• The Wiseman

    Στο μικροσκόπιο τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και ποιες κυρίες της Εθνικής έκλεψαν την παράσταση

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    1. Η Ολυμπιακή Τεχνική και η λατρεία των αριθμών 

    Φίλοι αναγνώστες, πρέπει να ξέρετε ότι ο WISEMAN είναι λάτρης των αριθμών και είναι ΠΑΝΤΑ με το μέρος των μικρομετόχων. Δεν του αρέσουν τα παραμύθια και η προπαγάνδα. Τα νούμερα που παραθέτει είναι πάντα μέσα από τους ισολογισμούς. 

    Για παράδειγμα, η αναφορά του WISEMAN προ ημερών σε εκτενές άρθρο του , ότι η Τεχνική Ολυμπιακή έχει συνολικές υποχρεώσεις 192.5 εκατ. ευρώ αναφέρεται στη σελίδα 50 της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2018. 

    Σας ζητούμε ταπεινά συγνώμη γιατί το ακριβές νούμερο είναι 192.504.035 ευρώ. 

    Μας προκάλεσε το ενδιαφέρον η Τεχνική Ολυμπιακή διότι η μετοχή της είχε κάνει ένα ξέφρενο ράλι από το 1.80€ και κορύφωσε στις 18/4/19 με υψηλό 2.88€ και κλείσιμο 2.86€. 

    Σαν να ήξερε κάποιος ότι θα το βγάλει προς πώληση το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ η οικογένεια Στέγγου και μόλις βγήκε η επίσημη ανακοίνωση ότι προτίθεται να το πουλήσει και μετά από λίγο η μείωση της αξίας των ακινήτων το χαρτί βυθίστηκε και έκλεισε στα 2.13€ στις 13/5/19. 

    Το σήριαλ της πώλησης παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. 

    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. 

    Φυσικά, ακόμα δεν γίνεται καμία κουβέντα για τις μη δεσμευτικές προσφορές. 

    Ο WISEMAN γνωρίζει τι έχει προσφέρει πολύ μεγάλος παίκτης για να αγοράσει το Πορτο Καρράς.

    Δυστυχώς το νούμερο είναι πολύ χαμηλό φίλοι αναγνώστες. 

    Φυσικά, μπορεί να βρεθεί κάποιος και να δώσει τα 300 εκατ. ευρώ που θέλει η οικογένεια Στέγγου. 

    Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. 

    Φίλοι αναγνώστες μην ξεχνάτε ποτέ (!!!) ότι όταν πουλιέται κάτι μπαίνουν μέσα πάντα και οι συνολικές υποχρεώσεις.  Κάποιοι φαίνεται ότι το ξεχνάνε αυτό.

    2. Τα νούμερα των ΕΛΠΕ

    Τώρα πάμε στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ. Εκεί η κυβερνητική ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ μας είχε τρελάνει.

    Το πόσο τσάμπα είναι η μετοχή και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δίνανε μέχρι και 10€/μετοχή δηλαδή 3 δις ευρώ κεφαλαιοποίηση για την εταιρεία. Τέτοιο ΦΙΑΣΚΟ δεν ξανάγινε.

    Δεν κατατέθηκε ούτε μία δεσμευτική προσφορά. Πραγματικό Βατερλό για τις αποκρατικοποιήσεις. 

    Τα δύσκολα για τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσουν από το 2021 και μετά. Οι επενδυτές πήραν μια πρόγευση βλέποντας το πρώτο τρίμηνο του 2019 που ανακοινώθηκε χθες.

    Τι να πούμε φίλοι μικρομέτοχοι;  

    Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από 1.459 δις ευρώ σε 1.522 δις ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ μειώθηκαν κατά 36.56% από 74.2 εκ ευρώ σε 47.1 εκ ευρώ. 

    Η πραγματική εικόνα είναι ακόμα χειρότερη διότι η εταιρεία πέρσι το πρώτο τρίμηνο είχε καταβάλει για χρηματοοικονομικά έξοδα 39.5 εκ ευρώ ενώ φέτος 33.29 εκατ. ευρώ δηλαδή μια μείωση της τάξης των 6.2 εκατ. ευρώ που αύξησε φυσικά την κερδοφορία. 

    Ακόμα, η συνεισφορά από την ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ πέρσι δηλαδή 4 εκατ. ευρώ παραπάνω. 

    Για να ξέρετε, οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όταν βλέπουν τα ΕΛΠΕ τα συγκρίνουν με την αυστριακή OMV η οποία για να γνωρίζετε παίζει με ένα EV/EBITDA 2019e = 3.9 και έχει μια απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών της τάξης του 15%. 

