• Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις της ΕΚ για Ελλάκτωρ, η διαμάχη της Eurobank με τους Μαρινόπουλους, τα μυστικά της Intrakat, η νέα εξαγορά του CVC και η εξαιρετική επιλογή του Βασίλη Ψάλτη

    Η Έλλη είναι απόφοιτος του  Κολλεγίου Αθηνών (χρονιά του 1993). Έχει δύο κόρες που φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών (Δημοτικό και Γυμνάσιο). Η επιλογή εξαιρετική, από τον CEO της Alpha Bank  Βασίλη Ψάλτη.

    image

    Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις της ΕΚ για Ελλάκτωρ

    Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες έχουμε Χριστούγεννα εν τούτοις τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται να ηρεμήσουν.

    Τις προηγούμενες ημέρες απέστειλαν στην ολλανδική Reggeborgh και στην βελγική Atlas το «κατηγορητήριο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το οποίο φαίνεται πως προκύπτουν στοιχεία συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των δύο μετόχων της Ελλάκτωρ αλλά και επιπλέον στοιχεία ότι οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν.

    Οι εταιρείες έχουν μια εβδομάδα προθεσμία να απαντήσουν.

    Εκτιμάται ότι οι νομικοί των Ολλανδών και των Βέλγων θα ζητήσουν επιπλέον 7 έως 10 ημέρες παράταση.

    Άρα το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση των Ολλανδών και των Βέλγων θα σταλεί στην ΕΚ περί τα τέλη του μηνός ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.

    Στην συνέχεια η Επιτροπή θα εκδώσει το πόρισμα της περί τις 15 -20 Ιανουαρίου.

    Τις τελευταίες ώρες κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις σε μεμονωμένα μέλη της ΕΚ για να ρίξουν στα μαλακά την υπόθεση.

    Την ιδία ώρα μετά τη δημόσια Επιστολή που κατέθεσαν στις 8 Δεκεμβρίου οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, ο τελευταίος έδωσε εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση.

    Οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης ιδιοκτήτες των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman, ζήτησαν  την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να αποτραπούν οι προσπάθειες εκφοβισμού των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Οι Greenhill Investments Limited και Kiloman κατέχουν το 30% των μετοχών της  Ελλάκτωρ. 

    Η Επιστολή των μετόχων του 30% της Ελλάκτωρ αφορά ,όπως αναφέρουν «τις πρωτοφανείς απειλές εναντίον μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που περιλαμβάνονται σε δύο εξώδικα της  Ολλανδικής Reggeborgh που κατέχει επίσης το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ, σύμφωνα με τις οποίες θα κινηθεί εναντίον τους σε ποινικά και αστικά δικαστήρια διαφόρων κρατών, επειδή τολμούν να ελέγξουν τις παράνομες πρακτικές που έχει ακολουθήσει.

    Προφανής σκοπός του εξώδικου είναι να προκαλέσει φόβο στα μέλη της επιτροπής και να μην τιμωρηθούν.»

     

    Ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που συναντήθηκε με τον Olaf Scholtz

    Τρείς Ευρωπαίοι ηγέτες, συμμετείχαν χθες για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Αναμφισβήτητα το πρόσωπο που τράβηξε όλα τα βλέμματα και τα φώτα της κάμερας, ήταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.

    Για πρώτη φορά όμως συμμετείχε επίσης και ο Αυστριακός ομόλογός του Καρλ Νέχαμερ αλλά και η νέα πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

    Από νωρίς το πρωί όλοι ήθελαν να κλείσουν ένα ολιγόλεπτο έστω τετ-α-τετ με τον νέο ηγέτη της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

    Ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που το κατάφερε ήταν ο …νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο πονηρός Κρητικός βρήκε την ευκαιρία και εξασφάλισε μια ολιγόλεπτη ιδιωτική συνομιλία με τον Όλαφ Σολτς.

    Μετά τις πρώτες αναγνωριστικές αβρότητες, η συζήτηση -μου λένε- επικεντρώθηκε στο μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

     

    O πικρός καφές των Starbucks

    H εταιρεία Marinopoulos Coffee Company Single Member SA ανήκει στους Παναγιώτη Ι. Μαρινόπουλο και Στέφανο Ι. Μαρινόπουλο της γνωστής οικογενείας.

    Τα 27 καταστήματα Starbucks κυριαρχούν στην ελληνική αγορά του καφέ και συγκεντρώνουν τη ζήλια του ανταγωνισμού.

    Υπάρχουν όμως και τα προβλήματα.

    Η εταιρεία με ετήσιο τζίρο γύρω στα 15 εκατ. ευρώ έχει και δανειακά βάρη της τάξης των 27 εκατ. ευρώ στις 4 συστημικές τράπεζες.

    Οι τράπεζες πέρασαν τα δάνεια στους servicers.

