• The Wiseman

    Το βατερλό του διαχειριστή με τα πούρα, ποιοι αγοράζουν Τενέργα και ποιοι θα αγοράσουν το πακέτο της Eurobank

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Πρέπει να δώσουν περισσότερα…

    Το πακέτο που τιτλοποιεί η Eurobank είναι το μεγαλύτερο που βγαίνει προς πώληση συντονισμένα και οργανωμένα στην ελληνική αγορά. Εξ ου και έχει μεγάλη σημασία… 

    Η στήλη πληροφορείται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι σκληρές διαπραγματεύσεις της διοίκησης της τράπεζας με τα ξένα funds, κυρίως με την Pimco και την κοινοπραξία Elliot-Brain… 

    Η πιο δυνατή προσφορά φημολογείται ότι είναι της Pimco 

    Όπως και να ‘χει, διότι ακόμη είναι νωρίς, το επιχείρημα Καραβία – Καλαντώνη ότι ο αγοραστής θα πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίτα των υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων συν το 70% της FPS της εταιρείας με το ισχυρότερο μέχρι στιγμής χαρτοφυλάκιο και γι’ αυτό πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω είναι σωστό και βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα… 

    Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών να χτυπούν κόκκινο! 

     Το Βατερλό του Διαχειριστή με τα πούρα

    Φίλοι αναγνώστες, πρέπει να γνωρίζετε ότι όποτε ο WISEMAN κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δεν το κάνει γιατί έχει κάτι προσωπικό με κάποια εταιρεία ή κάποιο βασικό μέτοχο, το κάνει για να προστατέψει τα συμφέροντα του κάθε μικρομετόχου και συγχρόνως να ενεργοποιήσει την εταιρεία να δει το πρόβλημα κατάματα με σκεπτικό να μπορέσει να επέμβει η διοίκηση ΑΜΕΣΑ για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση και έτσι να μπορούν να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να μη χάσουν οι μικρομέτοχοι τα λεφτά τους. 

    Η πτώση της μετοχής της ΙΝΤΡΑΛΟΤ για κάποιους ΛΙΓΟΥΣ ήταν αναμενόμενη. 

    Το φώναζαν από το τέλος του 2017. 

    Την ίδια χρονική στιγμή όμως, Έλληνας διαχειριστής με μεγάλη αδυναμία στα πούρα, ξεκινώντας την καριέρα του από αναλυτής σε ελληνική χρηματιστηριακή, είχε καταφέρει να πείσει ξένους επενδυτές να επενδύσουν μέσω του fund του σε ελληνικές μετοχές. 

    Τελευταίο του top pick ήταν η μετοχή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ. 

    Φίλοι αναγνώστες, το να διαχειρίζεσαι άλλων λεφτά δεν έχει καμία σχέση με το να διαχειρίζεσαι τα δικά σου γιατί βρέξει-χιονίσει ο διαχειριστής θα πάρει το management fee του και αν πάει καλά θα πάρει και το performance fee του, αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά δεν χάνει αυτός καθόλου λεφτά, γιατί απλούστατα δεν έχει βάλει καθόλου ή ελάχιστα. 

    Γιατί πιστέψτε μας εάν ο διαχειριστής π.χ. έβαζε 3 εκατ. ευρώ δικά του λεφτά στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ και μετά από ένα χρόνο είχαν γίνει 988,5 χιλιάδες ευρώ, σίγουρα δεν θα ένιωθε καθόλου καλά. 

    Ακόμα να ξέρετε ότι σ’ αυτή τη δουλειά δεν γίνεται συνέχεια να κερδίζεις. 

    Αρκετές φορές πολλοί διαχειριστές παίρνουν κερδοσκοπικές θέσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα αλλά εάν δεν τους πάει καλά πουλάνε, γράφουν τη ζημιά και φεύγουν. 

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής, όταν στα τέλη του 2017 έπαιζε η ΙΝΤΡΑΛΟΤ στο 1,05€, την θεώρησε τεράστια ευκαιρία για πολύ μεγάλες αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

    Ήταν το προσωπικό του στοίχημα. 

    Βλέπετε είχε κάνει κάποιες πετυχημένες επενδυτικές κινήσεις. 

    Φυσικά όχι τίποτα ιδιαίτερο γιατί αρκετές μετοχές από τα χαμηλά του 2012 είχαν δώσει 10 φορές τα λεφτά τους. 

