• Οικονομία

    H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Νέα δεδομένα στην αγορά των ελαίων έχει φέρει η αναταραχή που επικρατεί διεθνώς με το ηλιέλαιο. Η τιμή του οποίου, εξαιτίας του πολέμου, έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα ενώ η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων των παραγωγών.

    Την ίδια στιγμή που η αγορά αναζητά εναλλακτικές χώρες πέραν της Ουκρανίας για την προμήθεια ηλιελαίου, υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων που στρέφονται σε διαφορετικού τύπου έλαια όπως σογιέλαιο και ελαιόλαδο- προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η «κινητικότητα» αυτή αποτυπώνεται πλέον και στην τιμή του ελαιολάδου.

    Παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν τις κινήσεις σε επίπεδο παραγωγών-προμηθευτών επισημαίνουν ότι μέσα στον Μάρτιο σε όλες τις περιοχές της χώρας με σημαντική ελαιοπαραγωγή, όπως στη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κρήτη και τη Λέσβο, οι τιμές έχουν ήδη «τσιμπήσει». Εκτιμούν δε ότι τις επόμενες μέρες η τιμή του ελαιολάδου θα ανέβει τουλάχιστον κατά 10 λεπτά, κυρίως σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση.

    Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

    Μέσα στον Μάρτιο η τιμή παραγωγού διαμορφωνόταν περί τα 3,40 ευρώ ανά κιλό κατά μέσο όρο, πλέον όμως εμφανίζει ανοδικές τάσεις προς τα επίπεδα των 3,60-3,70 ευρώ το κιλό, κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Κρήτης, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εγχώριες τιμές στο ελαιόλαδο στο τέλος Ιανουαρίου είχαν διαμορφωθεί στα 3,20 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας ήδη αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι δε εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 υπολόγιζαν την παραγωγή ελαιόλαδου σε 3.098.500 τόνους, αυξημένη κατά 2,9% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

    Οι ανατιμήσεις, που ξεκινούν από τους παραγωγούς και αναπόφευκτα -ως έναν βαθμό- φτάνουν και στην τελική τιμή πώλησης, αγγίζουν πλέον όλα τα σχεδόν τα είδη ελαίων.

    Η κατάσταση που διαμορφώνεται από τη μία πλευρά προβληματίζει τις επιχειρήσεις τροφίμων και τον κλάδο της εστίασης, καθώς ανεβαίνει το κόστος παραγωγής. Τεράστια είναι από την άλλη πλευρά και η ανησυχία των καταναλωτών που βλέπουν το κύμα ακρίβειας να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα είδη διατροφής.

    Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή του ελαιόλαδου ανεβαίνει σταδιακά και με μικρά σκαμπανεβάσματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις τελευταίες μέρες. Ενδεικτικά, ένα λίτρο ελαιόλαδο συγκεκριμένης μάρκας, που πωλείτο κατά μέσο 6,41 ευρώ στις μεγάλες αλυσίδες στις 18 Μαρτίου, λίγες μόλις μέρες αργότερα, στις 26 Μαρίου, είχε φτάσει τα 6,65 ευρώ. Οι εκτιμήσεις δε για το επόμενο δίμηνο κάνουν λόγο για ανατιμήσεις στο συγκεκριμένο προϊόν από 9% έως 13%.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργαντάς: Εικονική η έλλειψη στο ηλιέλαιο – Δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας στα ράφια



    ΣΧΟΛΙΑ