• Οικονομία

    Τι σημαίνει η έκπτωση 25% για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και ο κίνδυνος να γράψει «μείον» το ΑΕΠ

    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Tα 2 δισ. ευρώ ξεπερνούν μέχρι στιγμής οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ το πακέτο που έχει διατεθεί για την κάλυψη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που πλήττονται από τις συνέπειες της νόσου υπολογίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στις 26 μέρες του τρέχοντος μηνός, ο προϋπολογισμός έχει πέσει 1,5 δισ. ευρώ έξω και αν το ποσό αυτό το ανάγουμε στο ΑΕΠ, το τελευταίο έχει εκτροχιαστεί σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και το 1,9% που ήταν η ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου πριν καν βγει ο Μάρτιος υπολογίζεται σε… 0,9%. Και η εκτίμηση για φέτος, σύμφωνα με την Morgan Stanley, δίνει ύφεση άνω του 5,3%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, διότι δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα τερματιστεί η κρίση. «Και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης», επανέλαβε δύο φορές στην ομιλία του, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Σταϊκούρας.

    Αν συνεχιστεί η κρίση με την ίδια ένταση και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, την Κυριακή… του Θωμά, η ελληνική οικονομία θα έχει περάσει σε ύφεση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή θα έχει μειωθεί ο πλούτος της χώρας κατά 2 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση προανήγγειλε ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, ενώ ήδη αναγγέλθηκε έκπτωση 25% για τους φορολογούμενους που πληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσα στον Αρμαγεδδώνα του κορονοϊού.

    Ενώ αναμένεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιλαμβάνεται αναλυτικά το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, υπάρχουν απορίες για το τι είδους φορολογικές υποχρεώσεις είναι αυτές που χρήζουν έκπτωσης. Χαρακτηριστικά, φοροτεχνικοί τονίζουν ότι μέσα στην έκπτωση αυτή θα συμπεριληφθούν και οι δόσεις στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα αφορούν δε τις υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων ή τον φόρο που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2019, που, υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη να υποβάλλονται, όπως συνέβη πέρυσι;

    Η κυβέρνηση δίνει κίνητρο έκπτωσης 25% σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες προκειμένου να καταβάλουν τους φόρους και τις εισφορές τους έως το τέλος Μαρτίου αν και δικαιούνται αναστολή. Τονίζεται ότι η έκπτωση 25% δεν αφορά τον ΦΠΑ.

    Για όλους τους υπόλοιπους, οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

    Ταυτόχρονα, παρέχεται 3μηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

    Σε κάθε περίπτωση, η διευκρίνιση από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κρίνεται απαραίτητη…



    ΣΧΟΛΙΑ