• Το παρασκήνιο του ράλι της Πειραιώς απο την…Lansdowne, το αφήγημα Ψάλτη και γιατί ο Μυλωνογιάννης της Ελλάκτωρ ακολουθεί το δόγμα Ωνάση

    Ελεγε λοιπόν ο Ωνάσης στον Κουταλίδη: “Ρίξε όλες τις υποθέσεις στα νομικά. Ολο και κάτι θα βγάλεις”. Τις δύο αυτές δοκιμασμένες στρατηγικές λοιπόν ακολουθούν στην Ελλάκτωρ. 

    the wise man
    image
    the wise man

    ΤΧΣ: Διακοπή και επανασύνδεση το απόγευμα

    Λοιπόν, συνεδρίασαν εχθές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με θέμα την Εθνική Ασφαλιστική και όχι όπως πληροφορούμαι την Πειραιώς (αυτό το θέμα θα συζητηθεί αργότερα). 

    Έκατσαν λοιπόν ο Ηλίας Ξηρουχάκης και τα υπόλοιπα μέλη και αποφάσισαν ότι θα ξανασυζητήσουν σήμερα το απόγευμα όπου και θα πάρουν επιτέλους την απόφαση να δώσουν στην Εθνική Τράπεζα την έγκριση για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. 

    Με την έγκριση στο χέρι ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα την… παραδώσει στον Παύλο Μυλωνά την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. 

    Και κάπως έτσι κλείνει το σήριαλ ετών της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και ο Παύλος θα αφοσιωθεί στο Frontier και σε άλλες κινήσεις-έκπληξη που ετοιμάζει τους θερινούς μήνες… 

    Τράπεζα Πειραιώς: Το ασανσέρ και το Lansdowne 

    Μετά από το μαύρο σκοτάδι ήρθε το sunrise για την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 , η οποία έκλεισε εχθές με άνοδο 12,38% στα 0,4810 ευρώ. 

    Βγήκαν αγοραστές μετοχών αρκετοί, μεταξύ αυτών και το Λονδρέζικο hedge fund Lansdowne, το οποίο έχει γράψει ιστορία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τις short θέσεις του επί διαφόρων μετοχών. 

    Αρα λοιπόν λέγεται οτι χθες το Lansdowne έκλεισε πολλές απο τις short θέσεις που είχε με θηριώδη κέρδη. 

    Το ιδιο έκανε και προχθές Δευτέρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η μετοχή της Πειραιώς θα είχε κλείσει στο -30%. 

     Ήταν ισως ο βασικότερος λόγος που χθες ανέβηκε το χαρτί στο +12,38%. 

    Εμείς σας θυμίζουμε οτι όταν ενας παίκτης πάρει short θέση σε μια μετοχή (δηλαδή την πουλήσει) τότε για να κλείσει την θέση του πρέπει να αγοράσει μετοχές. 

    Αυτό ακριβώς έγινε χθες…

    Γιατί αγαπητοί αναγνώστες για να πέσει  η να ανέβει μια μετοχή χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ.

    Οχι ψίχουλα.

    Και τα πολλά λεφτά τα έχουν τα μεγάλα πορτοφόλια. Που την ξέρουν την δουλειά.

    Πάντως όπως λένε οι χρηματιστές απο την σημερινή συνεδρίαση θα κριθεί εαν η μετοχή της Πειραιώς θα πάρει ανάσες. 

    Προσοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να ξεπεράσει τα επίπεδα των 0,55 ευρώ ανα μετοχή.

    Πάντως για να καταλάβετε το trade που γίνεται, από μεσαίου μεγέθους χρηματιστηρική μας έλεγαν οτι χθες η συγκεκριμένη ΑΧΕΠΕΥ έκανε πράξεις στην μετοχή της Πειραιώς περίπου 1 εκατ. χαρτιά. 

    Δηλαδή 500.000 αγόρασαν και άλλοι τόσοι πούλησαν. 

    Οσοι αγόρασαν το πρωί πούλησαν το μεσημέρι. 

    Γίνεται δηλαδή το trade “της αρκούδας”. 

    Κινήσεις ενθαρρυντικές για τους μικρομετόχους (που είναι λιγοστοί) κάνει όμως και η κυβέρνηση και κάπως βελτιώνονται οι όροι για τους υφιστάμενους μετόχους που θα επιδιώξουν να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

    Η χρηματιστηριακή θύελλα φαίνεται να κοπάζει, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα τώρα φουντώνει καθώς ο Αλέξης Τσίπρας (της περήφανης διαπραγμάτευσης και της άκυρης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) πιάνεται από όπου μπορεί… 

    Alpha Bank-Ψάλτης Ι: Πλεονέκτημα τα ισχυρά κεφάλαια

    Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 3,3 δις ευρώ με τρεις πράξεις και επιπρόσθετα με ένταση της οργανικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων. 

    Για την τιτλοποίηση και τα δύο πακέτα πωλήσεων έχετε ενημερωθεί από το mononews.gr, η στήλη θα σταθεί στο ατού που προέβαλε ο CEO της Alpha Bank μιλώντας στους αναλυτές, που δεν είναι άλλο από την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση.

    Θέση που του επιτρέπει να εφαρμόσει πιο δυναμικές πολιτικές στην αντιμετώπιση των NPEs όπως η «άφεση» χρέους.

    Κι σε αυτό θα συμβάλει καταλυτικά και η CEPAL. 

    Alpha Bank-Ψάλτης ΙΙ: Δεν επείγει το Tier I, υπάρχουν και άλλα εργαλεία

    Ο CEO της Alpha Bank  ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα  δεν θα προχωρήσει το 2021 σε έκδοση ομολόγου ATier I αλλά σε medium term θα δει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου κι με άξονα το χαμηλό κόστος θα πράξει αναλόγως. 