    Ένα δάνειο όμως από αυτά, της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, είναι τόσο κόκκινο, μα τόσο κόκκινο που η Εurobank το κατέστησε «αμέσως απαιτητό».

    Από ‘δω και πέρα το ροζ συννεφάκι των Starbucks γίνεται γκρίζο αφού και οι άλλοι πιστωτές «ξύπνησαν» και σίγουρα δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους….Καλά Χριστούγεννα….

    Σημειώστε επίσης, ότι σε ένα χρόνο λήγει και το Franchise που έχει η οικογένεια Μαρινόπουλου για τα Starbucks!!!

    Για αυτό τον λόγο οι προνοητικοί τραπεζίτες της Eurobank γυρεύουν από τώρα τα λεφτά τους.

    Γιατί εάν χάσει  το Franchise η οικογένεια Μαρινόπουλου χάθηκαν και τα δάνεια!!!

     

    H CVC Capital στοχεύει τώρα στα Logistics (…της Πάτρας κι όχι μόνο…)

    Σας ενημέρωσα χθες ότι οι μοναχοί των Βρυξελλών με διαβεβαιώνουν πως η DGComp δίνει οριστικά και πέραν πάση αμφιβολίας, την έγκριση της για να αποκτήσει η CVC Capital την Εθνική Ασφαλιστική.

    Σήμερα θα σας μιλήσω για τις επόμενες κινήσεις του CVC Capital.

    Τα στελέχη του fund κατεβαίνουν συχνά-πυκνά στην Πάτρα, γιατί εκεί έχουν εντοπίσει μια μεγάλη και πολλά υποσχόμενη εταιρεία στον χώρο των μεταφορών και food logistics.

    Πρόκειται για την εταιρεία Med Frigo.

    Από την Πάτρα, τα τελευταία 30 χρόνια, η Med Frigo εξελίχθηκε με καινοτόμες υπηρεσίες σε πρωταγωνιστή και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 7 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου με εξειδίκευση στη διαχείριση και στη διανομή προϊόντων θάλασσας (μέλος του δικτύου seafoodways).

    Το μυστικό είναι ότι η MED FRIGO, πέραν της Πάτρας, διαθέτει αυτή τη στιγμή εγκαταστάσεις σε 3 ακόμη νευραλγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας: Στον Ασπρόπυργο Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Ηγουμενίτσα όπου το ολοκαίνουργιο, ολοκληρωμένο κέντρο Logistics της εταιρείας αποτελεί το νέο της μεγάλο στοίχημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα ξεπερνά τα 50.000 τ.μ.

    Στην Ηγουμενίτσα, η MED FRIGO δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο, υπερσύγχρονο Κέντρο Logistics, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και ψυχόμενους στεγασμένους χώρους 2.800 τ.μ.

    Επόμενος στόχος η Ανατολική Ευρώπη….

    Γι’ αυτό χρειάζεται τα λεφτά του CVC Capital…

     

    Καλά νέα για τους μετόχους της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

    Την τρίτη διαδοχική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021, θα κληθούν να ψηφίσουν σήμερα το απόγευμα οι μέτοχοι της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 και η μετοχή κάνει ήδη πάρτι στο Χρηματιστήριο (στα 2,25€ με +2,7%).

    Οι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

    Στο μοναστήρι μου λένε ότι η διοίκηση της Intrakat έχει επιπλέον προγραμματίσει την έκδοση ομολόγου της τάξης των 80 εκατ. ευρώ γιατί θέλει να συμμετάσχει δυναμικά στα μεγάλα έργα υποδομής και τον κατασκευαστικό οργασμό μετά την πανδημία.

    Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχουν ο Όμιλος της  Intracom, ο Πέτρος Σουρέτης, η Strongview Holdings LtD,  η Danech Estate κλπ.

    Η έκπληξη θα έλθει από ένα μεγάλο fund του εξωτερικού που επιθυμεί να αποκτήσει σημαντικό ποσοστό (άνω του 10%) μετοχών της Intrakat.

    Το όνομα του κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

    Σήμερα το 38% των μετοχών της Intrakat, κατέχει η Intracom (Σωκράτης Κόκκαλης). Μέτοχοι με ποσοστό 12,69% είναι η Adamas Group (ελέγχεται από τον Δημήτρη Κούτρα) , η StrongView Holdings Ltd με ποσοστό 14,43% (ελέγχεται από τον Δημήτρη Θεοδωρίδη), ο CEO της Εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56% και η Danech Estate LTD με ποσοστό 8,98% (ελέγχεται από τους Λουκά Λαζαράκη και Δήμο Στασινόπουλο).

     

    Έγκλημα στο λιμάνι αλλά κανείς δεν μιλά…

    Οι τρεις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, σε συνδυασμό με την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου, με αφορμή την πανδημία, τη δραματική αύξηση των ναύλων και τον μεγάλο συνωστισμό, έχουν δώσει την χαριστική βολή στην πραγματική ελληνική οικονομία.

