Πάνω (Α – Δ): Γεράσιμος Σκλαβενίτης (Σκλαβενίτης) – Αριστοτέλης Παντελιάδης (Metro) Κάτω (Α-Δ): Jesper Lauridsen (ΑΒ Βασιλόπουλος) – Γιάννης Μασούτης (Μασούτης)


    Τρόπους προκειμένου να διατηρούν γεμάτα τα ράφια τους με ηλιέλαιο, το οποίο και αποτελεί το μοναδικό προϊόν για το οποίο εκφράζεται προβληματισμός σχετικά με το ύψος των αποθεμάτων που θα υπάρχουν τους επόμενους μήνες, αναζητούν τα σούπερ μάρκετ.

    Η επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις ηλιελαίου ήταν η πρώτη κίνηση στην οποία προχώρησαν σχεδόν όλες οι αλυσίδες αρχικά στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, σε μία προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην τάση που παρατηρήθηκε το πρώτο διάστημα μετά το ξέσπασμα του πολέμου για μαζικές και ανεξέλεγκτες αγορές.

    Το τελευταίο διάστημα ωστόσο κι ενώ ήδη κάποιες αλυσίδες έχουν επεκτείνει το πλαφόν στις πωλήσεις ανά καταναλωτή και στα φυσικά καταστήματα, παρατηρείται ότι σε αρκετά ράφια εμφανίζονται κενά. Χωρίς αυτό να «μεταφράζεται» απαραίτητα ως έλλειψη, αποτελεί ωστόσο δείγμα της αναταραχής που υπάρχει στην τροφοδοτική αλυσίδα για το συγκεκριμένο προϊόν.

    Στελέχη που έχουν γνώση του κλάδου καθώς και τι γίνεται σε επίπεδο προμηθευτών εξηγούν στο mononews πως παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετά καταστήματα σούπερ μάρκετ τις τελευταίες μέρες, να …εναλλάσσονται στα ράφια ανά ημέρες, οι διαφορετικές συσκευασίες και κωδικοί των ηλιελαίων.

    «Βάζουν εναλλάξ κωδικούς ηλιελαίου στα ράφια (πχ. 5λιτρα, 10λιτρα) στην προσπάθεια τους να μην εμφανίζονται μειωμένες ποσότητες σε όλες τις συσκευασίες, την ίδια στιγμή» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Κάτι βεβαίως που στα ηλεκτρονικά καταστήματα γίνεται εμφανές με αρκετούς κωδικούς να βρίσκονται σε έλλειψη, ανάλογα με την αλυσίδα.

    Ο «πανικός» που έφερε μείωση των αποθεμάτων…

    Η μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε με το ηλιέλαιο οφείλεται βεβαίως στο γεγονός ότι η Ουκρανία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπη. Αυτό όμως δεν ήταν από μόνο του δυνατό να δημιουργήσει τόσο μεγάλης έκτασης διαταραχή στην προμήθεια του, σε τόσο σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Καθώς επάρκεια και αποθέματα υπήρχαν και υπάρχουν τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

    Ο «πανικός» που καταγράφηκε σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ανησυχίας κυρίως των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ηλιέλαιο σε μεγάλες ποσότητες στον κλάδο της εστίασης. Οι οποίοι έσπευσαν σε μαζικές αγορές από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργώντας αναστάτωση στους προμηθευτές που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την ξαφνική και ραγδαία αύξηση της ζήτησης.

    Στέλεχος της αγοράς που γνωρίζει όσα γίνονται σε επίπεδο προμηθευτών σημείωνε στο mononews πως τα αποθέματα στη χονδρική που υπήρχαν στην αρχή του έτους για καλύψουν τις – υπό κανονικές συνθήκες- ανάγκες των επόμενων μηνών, άρχισαν ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου να εξαντλούνται. Σχεδόν μία εβδομάδα δηλαδή μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

    …και τον διπλασιασμό της τιμής του ηλιελαίου

    Παράγοντες της αγοράς σημείωναν στο mononews στις αρχές Μαρτίου πως ήδη έβρισκαν το ηλιέλαιο από τους προμηθευτές τουλάχιστον 25% ακριβότερα. Χαρακτηριστικά επεσήμαιναν δε πως 1 λίτρο που πωλούνταν στο ράφι προ του πολέμου 1,85 ευρώ, είχε σκαρφαλώσει στα 2,24 ευρώ.

    Έναν και πλέον μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του ηλιελαίου σε επίπεδο προμηθευτών έχει διπλασιαστεί.  Η σύγκριση δε σε σχέση με έναν χρόνο πριν στις προμήθειες που κάνουν επαγγελματίες είναι απολύτως χαρακτηριστική της κατάστασης . Πέρσι τα 10 λίτρα ηλιελαίου κόστιζαν 8 ευρώ ενώ σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 24 ευρώ.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που αφορά στα αποθέματα σε ηλιέλαιο οι χονδρέμποροι έχουν ήδη στραφεί σε εναλλακτικές αγορές εκτός Ουκρανίας. Τα οποία και αγοράζουν ακριβότερα.

    Σε ενημερωτικό σημείωμα που έχει στη διάθεσή του το mononews, επιχείρηση που προμηθεύει τα σούπερ μάρκετ ενημερώνει  περί τα μέσα Μαρτίου, ότι θα έχει νέα παραγωγή τις επόμενες μέρες σε συγκεκριμένες συσκευασίες ηλιελαίου σε πολύ περιορισμένες ωστόσο ποσότητες οι οποίες θα έρθουν με νέα ανατίμηση.

    Γίνεται σαφές πως όσο η γεωπολιτική σύγκρουση συνεχίζεται, κανείς δεν είναι θέση να γνωρίζει πού θα σταματήσει το ράλι της τιμής του ηλιελαίου. Το οποίο βέβαια φαίνεται με τη σειρά του να συμπαρασύρει και γενικότερα τιμές όλων των ελαίων αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση έθεσε από χθες σε λειτουργία την πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε μία σειρά από προϊόντα. Ανάμεσα τους φυσικά και το ηλιέλαιο. Σε μία προσπάθεια, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο οι τιμές να πέσουν,  τουλάχιστον να εξασφαλιστεί ότι οι οποίες ελλείψεις δεν είναι τεχνητές και δεν θα οδηγήσουν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σούπερ μάρκετ: Γιατί βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις σε ηλιέλαιο και άλευρα

    H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο

    Σούπερ μάρκετ: Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη



    ΣΧΟΛΙΑ