    Κοινώς η Alpha Bank δεν βιάζεται και δεν θέλει να πληρώσει υψηλό επιτόκιο, χρονική άνεση που αντλεί από το capital buffer. 

    Alpha Bank: Εθελουσία στα σκαριά

    Η στήλη πληροφορείται ότι η τράπεζα έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει – δεν θα γίνει άμεσα  – ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο ακούω ότι θα είναι στοχευμένο στις διάφορες διαβαθμίσεις εργαζομένων. 

    Όπως οι αναλυτές ρώτησαν τα στελέχη της Alpha Bank τι θα κάνουν στο μέτωπο του περιορισμού του κόστους, απάντησαν ότι θα υπάρξουν κινήσεις ανάλογες με αυτές που έγιναν πριν κανα χρόνο. 

    Γιατί χαμογελούν οι τραπεζίτες 

    Δεν φοβίζει το μήνυμα του επόπτη Αντρέα Ένρια, ο οποίος στην έκθεση του SSM, υπογραμμίζει ότι ανησυχεί για έξαρση των κόκκινων δανείων μετά την άρση των μέτρων στήριξης (στο σύνολο της ευρωζώνης). 

    Στα στρατηγεία των τραπεζών στην Αθήνα η ανησυχία του Ένρια δεν προκάλεσε καν ένα ρίγος καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει φροντίσει να μην υπάρξουν «κόκκινες» εκπλήξεις τόσο με το 9μηνο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης Γέφυρα Ι όσο και για το Γέφυρα ΙΙ – που αφορά επιχειρήσεις – και ξεκινά τον Μάιο.

    Άρα όλα καλά… 

    Ελλάκτωρ: Μια ωραία ατμόσφαιρα

    Λοιπόν χθες μου ηλθαν στο μυαλό 2 δόγματα.

    Ενα που ισχύει στην πολιτική και το δεύτερο του Αριστοτέλη Ωνάση. 

    Στην πολιτική και στις business λοιπόν υπάρχει ένα δόγμα. Ρίχτα στους προηγούμενους. Αυτοί σίγουρα φταίνε.

    Και εαν δεν φταίνε, εσύ κάντο να φαίνεται οτι φταίνε. Ετσι ο νέος, κερδίζει χρόνο. 

    Υπάρχει ακόμα ενα δόγμα του Αρη Ωνάση που το διηγήτο ο μέγας Παπινιανός, δηλαδή ο αείμνηστος Τρύφωνας Κουταλίδης. 

    Ελεγε λοιπόν ο Ωνάσης στον δικηγόρο Κουταλίδη: “Ρίξε όλες τις υποθέσεις στα νομικά. Ολο και κάτι θα βγάλεις”.

    Τις δύο αυτές δοκιμασμένες στρατηγικές λοιπόν ακολουθούν στην Ελλάκτωρ. 

    Εκεί στα κεντρικά του ομίλου, οι δικηγόροι του προέδρου της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 , Γιώργου Μυλωνογιάννη έχουν πιάσει δουλειά. 

    Σκληρός δικηγόρος ο Μυλωνογιάννης με καταγωγή απο τα Χανιά είναι νομικός ειδικών αποστολών. 

    Οι Ολλανδοί μέτοχοι έχουν αποφασίσει να το συνεχίσουν δυναμικά το σκληρο κατενάτσιο με την πρώην διοίκηση του Σάκη Καλλιτσάντση και του Έξαρχου. 

    Ο Εξάρχου όπως μου λένε θα πρέπει να προσλάβει  ένα ισχυρό  επιτελείο νομικών έαν θέλει να προετοιμάσει την άμυνα του. 

    Όπως σας έγραψε χθες το mononews.gr πηγές αναφέρουν ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 5 υποθέσεις κακοδιαχείρισης από τον τέως επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρο Εξάρχου».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «Μια από αυτές αφορά υπόθεση διαιτησίας ύψους 6 εκατ. ευρώ, με το δικηγορικά γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση να παίρνει ως αμοιβή 7 εκατ. ευρώ.»

    Το νομικό επιτελείο της Ελλάκτωρ θα καταθέσει έγκληση εναντίον του Εξάρχου την επόμενη εβδομάδα. 

    Ηδη έχει κατατεθεί έγκληση για τον πρώην CEO Σάκη Καλλιτσάντση και έπεται συνέχεια… 

    Μέχρι την γενική συνέλευση της 2ας Απριλίου 2021 έχουμε να μάθουμε πολλά και διάφορα… 

    O Μπερνίτσας και η JUMBO

    Λοιπόν μια νέα επιτυχία κατέγραψε το Νομικό Γραφείο του Μπερνίτσα Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας περιλαμβάνεται στην λίστα mononews100   του 2020 με τους πιο επιδραστικούς έλληνες για την χρονιά που μας πέρασε.

    Ο Nikos Papachristopoulos partner του γραφείου, ήταν ο σύμβουλος της Citigroup Global Market Limited (CGML) για το placement του 3,8% των μετοχών της JUMBO ΜΠΕΛΑ 2,79% 26,50 . 

    Η πράξη έγινε μεσω χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα και η CITI (για λογαριασμό πελατών της) ήταν ο αγοραστής όλων των μετοχών του Placement.

    Ο εκδοτικός πόλεμος

    Λοιπόν, πρέπει να σας πω οτι χθες έγινε χαμός με τον εκδοτικό πόλεμο που έγραψε η στήλη καθως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και πολιτικοί  δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι είχε συμβεί. 

    Και επειδή με κατηγόρησαν οτι ήμουν εμπαθής πρέπει να σας πω οτι δεν είχα πρόθεση να “πάρω” την θέση κανενός εκ των δύο μονομάχων.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.