    Οπότε είναι πάντα με τι συγκρίνεσαι. 

    Την ΙΝΤΡΑΛΟΤ την πίστεψε πάρα πολύ. 

    Θεώρησε ότι θα ήταν το απόλυτο play. Γι’ αυτό το βροντοφώναζε σε όλη την επενδυτική κοινότητα. 

    Αγόρασε το buyback και έχτισε μια θέση με μια μέση τιμή περίπου στο 1,13€. 

    Συγχρόνως, ήταν τόσο σίγουρος για την επιλογή του που προμόταρε τα πιστεύω του σε εφημερίδες πολύ υψηλής κυκλοφορίας. 

    Ήθελε να δείξει ότι δικαιούται να καπνίζει τα πούρα του γιατί είναι κορυφαίος διαχειριστής.  

    Όσες φωνές, ελάχιστες, του έλεγαν προσοχή, αυτός με αλαζονικό ύφος τους απαντούσε ότι αυτοί δεν ξέρουν και ότι αυτός ξέρει καλύτερα. 

    Όπως λένε οι αμερικάνοι διαχειριστές πήγε για scalpotherapy (του πήραν το scalp). 

    Φίλοι αναγνώστες, το να χάσεις λεφτά σ’ αυτή τη δουλειά είναι κάτι σύνηθες αλλά το να αγοράσεις μια μετοχή στο 1,10€ και να παίζει τώρα στα 0,3625€ και να βγαίνει η FITCH την προηγούμενη εβδομάδα να υποβαθμίζει το αξιόχρεό της σε CC+ από B-, σημαίνει ότι η κατάστασή της χρηματοοικονομικά είναι οριακή. 

    Σκέψεις για την Ιντραλότ λέγεται ότι υπάρχουν: για παράδειγμα να την απορροφήσει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και να κάνει μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γιατί είναι μια ελληνική εταιρεία που δουλεύουν έλληνες επιστήμονες και έχουν επενδύσει σ’ αυτή χιλιάδες μικρομέτοχοι. 

    Ποιοι χτίζουν θέσεις στην Τέρνα Ενεργειακή

    Ο WISEMAN σήμερα σας αποκαλύπτει αποκλειστικά ποιοι ξένοι διαχειριστές κτίζουν θέση τώρα στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής. 

    Κάποιοι στα 5€ την θεωρούσαν υπερτιμημένη και μάλιστα κάποιοι παρέδιδαν και μαθήματα ότι στα 5€ γίνεται κανονική διανομή στη μετοχή, δηλαδή πουλάνε αβέρτα-κουβέρτα οι έξυπνοι και αγοράζουν οι χαζοί. 

    Αυτοί που τα έλεγαν αυτά θα πρέπει να ανοίξουν κανένα λεξικό γιατί τελικά αυτό που γινόταν στα 5€ στην ΤΕΝΕΡΓΑ ήταν η πεμπτουσία του μαζέματος. 

    Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 6.76€ και αν υπολογίσετε τις δύο επιστροφές που έχει δώσει, 0,22€ και 0,30€, είναι σαν να παίζει η μετοχή στα 7,28€ δηλαδή μια απόδοση της τάξης του 45,6% (!!!). 

    Δυστυχώς όμως ακόμα και τώρα στα 6,50€, ενώ είναι η μοναδική μετοχή του 25άρη που πέρασε τα ψηλά της, τα 6,54€, και έκανε καινούριο υψηλό στις 24 Απριλίου, 7,04€, πάρα πολλοί έλληνες αναλυτές και διαχειριστές την θεωρούν ακριβή. 

    Δυστυχώς για αυτούς έχουμε να τους ενημερώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό, σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών, αγοράζουν δύο ιταλικά funds. 

    Πρώτο και καλύτερο κτίζει θέση η KAIROS PARTNERS SGR Spa που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του WISEMAN έχει φτάσει ήδη τις 1,3 εκατ. μετοχές. 

    Όσοι είστε λίγο παρατηρητικοί θα είδατε ότι μέσα σε δύο μήνες η KAIROS PARTNERS αύξησε το ποσοστό της στη GRIVALIA από 4,90% σε 7,83%. 

    Η KAIROS PARTNERS είναι θυγατρική της JULIUS BAER με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 δισ. ευρώ. 

