• The Wiseman

    Το παρασκήνιο με τις 12 offshore και την Ελλάκτωρ, η αίτηση Μεγάλου, το νέο πρόσωπο της Alpha Bank και το MeToo συνεχίζεται…

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    H Βουλή κάνει… γαργάρα τα της Folli Follie

    Η στήλη πληροφορείται ότι στα μέσα της εβδομάδας (αύριο, άντε μεθαύριο) θα διαβιβαστεί στη Βουλή το πόρισμα της δικαιοσύνης για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Folli Follie, με βάση τα όσα έγραψε στα mails ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας επί παντοκρατορίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου, κος Σάκκος.

    Στα επίμαχα mails ο Σάκκος αναφερόταν στα ονόματα των κ.κ. Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη και Μπαλαούρα.

    Το juicy της υπόθεσης δεν είναι ότι πάει στη Βουλή, αλλά πως έχει δοθεί γραμμή το θέμα να μείνει στα χαμηλά και εν τέλει να μην υπάρξει κανένα πολιτικό σκάνδαλο στην υπόθεση…

    Θα μου πείτε πώς να στηριχθούν κατηγορίες για την τροπολογία που αφορούσε την φορολόγηση των εσόδων των ΚΑΕ όταν και η τωρινή κυβέρνηση τα ίδια έκανε…

    Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «κόρακας κοράκου μάτι…».

    Η Mytilineos ανοίγει τον χορό

    Μπορεί να μην το έχουμε καταλάβει αλλά σιγά-σιγά θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για την χρήση του 2020.

    Την αρχή κάνει την Πέμπτη (μεθαύριο) ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

    Η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 κατάφερε μέσα στο 2020 να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τα μεγέθη της, αναπτύχθηκε σε νέους τομείς με έμφαση στις κατασκευές, έχει μπροστά της επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διαχείριση των απορριμμάτων και το βασικότερο μαθαίνω ότι ο επιχειρηματίας θα ανακοινώσει πως το «μαγαζί» έχει ισχυρή ρευστότητα…

    ΤΧΣ: Η κυβέρνηση έστειλε το draft στους θεσμούς

    Οι τροποποιήσεις του νόμου που αφορά την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών επείγει όσο τίποτε άλλο λόγω της τράπεζας Πειραιώς.

    Πληροφορούμαι ότι εχθές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ) τις τροποποιήσεις για: συμμετοχή στις αμκ, ευθύνη μελών ΤΧΣ και αλλαγή στις προϋποθέσεις συμμετοχής – αλλαγή στο fit and proper – στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

    Ζαββός, Πατέλης και λοιπές δυνάμεις θέλουν να έρθει το θέμα της τροποποίησης στην Βουλή τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου για να είναι όλα έτοιμα τον Απρίλιο μη τυχόν και γίνει η αύξηση της Πειραιώς.

    Μεγάλου: αίτηση ένταξης του Vega στον Ηρακλή

    Το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς θα υποβάλλει επίσημα αίτημα ένταξης του project Vega – τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 5 δις ευρώ – στον Ηρακλή.

    Μετά από αυτό οι εγγυήσεις του Ηρακλή Ι τελειώνουν και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν το νέο σχέδιο εγγυήσεων 11-12 δις ευρώ, τον Ηρακλή ΙΙ.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση Μεγάλου έχει κάνει ήδη σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας του νέου πακέτου τιτλοποίησης ύψους περίπου 7 δις ευρώ, το οποίο θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Μαρτίου μαζί με το business plan της επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα και αυτό το πακέτο θα είναι το πρώτο που θα ενταχθεί στις εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙ.

    MeToo: Έρχεται τσουνάμι αποκαλύψεων

    Φεύγοντας από τα τραπεζικά και τα επιχειρηματικά και επειδή η κοινωνία ασχολείται με τα της πανδημίας αλλά και με τις αποκαλύψεις παρενοχλήσεων (σεξουαλικών, λεκτικών και βιαιοπραγίας) που συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό κόσμο, η στήλη πληροφορείται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, τεκτονικού χαρακτήρα.

    Μαθαίνω δε πως δεν θα μάθουμε μόνο για ηθοποιούς, αλλά και για επαγγελματίες άλλων κλάδων…

    Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βαρεθούμε!

    Alpha Bank: ενίσχυση κοινωνικού αποτυπώματος και επικοινωνίας

    Στην ενίσχυση του τμήματος επικοινωνίας προχώρησε η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63.

    Στην ομάδα του έμπειρου Γιώργου Τερζή προστέθηκε όπως μαθαίνω η κα Ρούλη Χριστοπούλου, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων της τράπεζας.

    Πριν την ένταξη στο δυναμικό της Alpha Bank η κα Χριστοπούλου είχε την εποπτεία του τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Ιδρύματος της Vodafone.

    Οι 12 offshore της Ελλάκτωρ

    Σταυρόλεξο και μάλιστα για δυνατούς λύτες αποτελεί η «τεχνοτροπία» της… σαλαμοειδούς μεταβίβασης των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση στο σχήμα των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καΰμενάκη.

    Και τούτο γιατί στη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα όχι μια, δύο ή τρεις offshore εταιρείες αλλά συνολικά 12…

    Αυτό τουλάχιστον προκύπτει αν με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου επιχειρήσει κάποιος να κάνει μια απλή πρόσθεση όλων των υπεράκτιων εταιρειών που έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές.

    Είναι προφανές ότι οι offshore εταιρείες είναι μια συνήθης και συχνά επαναλαμβανόμενη πρακτική στην εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Μπορεί να δυσκολεύουν κάποιους στο να εντοπίσουν τα ίχνη τους αλλά πρόκειται για ενέργειες σύννομες καθώς όταν πρόκειται για χρηματιστηριακές συναλλαγές δημοσιοποιείται και το όνομα του τελικού αποδέκτη.

    Παρά ταύτα εκείνο που ξενίζει δεν είναι η χρήση  των υπεράκτιων εταιρειών αλλά ο εξαιρετικός διευρυμένος αριθμός τους.

    Για λόγους που προφανώς γνωρίζουν και οι δύο πλευρές οι οποίες και δεν είναι υποχρεωμένες να τους κοινοποιήσουν.

    Το «περίεργο» είναι ότι σε κάθε μια συναλλαγή στο σχήμα των Μπάκου – Καΰμενάκη εμφανίζεται και μια νέα υπεράκτια εταιρεία.

    Το αρχικό 5% της Ελλάκτωρ που αποκτήθηκε είχε ως αποδέκτη την INVESCO που είναι εταιρεία συμφερόντων του και εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στην ναυτιλιακή τους εταιρεία AKRON TRADE AND TRANSPORT, με έδρα επίσης στα Εμιράτα, η οποία φαίνεται πια να κρατάει το 16,9476% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Μετά και από την πρόσφατη απόκτηση του 11,94% που ήταν σε εταιρείες συμφερόντων των αδελφών Καλλιτσάντση.

    Για τις μετοχές αυτές έχουν δαπανηθεί 47,2 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έχει συμφωνηθεί να αποκτηθεί σε 6 δόσεις και άλλο ένα 8,6348% των μετοχών από την πλευρά των Μπάκου-Καΰμενακη, έναντι 27,75 εκατ. ευρώ.

    Με την τελική δόση να είναι στα τέλη του προσεχούς Ιουλίου.

    Η δωδεκάδα των offshore εταιρειών μπορεί να έχει ποικίλους λόγους ύπαρξης, όπως για παράδειγμα την παροχή εγγυήσεων ή και την λήψη δανείων ανάλογα με την οικονομική «ταυτότητα» που έχει η κάθε μια από αυτές.

    Επί του παρόντος, τουλάχιστον, και σε ότι αφορά το σχήμα των Μπάκου-Καΰμενάκη είναι άγνωστο αν έχουν χρησιμοποιηθεί δανειακά κεφάλαια για τη συμφωνία της αγοράς μετοχών της Ελλάκτωρ.

    Σε κάθε περίπτωση και σε βάθος χρόνου οι μετοχικές τους θέσεις στον κατασκευαστικό όμιλο μπορεί να γίνουν δυσδιάκριτες.

    Ειδικά αν οι συμμετοχές σπάσουν σε πολλά μικρά κομμάτια…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