• ΑΓΟΡΕΣ

    Barclays: H Standard & Poor’s μπορεί να δώσει «θετικό outlook» στην Ελλάδα

    Το κτίριο της Standard & Poor's


    «Βλέπουμε την πιθανότητα η αμερικανική Standard & Poor’s να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο, δηλαδή σε θετικές από σταθερές, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σήμερα το βράδυ, δεδομένης της πρόσφατης επιτυχίας της Ελλάδας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξηγεί η βρετανική Barclays.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι η χώρα έχει παρουσιάσει ισχυρή ανοδική δυναμική το τελευταίο διάστημα. Η Standard & Poor’s, στην τελευταία αναθεώρησή της, ανέφερε ότι το βασικό σενάριο για περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα απαιτούσε τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

    Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 21η Μαΐου είναι παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να αναβάλει την αλλαγή των προοπτικών. Η Fitch Ratings σημείωσε ότι οι εκλογικοί κίνδυνοι “μετριάζονται από την ευρεία δέσμευση και το πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης”. Συνολικά, οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής των προοπτικών κατά την αναθεώρηση της S&P σήμερα, κατά την άποψή μας», συνεχίζει η Barclays.

    Όσον αφορά την πορεία της Ελλάδας προς μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (IG), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η S&P, η Fitch και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την IG, με σταθερές προοπτικές. H Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την IG, αλλά με θετικές προοπτικές. Πέρα από την αξιολόγηση της S&P σήμερα, η Fitch θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Η πιο πιθανή πορεία προς την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έβλεπε έναν ή και περισσότερους οίκους μεταξύ των Standard & Poor’s, Fitch Ratings ή DBRS να αλλάξουν τις προοπτικές τους σε θετικές στις επερχόμενες αναθεωρήσεις τους. Με θετικές προοπτικές, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε έξι μήνες. Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής αξιολόγησης περί τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 φαίνεται πιθανή προοπτική», προβλέπει η τράπεζα.

    Ακόμη και η ταχύτερη επίτευξη της αξιολόγησης IG δεν είναι απίθανη- ακόμη και έτσι, αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα να ξεκινήσει μια από τις S&P/Fitch/DBRS μια άμεση αναβάθμιση (δηλαδή, χωρίς να γίνει το πρώτο βήμα της αλλαγής των προοπτικών σε θετικές).

    Αν και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει αυτό στο παρελθόν, προτιμούν συνήθως να αποδίδουν πρώτα θετικές προοπτικές, καθιστώντας αυτό το σενάριο όχι υπερβολικά πιθανό, κατά την άποψή μας, καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Η Societe Generale θεωρεί ότι πιθανότατα σήμερα η S&P δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