    Είναι γνωστό πως όταν πιστεύει κάτι το δείχνει. 

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει 80 εκατ. ευρώ στην GRIVALIA, σε λίγο EUROBANK. 

    Μαζί με το KAIROS τοποθετείται και άλλος ιταλός διαχειριστής, η AZIMUT CAPITAL MANAGEMENT SGR Spa. 

    Η AZIMUT είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής της Ιταλίας με 52 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. 

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του WISEMAN η AZIMUT έχει φτάσει τις 500 χιλιάδες μετοχές ΤΕΝΕΡΓΑ. 

    Έτσι είναι φίλοι αναγνώστες. Για να ξέρετε το report της ALPHA FINANCE της 5 Μαΐου δίνει τιμή στόχο τα 9,50€. 

    Φυσικά, φίλοι αναγνώστες, η εμπιστοσύνη καλή αλλά και ο έλεγχος καλύτερος. 

    Πρέπει συνέχεια να είσαστε σε επιφυλακή, να ξεκοκαλίζετε τους ισολογισμούς και να βλέπετε αν όντως τα πράγματα εξελίσσονται καλά. 

    Όπως άλλωστε έχει δείξει το ταμπλό από το ελληνικό χρηματιστήριο έχουν περάσει πάρα πολλά παλτά (!!!) και επειδή θα πιάσουν οι ζέστες είναι κρίμα να σας φορέσουν κανένα.

    Όλη η αλήθεια για το APS

    Η στήλη σας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι το σχέδιο στήριξης των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με κρατικά λεφτά έχει κολλήσει στην Κομισιόν. 

    Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και αποδεικνύεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου τα ζύγισαν και αποφάσισαν τα λεφτά από το «μαξιλάρι ρευστότητας» που θα έδιναν ως εγγύηση για το ένα από τα τρία ομόλογα των τιτλοποιήσεων αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν με δημιουργική λογιστική και να φτιάξουν το περίφημο λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα λειτουργεί όπως μας είπε ο Αλέξης στο Ζάππειο ως εγγύηση για την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%. 

    Κοινώς στο βωμό των εκλογών – των εθνικών που έρχονται οσονούπω και όχι των ευρωεκλογών – ο Αλέξης και ο Ευκλείδης αποφάσισαν να… γονατίσουν για μια ακόμη φορά τις τράπεζες… «Παλιά τους τέχνη κόσκινο», όπως λέει και η παροιμία. 

    Εδώ δεν ίδρωσε το αυτί τους όταν τις έκλεισαν για περίπου ένα μήνα το καλοκαίρι του 2015, θα ιδρώσει τώρα που νομίζουν ότι είναι όλα καλώς καμωμένα…

    Στο MIT ο Χουλιαράκης! 

    Ο τεχνοκράτης της κυβέρνησης και πουλέν του Δραγασάκη, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος άκουσε στο Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης τα εξ αμάξης από τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων βόρειων χωρών, μου λένε ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις επαφές του με το γνωστό πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και από τον Σεπτέμβριο θα εγκατασταθεί στην Βοστώνη. 

    Όσο για την σχέση του με τον Ευκλείδη βρίσκεται σε θερμοκρασία «βαθιάς κατάψυξης»…

    Κουίζ: Πέραν των αλλαγών που θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές υπάρχουν θέσεις-κλειδιά και για τις οποίες σιγά-σιγά προωθούνται κάποια στελέχη. Μια από αυτές μαθαίνω ότι αφορά τη διοίκηση της ΑΑΔΕ… 

    Η θητεία του Γιώργου Πιτσιλή λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2020 και σε υπόγειο επίπεδο μεγάλος θεσμικός παράγοντας προωθεί την αντικατάστασή του… από ένα νέο, φρέσκο (παρά τις όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις) πρόσωπο που σήμερα κατέχει τεχνοκρατικό κυβερνητικό θώκο… 

    Βέβαια, η διοίκηση της ΑΑΔΕ περνά από την τρόικα, η οποία όμως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον θεσμικό παράγοντα… 

    Δεν ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια αλλά ένα είναι σίγουρο: ο θεσμικός παράγοντας δεν χάνει εύκολα… 

    Άσε που αν δεν γίνει αυτό υπάρχει και η θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς… 

    Προσεχώς, περισσότερα!

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