    Λίγοι απεργοί προκάλεσαν μια τεράστια ζημιά στην ήδη πολυτραυματισμένη τροφοδοτική αλυσίδα.

    Τα πλοία έρχονται γεμάτα εμπορεύματα, δεν μπορούν να ξεφορτώσουν γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή έξω από λιμάνι και φεύγουν. Εμπορεύματα δεν παραδίδονται, συμφωνίες δεν υλοποιούνται, δεν πληρώνονται, δεν φορολογούνται.

    Σήμερα μέσα στο λιμάνι του Πειραιά ξεφορτώνουν 11 πλοία, έξω από το λιμάνι περιμένουν 12 πλοία και άλλα τόσα ήρθαν, είδαν το χάος κι έφυγαν για να προλάβουν άλλους προορισμούς.

    Στο τέλος αυτής της διαδρομής, πάλι ο καταναλωτής θα πληρώσει το μάρμαρο.

    Οι τιμές θα εκτοξευτούν και οι 30-40 «αγωνιστές του λιμανιού» θα τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους….

     

    H Έλλη Ανδριοπούλου αλλάζει τις ισορροπίες στο Δ.Σ. της Alpha 

    Ο Πολιτισμός είναι ο έρωτας της.

    Η τραπεζική όμως είναι ο δεσμός της.

    Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου είναι η 3η κυρία στο ανδροκρατούμενο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και η μοναδική Ελληνίδα.

    Το Mononews από πέρυσι, σας την είχε επισημάνει ως μία από τις επιδραστικότερες Ελληνίδες του 2020, αφού η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», ξεκίνησε την επαγγελματική της διαδρομή από την Βοστώνη στην εταιρία συμβούλων Oliver Wyman και το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε στη Citibank σε διάφορες διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις Δικτύου, Λειτουργίας και Marketing, φθάνοντας μέχρι το βαθμό της Γενικής Διευθύντριας.

    Η πρωταθλήτρια και βαλκανιονίκης στο θαλάσσιο σκι Έλλη Ανδριοπούλου έχει πολλά να συνεισφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank. (Πατήστε εδώ να δείτε παλαιότερη συνέντευξη της κ. Ανδριοπούλου)

    Η Έλλη είναι απόφοιτος του  Κολλεγίου Αθηνών (χρονιά του 1993). Έχει δύο κόρες που φοιτούν στο Κολλέγιο Αθηνών (Δημοτικό και Γυμνάσιο).

    Η επιλογή εξαιρετική, από τον CEO της Alpha Bank,  Βασίλη Ψάλτη.

     

    To πρώτο success story του Κωστή Χατζηδάκη…

    Είναι γνωστό ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κηρύξει τον «ανένδοτο» εναντίον της γραφειοκρατίας του Υπουργείου του προσπαθώντας να εξαλείψει το ντροπιαστικό φαινόμενο των χιλιάδων απλήρωτων συντάξεων.

    Δεν κρύβει τον θυμό του ούτε και την αποφασιστικότητα του να σπάσει τον κατεστημένο της αδράνειας.

    Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάζοντας μια Έκθεση Ζωγραφικής στον Πειραιά, μίλησε απερίφραστα για το χάος του ΕΦΚΑ με τους εκπροσώπους της διοίκησης του ΕΦΚΑ παρόντες.

    Το πρώτο success story του Κ. Χατζηδάκη στο θέμα της επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής συντάξεων φαίνεται πως είναι το ΝΑΤ.

    Η διοίκηση Τσαγκαρόπουλου, με γρήγορες διαδικασίες, κλείνει τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και ανοίγει νέες δραστηριότητες για το ναυτικό επάγγελμα στην Ελλάδα.

    Μέχρι στιγμής το ΝΑΤ εισπράττει τα εύσημα του Υπουργού ενώ ο υπόλοιπος μηχανισμός απονομής συντάξεων ακούει κριτική και παρατηρήσεις για επιτάχυνση.

     

    Αποφοίτησαν οι Έλληνες «Top Gun»

    Οι Έλληνες πιλότοι που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Top Gun» αποφοίτησαν με επιτυχία.

    Έμαθαν να χειρίζονται σύγχρονα οπλικά συστήματα σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 Falcon της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι «Top Guns» του ΝΑΤΟ αποφοιτούν από το Πρόγραμμα Tactical Leadership (TLP) στο οποίο συμμετέχουν πιλότοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία .

    Το Πρόγραμμα, που φιλοξενείται από την αεροπορική βάση Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, διοργανώνει προχωρημένα μαθήματα για τις επιχειρήσεις εναέριας μάχης.

    Οι σπουδαστές αεροπόροι από όλο το ΝΑΤΟ έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές και τις δυνατότητες του αντιπάλου.

    Το TLP λειτουργεί με βάση τη συμφωνία μεταξύ 10 Συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.