• Το «ψαλίδι» του Socrates, τα φώτα σε Μυλωνά, Ψάλτη, Καραβία και Μεγάλου και τα Road Shows των Wood – Goldman

    Η εβδομάδα που ξεκινά είναι πλούσια και στην οικονομική ειδησεογραφία, με αιχμή τις τράπεζες, οι οποίες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Σημαντικό crash test

    Σήμερα ανοίγει το πιο σημαντικό κομμάτι της αγοράς καθώς η εστίαση -καφέ, μπαρ, εστιατόρια- συνδέεται άμεσα και ουσιαστικά με την ιδιωτική κατανάλωση, για την οποία τόσο διψά το ΑΕΠ. Στην κυβέρνηση βρίσκονται, όπως μαθαίνω, σε επιφυλακή καθώς μετά από δέκα ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και σε υγειονομικό επίπεδο…

    Το πρώτο άνοιγμα, αυτό των καταστημάτων λιανικής, έδειξε ότι η καμπύλη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εστίαση όμως είναι το πιο ουσιαστικό και ρεαλιστικό crash test.

    Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας ενώπιον των επενδυτών

    Η εβδομάδα που ξεκινά είναι πλούσια και στην οικονομική ειδησεογραφία, με αιχμή τις τράπεζες, οι οποίες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Τον χορό ανοίγουν την Πέμπτη οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής ΕΤΕ 1,85% 7,70 , Παύλος Μυλωνάς,  ο οποίος θα έχει ανακοινώσει και το deal με την Bain για το πακέτο πώλησης NPLs με την ονομασία ICON, το τίμημα του οποίου θα είναι μικρότερο κατά 30% σε σχέση με τα προ covid δεδομένα, και της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 , Βασίλης Ψάλτης. Την Παρασκευή παίρνει την σκυτάλη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02, Φωκίων Καραβίας.

    Η προσοχή της αγοράς αλλά και των ξένων επενδυτών είναι στραμμένη στα conference calls που θα ακολουθήσουν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

    Στις απαντήσεις που θα δώσουν οι CEOs για την κερδοφορία -μέγα ζητούμενο φέτος-, για το ενδεχόμενο νέας γενιάς NPLs, για τις τιτλοποιήσεις που οι δύο (Μυλωνάς και Ψάλτης) ετοιμάζουν – ο Καραβίας μαθαίνω ότι θα έχει ολοκληρώσει και επίσημα μέχρι την Παρασκευή το deal του Cairo – αλλά και για το πώς θα κινηθούν τους επόμενους μήνες της ύφεσης.

    Πάντως η ολοκλήρωση του CAIRO θα είναι μεγάλη ανάσα για την Eurobank.

    Την 1η Ιουνίου ο Μεγάλου

    Ο κύκλος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου – από τις τράπεζες – κλείνει την Δευτέρα 1η Ιουνίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98, Χρήστο Μεγάλου.

    Wood  & Goldman Sachs

    Επίσης να ξέρερε οτι την Παρασκευή 29 Μαίου πραγματοποείται διαδικτυακό Road Show απο την  Wοοd & Company ενω στις αρχές Ιουνίου (11/06/2020) θα πραγματοποιηθεί και από την Goldman Sachs.

    Στην τελευταία της ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο στις 5 Μαιου 2020, η Wood είχε επισημάνει οτι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε κατάσταση… επιβίωσης μετά την έξαρση του Covid-19.

    Μετά από πτώση 63% από την αρχή του χρόνου, οι τράπεζες είναι πίσω με πιεσμένους πολλαπλασιαστές και ένα δείκτη προς λογιστική αξία P/ Book value 16 για το 2020. H Wood πιστεύει, ότι οι προοπτικές είναι γεμάτες προκλήσεις και οι προβλέψεις για ζημιές δανείων είναι πιθανόν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προ προβλέψεων για την περίοδο 2020-2021.

    Η Wood εξέτασε αναλυτικά τα κεφαλαιακά αποθέματα και όπως πιστεύει η πιθανότητα για αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου είναι μάλλον χαμηλή, υποβοηθούμενη απο την σταθερή ευελιξία του επόπτη.

    Eτσι, η Wood πιστεύει  ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν και θα επαναξιολογηθούν σημαντικά μόλις η πανδημία τελειώσει.

    1,5 χρόνος «τράτο» για την Εθνική Ασφαλιστική

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην Εθνική Τράπεζα πήραν μεγάλη ανάσα μετά το μήνυμα που τους ήρθε από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) ότι έχουν μέχρι τα μέσα του 2021 για την υπόθεση πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Αν θυμάστε, αρχές του έτους εμφανίσθηκε με δεσμευτική προσφορά περίπου 520 εκατ. ευρώ μόνο το CVC. Μάλιστα, η προσφορά συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Γηραιά Ήπειρο.

    Μετά, λοιπόν, το τράτο που πήρε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας δεν υπάρχει πίεση χρόνου και μπορούν να περιμένουν τους χρόνου καλύτερες τιμές.

    Ο Σωκράτης, οι μέτοχοι και οι σύμβουλοι

    Φωτιά πληροφορούμαι ότι έχουν πάρει οι συζητήσεις – πάντα εξ αποστάσεως – μεταξύ της διοίκησης της Intralot με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Evercore Partners και την ξένη νομική φίρμα Allen&Overy προκειμένου να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ρευστότητας του ομίλου.

    Στα τραπεζικά γραφεία ακούγεται έντονα ότι ο Σωκράτης, που παραιτήθηκε από την θέση του CEO και κινεί τα νήματα ως εκτελεστικός πρόεδρος, είναι έτοιμος να πάρει το «ψαλίδι» προς τους ομολογιούχους πιστωτές. Το haircut είναι μια από τις λύσεις… όπως και το να βρει η εταιρεία φρέσκα κεφάλαια κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο.

    Τις επαφές με τους συμβούλους τις έχει επωμισθεί σε μεγάλο βαθμό ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13  Χρήστος Δημητριάδης, ωστόσο ο Σωκράτης ενημερώνεται, όπως μου λένε, σε καθημερινή βάση.

    Μια γεύση για την κατάσταση της εταιρείας – η οποία ανακοίνωσε ότι η επίπτωση στο EBITDA από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός ανέρχεται στα 20-30 εκατ. ευρώ – θα πάρουμε την Παρασκευή στην γενική συνέλευση των μετόχων.

    Κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά και δεν έχουν επιβεβαιωθεί αρμοδίως αναφέρουν οτι το κουρεμα που θα αφορά το ομόμογο λήξης Σεπτεμβρίου 2021 πρόκειται να ανέλθει στο 35%. Ισως την Παρασκευή μάθουμε περισσότερα.

    Κυριάκος: Ισχυρό μήνυμα προς τους επιχειρηματίες

    Η στήλη πληροφορείται ότι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Realnews της Κυριακής ήταν αποτέλεσμα των μηνυμάτων που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από μεγαλοξενοδόχους ότι δεν τους συμφέρει – με όλους τους περιορισμούς – να ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

    Επίσης, μου λένε ότι το μήνυμα ξεφεύγει  και προς άλλους αποδέκτες με μεγάλες εταιρείες που περιμένουν με το χέρι απλωμένο, χωρίς όμως να δίνουν τίποτα…