• Το τόλμημα του Μυλωνά, ποιοι μαζεύουν κούτες (και για τον εισαγγελέα;) στην Forthnet, τα νέα στελέχη στον Ελλάκτωρ και ένα κουίζ για την κα Λάτση

    Αποχωρεί και απο τα ΕΛΠΕ η κ. Λάτση;

    the wise man
    image
    the wise man

    Η εβδομάδα του Στουρνάρα

    Εντός των επόμενων 48 ωρών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα δώσει στην κυβέρνηση την πρότασή του για την bad bank. 

    Όπως λέει και ο ίδιος η πρόταση απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα που θέτουν κατά καιρούς οι αμφισβητίες κυβερνητικοί και τραπεζίτες. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίασή της στην Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. 

    Το μέγα ερώτημα βέβαια είναι αν η κυβέρνηση αγκαλιάσει την πρόταση του διοικητή και από κοινού την υπερασπιστούν στα εποπτικά και διοικητικά όργανα της Ευρώπης; Η στήλη πληροφορείται ότι η διάσταση απόψεων εντός του κυβερνητικού σχήματος επί του θέματος συνεχίζει να υπάρχει… 

    Όσο για τους τραπεζίτες αν στο τέλος της ημέρας τους λύνει τα προβλήματα θα προστρέξουν, όπως έκαναν άλλωστε και με τον Ηρακλή. 

    ETE: Ανά πάσα στιγμή το senior bond

    Πληροφορούμαι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -1,94% 7,07  Παύλος Μυλωνάς έχει ολοκληρώσει όλες τις επαφές με τους ξένους επενδυτές και ανά πάσα στιγμή η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου (senior bond) ύψους άνω των 500 εκατ ευρώ. 

    Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής, έχουν δοκιμάσει τα νερά της έκδοσης ομολόγων Tier II και όχι senior λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης. 

    Στην Εθνική εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα να τεστάρουν τα νερά και σύμμαχός τους είναι όπως λένε τα χαμηλά επιτόκια. Stay tuned!

    Το γκάζι Ψάλτη για carve-out και Galaxy….

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου ότι το Galaxy «τρέχει» με υψηλές ταχύτητες και ότι γρήγορα θα προχωρούσε και ένα ακόμη -κρίσιμο- σκέλος της συναλλαγής, αυτό της μεταφοράς της δραστηριότητας και του προσωπικού που σήμερα «τρέχει» τα «κόκκινα δάνεια» της Τράπεζας στη θυγατρική της, την εταιρεία διαχείρισης Cepal.

    Στην τράπεζα έχουν πατήσει… γκάζι και η στήλη πληροφορείται ότι η ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας του carve-out -και βεβαίως των όρων υπό τους οποίους θα υλοποιηθεί- είναι ζήτημα (ολίγου) χρόνου.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, η «περίμετρος» του προσωπικού που θα μεταφερθεί στην Cepal, θυγατρική της Alpha Bank, αριθμεί περίπου 800 άτομα…

    Forthnet: Τρέχει, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος

    Νέα σελίδα για την Forthnet ανοίγουν για την πολύπαθη και ταλαιπωρημένη εταιρεία, ο Νίκος Σταθόπουλος και η πανίσχυρη διοικητική ομάδα, κυρίως ο συνεργάτης του από την Σερβία. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο νέος αγοραστής, το αφεντικό της BC Partners έχει ήδη κλείσει συμφωνίες με τις ομάδες (ο Ολυμπιακός πήρε περίπου 11 εκατ. ευρώ και από 7 εκατ. ευρώ οι ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) έχει ήδη κάνει απανωτά ραντεβού με τους μεγάλους πελάτες, έχει ήδη επικοινωνήσει το business plan της εταιρείας και έχει βγάλει από το κάδρο τους έως σήμερα τιμονιέρηδες, οι οποίοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και το μόνο που προσπάθησαν να κρατήσουν μέχρι τέλους – όταν η εταιρεία κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα – ήταν το παχυλό μισθό και τα μπόνους τους… 

    Ιδιαίτερα δραστήριος πληροφορούμαι ότι είναι ο στενός συνεργάτης του Σταθόπουλου εκ Σερβίας, ο οποίος μου μεταφέρουν ότι ξέρει τι λέει και που θέλει να πάει το καράβι… 

    Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πάνε σπίτι τους! 

    Φυσικά με πολλά λεφτά στην τσέπη. 

    Πάντως μια επίσκεψη του Σταθόπουλου στον εισαγγελέα με τους φακέλους δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. 

    Αυτό που έπρεπε να κάνουν οι τραπεζίτες στο παρελθόν. Αλλά από ότι μαθαίνω κάποιος εισαγγελέας ήδη ασχολείται…

    Η αγορά περιμένει τον Ευτύχη

    Σήμερα ο επιχειρηματίας και αφεντικό της Aegean Αirlines ΑΡΑΙΓ -2,28% 11,56 Ευτύχης Βασιλάκης θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ξένων αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. 

    Θα έχει ενδιαφέρον καθώς ο manager και μέτοχος της εταιρείας θα δώσει και το στίγμα των επόμενων μηνών και την στρατηγική που αναμένεται να ακολουθηθεί κυρίως στο μέτωπο της ρευστότητας. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Ευτύχης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών προκειμένου αν χρειασθεί και εφόσον να υπάρξει επιπρόσθετη στήριξη καθώς η εταιρεία έχει δεχθεί πλήγμα λόγω της πανδημίας και όχι εξαιτίας χρόνιου δομικού προβλήματος. 

    Ελλάκτωρ: Πήρε δύο νέα στελέχη

    Με δύο στελέχη από την αγορά ενδυναμώνει το δυναμικό του ο κατασκευαστικός όμιλος Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,20% 2,52. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, αλλά και ένα ακόμη τραπεζικό στέλεχος, προστέθηκαν στο δυναμικό της διοίκησης Καλλιντσάντση. 

    Μαθαίνω ότι και οι δύο επιλογές ήταν πρόταση του Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου Γιώργου Πουλόπουλου. Εξάλλου, τους ξέρει καλά και έχουν συνεργασθεί άψογα στο παρελθόν. 

    Κουίζ: 

    Αληθεύει ότι η Μαριάννα Λάτση ετοιμάζεται να χτυπήσει και δεύτερη φορά; Και εξηγούμαι: μαθαίνω ότι η κα Λάτση ετοιμάζεται να αποχωρίσει – μετοχικά – και από τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς το βασικό επιχειρηματικό της (βασικά του υιού Πάρι Κασιδόκωστα) πλάνο επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη ναυτιλία. 

    Η πρώτη μεγάλη αποχώρηση της Μαριάννας έγινε στην Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,86% 6,33 όπου πούλησε το ποσοστό της και η κίνηση καταγράφηκε ως το πρώτο επίσημο επιχειρηματικό διαζύγιο μεταξύ αυτής και των υπολοίπων μελών της οικογένειας (Σπύρου και Μαργαρίτας). 

    Με δεδομένο ότι επίκεται ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,22% 8,13 – λόγω της πανδημίας έχει πάει πίσω χρονικά, ωστόσο θα μας απασχολήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2021 – είναι μια καλή ευκαιρία για την αποφασισμένη, όπως μου λένε, Μαριάννα να τελειώνει και με τα ΕΛΠΕ. Λέτε;

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση