ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ

Επικεφαλής Εταίρος της «Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία»

Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας δεν είναι μόνο ο Επικεφαλής Εταίρος της «Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία», αλλά και ένας άνθρωπος που έχει καταφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Δικηγορική Εταιρεία που διευθύνει, να κατέχει, επί χρόνια, ηγετικό ρόλο στην αγορά, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις εμβληματικές συναλλαγές στην Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας έχει ενεργό ρόλο στις σημαντικότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Ολυμπιακών Αερογραμμών, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι κάποιες από αυτές.

Διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλα τα έργα παραχώρησης. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την Ολυμπία Οδό, τον αυτοκινητόδρομο Μαλλιακός – Κλειδί, ΣΔΙΤ σχολείων και άλλα. Κάλυψε επίσης τα θέματα των συγχωνεύσεων τραπεζών την εποχή της συγκέντρωσης της σχετικής αγοράς στις σημερινές τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα.

Είναι παρών πάντοτε στα σημαντικά επιχειρησιακά δρώμενα στη χώρα. Λίαν προσφάτως, ο Παναγιώτης Μπερνίτσας συνέδραμε την Πολιτεία στην κατάρτιση, μεταξύ άλλων, του νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων που απαντά σε πολλά από τα πάγια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς προωθεί την σταθερότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Επίσης, ο ίδιος και οι συνεργάτες του συμβουλεύουν από funds που αποκτούν σημαντική θέση στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας, όπως η αγορά του Metropolitan και του Υγεία, στον τομέα των τροφίμων, όπως η απόκτηση της Vivartia, στον τομέα της ασφαλιστικής αγοράς μέχρι τη νέα διάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία σήμερα συνεχίζει να πρωτοπορεί και ο ίδιος ο Παναγιώτης Μπερνίτσας να συμβουλεύει μερικά από τα πιο δραστήρια διεθνή funds που επενδύουν στην ελληνική αγορά, ιδίως στον τραπεζικό τομέα, την υγεία, τις υπηρεσίες, την αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων και τα μεγάλα έργα.

Καταλυτικό ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει, βεβαίως, η ιδιαίτερη εμπειρία που διαθέτει σε θέματα ανταγωνισμού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως και σε έργα παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Εμπειρία που, σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του, τον καθιστά εξόχως επιδραστικό και στην επιχειρηματική – επενδυτική σκηνή, δίνοντάς του σημαντικό ρόλο σε πολλές καινοτόμες συναλλαγές στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος, οι συνεργάτες και η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία κατατάσσονται επί πολλά χρόνια σε κορυφαίες θέσεις στην βαθμολόγηση που κάνουν οι οργανισμοί αξιολόγησης.

Η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία διακρίνεται για τη νομική αρτιότητα των συμβουλών της και την ταχύτητά της, τη συλλογικότητα των ομάδων της, την ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητά της, το ήθος της, τη φιλική προσέγγιση των αντισυμβαλλομένων και την κατανόηση των επιχειρηματικών ανησυχιών των πελατών της, μακριά από τη στείρα νομική αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τις αρχές που έθεσε ο ίδιος ο Παναγιώτης Μπερνίτσας.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και η Δικηγορική Εταιρεία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες pro bono σε πολλά κοινωφελή ιδρύματα όπως στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στον Οργανισμό Ελλάδα 2021, την Εκκλησία της Ελλάδος, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και παρέχουν συνδρομή τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια στην Πολιτεία στη σύνταξη και επεξεργασία σημαντικών νομοθετημάτων.

Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας ξεκίνησε τη δικηγορική του σταδιοδρομία ως ο ειδικός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (τότε ΕΟΚ) και σύντομα δημιούργησε ένα σύγχρονο δικηγορικό γραφείο με βάση διεθνείς προδιαγραφές που καλύπτει όλους τους τομείς των συναλλακτικών σχέσεων. Έδωσε έμφαση στη συμβουλευτική δικηγορία, χωρίς να εγκαταλείπει την κλασική δικαστηριακή δραστηριότητα και διαμόρφωσε ένα σχήμα στα πρότυπα των διεθνών δικηγορικών εταιρειών με κατανομή σε τμήματα και εξειδίκευση των συνεργατών σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας. Στις σύγχρονες πολύπλοκες συναλλαγές, απαιτείται η δημιουργία της κατάλληλης ομάδας που να ενεργεί με συλλογικό πνεύμα για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Και σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια η Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία πρωτοστατεί.

Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνούς Επιχειρησιακού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, όπου υπηρέτησε από το 1984 μέχρι το 2007, και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα στα αντικείμενά του. Συνολικά, ασκεί δικηγορία για πάνω από 40 χρόνια με ιδιαίτερα ενεργή παρουσία σε όλο το φάσμα του δικαίου των επιχειρήσεων και των συναλλαγών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα