Οικονομία

Τύπου “V” η κρίση της πανδημίας

  • Βασίλης Τσεκούρας
Jean Claude Trichet

Jean Claude Trichet


Τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία ανέλυσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean– Claude Trichet από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο νυν Πρόεδρος για την Ευρώπη της Τριμερούς Επιτροπής εκτίμησε ότι πριν τον covid ήμασταν σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν τη Lehman Brothers. Μετά την πανδημία, είπε, δεν είχαμε πολλά περιθώρια κινήσεων σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές για την ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι  η κρίση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει τις προοπτικές πολλών τομέων της οικονομίας.

Η πανδημία ήρθε να ενδυναμώσει αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικά, τόνισε ο Jean–Claude Trichet και υπογράμμισε τρία στοιχεία που σχετίζονται με την κρίση. Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση που έχει και μας έκανε να ανακαλύψουμε αδυναμίες που ήδη είχαμε, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση μπορεί να αποδειχτεί επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από το ίδιο πάνελ, ο Yπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη.

Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας. Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος. αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά, είπε η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Πατέλης: Στόχος η μείωση φορολογίας και η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας

Ντέκλαν Κοστέλο: Επιπλέον ανάπτυξη 1-2% λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης

Άρης Καρυτινός: Νέες επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ «κοιτά» η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