• Οικονομία

    Την ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για την Golden Visa – Νέο «λίφτινγκ» στα Airbnb τον Σεπτέμβριο

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    Στα 800.000 ευρώ θα ανέλθει το ελάχιστο όριο επένδυσης για τις Golden Visa σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, που παρουσιάζουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολίτες τρίτων χωρών.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως τα όρια θα αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας είτε αφορούν εκείνες που θεωρούνται «φιλέτα» είτε αυτές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές μετά την αύξηση του ορίου πέρυσι το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το ελάχιστο όριο είναι 500.000 ευρώ για τα Βόρεια και τα Νότια Προάστια της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μετατοπιστεί σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Παλλήνη κ.α.

    Η διάταξη που θα κατατεθεί θα προβλέπει την αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρώ στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Πάτμο και Χανιά.

    Ωστόσο, θα υπάρχουν δυο ακόμα «ταχύτητες»:

    • Στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον και σήμερα το όριο είναι 250.000 ευρώ, το ποσό θα αυξηθεί στα 400.000 ευρώ και
    • σε εκείνες που δεν υπάρχει κινητικότητα από πλευράς επενδυτών το όριο θα παραμείνει στα 250.000 ευρώ.

    Μέριμνα για διατηρητέα 

    Επίσης, θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο, «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη», όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

    Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στα νεόδμητα ακίνητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έλλειψης στέγης για τους Έλληνες.

    Νέο «λίφτινγκ» στα Airbnb τον Σεπτέμβριο

    Πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπενθύμισε πως μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε μέτρα προκειμένου να μπει μία τάξη στον τομέα αυτό, όπως η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ και η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όποιον διαθέτει από 3 ακίνητα και πάνω.

    «Παρακολουθούμε το θέμα. Θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα το συζητήσουμε ξανά με τους αρμόδιους φορείς και θα επανέλθουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μ.ο. της Ευρωζώνης

    Στο δόκανο της εφορίας την Τσικνοπέμπτη 1 στα 4 ψητοπωλεία – Απόβαση ΑΑΔΕ και σε δημοφιλείς προορισμούς για τα Καρναβάλια

    ΑΑΔΕ: 16.380 παραποιημένα προϊόντα κατασχέθηκαν στο Ελ. Βενιζέλος



    ΣΧΟΛΙΑ