    Η OMV σνόμπαρε επιδεικτικά την πώληση των ΕΛΠΕ προτιμώντας να πάρει 15% στο διυλιστήριο του Άμπου Ντάμπι που θα της κοστίσει 2.5 δις δολάρια. 

    Φίλοι αναγνώστες, πρέπει πάντα όταν αγοράζετε μια ελληνική μετοχή να την συγκρίνετε στην αρχή με τις ομοειδής ευρωπαϊκές και μετά με τις ομοειδής αμερικάνικες εταιρείες για να ξέρετε αν είναι φθηνή ή όχι. 

    Δυστυχώς, το μέλλον για τα διυλιστήρια από το 2021 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα τα περιθώρια διύλισης να συμπιεστούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

    3. Φωτεινή Ιωάννου και Χαρά Νταλέκου έκλεψαν την παράσταση…

    Η στήλη πληροφορείται ότι χθες στην παρουσίαση του σχεδίου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Λονδίνο περίσσεψαν τα χαμόγελα και την παράσταση έκλεψαν οι κυρίες της Εθνικής, οι οποίες έκαναν και μερικές από τις παρουσιάσεις στους επενδυτές…  

    Στα πηγαδάκια μετά το πέρας της παρουσίασης μαθαίνουμε ότι οι  κυρίες που μαγνήτισαν τα βλέμματα αλλά και το ενδιαφέρον ήταν η Φωτεινή Ιωάννου και η νέα επικεφαλής του marketing Χαρά Νταλέκου. 

    Η  κ. Ιωάννου είναι η επικεφαλής του τομέα μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. 

    Του τομέα που όλοι οι επενδυτές ήθελαν να μάθουν τι θα γίνει. 

    Πέραν όμως από τα χαμόγελα υπήρξαν και αρκετοί προβληματισμένοι αναλυτές όχι για το πλάνο της Εθνικής αλλά για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να φέρουν εις πέρας και με συμφέρουσα τιμολόγηση την μείωση του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων…

    4. Άρχισε τις περιοδείες ο κ. Ψάλτης

    Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και συναντήθηκε με πελάτες επιχειρηματίες της τράπεζας. 

    Πρόκειται για ένα άλμα για τον νέο CEO της τράπεζας καθώς μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου μιλούσε κυρίως με τους ξένους επενδυτές, σε πιο κλειστές συναντήσεις… Νέα καθήκοντα, νέες υποχρεώσεις για τον έμπειρο τραπεζίτη.

    5. Την κάνει ο Χουλιαράκης…

    Έγκυρη πηγή μετέφερε στην στήλη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης – τον οποίο στην Κουμουνδούρου τον αποκαλούν «ο τροικανός» – έχει κλείσει με γνωστό πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να διδάξει τη νέα χρονιά…

    Η ίδια πηγή μου έλεγε ότι αν ήταν δυνατό και εφικτό θα έφευγε από το κυβερνητικό σχήμα εδώ και τώρα… «Στερνή μου γνώση, να σ` είχα πρώτα», που λέει και ο σοφός λαός…

    6. Οι κεντρικοί τραπεζίτες 

    Μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση που κανένα ηλεκτρονικό μέσο ή εφημερίδα δεν ασχολήθηκε με τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Αγγλίας και της Γαλλίας στις 17 Απριλίου που αναφέρονται ότι επίκειται κοσμογονία  στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο. 

    Οι δυο κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα οι τράπεζες σε συνεργασία με τα κράτη να στρέψουν τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις προς τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). 

    Θεωρούν πλέον επιτακτικό οι οικονομίες να μεταβούν σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα. 

    Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στον πλανήτη που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. 

    Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια τρομερή ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί είναι προικισμένη με ήλιο και με αέρα και θεωρούμε ότι μετά τον τουρισμό μπορεί να γίνει η νούμερο 1 βιομηχανία της χώρας. 

    Ευτυχώς, η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στην Ελλάδα, η ΤΕΝΕΡΓΑ, είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

    Εμείς θα συμφωνήσουμε με τους κεντρικούς τραπεζίτες και θεωρούμε ότι ο κλάδος των ΑΠΕ θα είναι το απόλυτο χρηματιστηριακό play τα επόμενα χρόνια.

    Κουίζ: Ποιοι υπουργοί, με περγαμηνές στο Μέγαρο Μαξίμου και… λάμψη, πήγαν ολιγοήμερες διακοπές με το κότερο του Παναγόπουλου;



    ΣΧΟΛΙΑ