• Οικονομία

    Τι φοβούνται οι επενδυτές αν η ΕΚΤ «προλάβει» τη Fed στην μείωση επιτοκίων;

    • NewsRoom
    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) - Τζερομ Πάουελ (FED)

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) – Τζερομ Πάουελ (FED)


    Η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων αν και δεν έκρυβε εκπλήξεις, έγινε σε ένα ανησυχητικό momentum για τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του πληθωρισμού της περασμένης Τετάρτης διέψευσαν γι’ ακόμη μία φορά τους αναλυτές, αποδεικνύοντας ότι το «τελευταίο μίλι» για τον στόχο του 2% είναι πιο δύσκολο απ’ ότι αναμενόταν.

    Ο γενικός δείκτης άγγιξε το 3,5%, ενώ ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, το 3,8%, κάνοντας τους traders να αποσύρουν τα αισιόδοξα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

    Τα σενάρια

    Ο Ιούνιος ως μήνας έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed φαίνεται ότι έχει βγει τελείως από το πλάνο των επενδυτών, αφήνοντας την ΕΚΤ μόνη της να είναι το «φαβορί» μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, που θα κάνει πρώτη μία μείωση επιτοκίων.

    Αν και η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να ξορκίσει οποιαδήποτε συσχέτιση με την πορεία που ακολουθεί η Fed, στην περίπτωση που η ΕΚΤ «προλάβει» τους Αμερικανούς αξιωματούχους, έχουν φουντώσει διάφορα σενάρια σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

    Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δέχθηκε το πρώτο χτύπημα την περασμένη Τετάρτη, με την ανακοίνωση των δεικτών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ήδη εκτιμούν ότι σε μία περίπτωσης απόκλισης των δύο κεντρικών τραπεζών στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, το ευρώ θα αποδυναμωθεί περαιτέρω, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την ελκυστικότητά του έναντι ενός ήδη ισχυρού δολαρίου.

    Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνουν και οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς αναμένεται αυτές να μειωθούν στην περίπτωση πρόωρων μειώσεων από την ΕΚΤ, ένα σενάριο που υποστηρίζει και η HSBC.

    Θα μπορούσε η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη να πυροδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις;

    Τα τελευταία στοιχήματα

    Αναλυτές και επενδυτές ποντάρουν σε μία  μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο από την ΕΚΤ –αν και ισχυρό παραμένει το σενάριο και του Ιουλίου- καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του 2%, μόλις 0,4% αυξημένος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

    Η Λαγκάρντ απέφυγε γι’ ακόμα μία φορά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά σημείωσε ότι ο Ιούνιος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος από τις αγορές.

    Όμως αν στην κούρσα της νομισματικής χαλάρωσης βγει μπροστά η ΕΚΤ – η οποία καθυστέρησε κάποιους μήνες σε σχέση με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων- κάποιοι προβληματίζοντας για το σενάριο ενός ευρώ που θα υποχωρεί έναντι του δολαρίου καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές για την ευρωζώνη. Μία παράμετρος που θα μπορούσε να επαναφέρει τις πιέσεις στον πληθωρισμό, παρά τη θετική πορεία του μέχρι στιγμής.

    Από την άλλη η Fed φαίνεται να μην είναι καθόλου έτοιμη να προχωρήσει τον Ιούνιο σε μειώσεις, αφήνοντας τις μεγάλες αποφάσεις –σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders- για τον Σεπτέμβριο.

    H εξάρτηση από τις ΗΠΑ

    Παρά τις προσπάθειες της Λαγκάρντ να καταρρίψει οποιαδήποτε σενάριο εξάρτησης της ευρωζώνης από τις αποφάσεις των ΗΠΑ, αναλυτές και επενδυτές την διαψεύδουν. Το ευρώ υποχώρησε στα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπως και οι ευρωαγορές.

    Αντίθετα, οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν επηρέασαν τις αγορές στην Ευρώπη.

    Τα στοιχήματα για τη Fed φαίνεται ότι έχουν ανακατέψει την τράπουλα και για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Οι traders βλέπουν μικρότερες μειώσεις από την ΕΚΤ, υπό τον φόβο σημαντικών απωλειών του ευρώ, με μείωση 85 μονάδων βάσης στα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους. Πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα στοιχήματα έδιναν 100 μονάδες βάσης.

    Αντίστοιχα και στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι επενδυτές αναμένουν πλέον δύο μειώσεις, με την πρώτη να αναμένεται στον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά δεν δεσμευόμαστε για το πότε θα μειώσουμε τα επιτόκια

    EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Το δίλημμα της Λαγκάρντ

    Wall Street: Άνοιγμα στο «κόκκινο» λόγω πληθωρισμού – Δύο μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπουν οι traders



    ΣΧΟΛΙΑ