• Γιατί τα αλλάζει όλα ο mr BC Partners, η “ολική” επαναφορά της Eurobank στον ΜΥΤΙΛ, τα 100 εκατ. της Ελλάκτωρ, η «διχογνωμία» Σκυλακάκη-Παπαθανάση και γιατί «πείθει» η Πειραιώς

    Οι επενδυτές ερμηνεύουν ως θετική την εξέλιξη γύρω από την Πειραιώς καθώς και πριν την πανδημία υπήρχε πάντα μια ανησυχία λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

    the wise man
    image
    the wise man

    BC Partners: Ο Σταθόπουλος «έψησε» και τον Abdulaziz Al Ghurair 

    Δεν θα μείνει τίποτε το ίδιο. Αυτή είναι η εντολή, όπως πληροφορείται η στήλη, του Νίκου Σταθόπουλου για την Forthnet.

    Και ήδη η εντολή παίρνει σάρκα και οστά και σιγά-σιγά το μαγαζί περνάει στον απόλυτο έλεγχο του ομίλου BC Partners. 

    Η στήλη σας είχε ενημερώσει εδώ και καιρό ότι οι Άραβες από την Τυνησία μέχρι τα Εμιράτα ήθελαν εδώ και καιρό να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια αλλά δεν μπορούσαν καθώς η πώληση της Forthnet είχε μείνει κολλημένοι πάνω από δύο χρόνια. 

    Τώρα λοιπόν ο κροίσος Abdul aziz Al Ghurair (Το 2019 το Forbes υπολόγισε την περιουσία του στα US$4.8 δίσ., και ήταν ο 420ος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη) που ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους βρήκε συνομιλητή και οι πληροφορίες της στήλης λένε πως ήδη έχουν πέσει και οι υπογραφές… 

    Το ποσοστό που ελέγχει ο Al Ghurair φθάνει στο 9,63%.

    Μετά τις εξελίξεις η BC Partners θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. 

    Οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Attica ελέγχουν το 22,6% της εταιρείας και ο mr Σταθόπουλος έχει call option επ` αυτού.

    Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τρέξει σημαντικά η διαδικασία και η τοποθέτηση νέας διοίκησης με αποπομπή της προηγούμενης. 

    Ναι, καλά διαβάσατε αποπομπή και ειδικά του κυρίου που ήθελε και μπόνους «επίτευξης στόχων» – άμα είναι αλλού ο άνθρωπος – αλλά έφαγε πόρτα από τους μετόχους στην Γενική Συνέλευση που έγινε φέτος το καλοκαίρι. 

    Πάντως ο Σταθόπουλος, όπως μου λένε, θα το απογειώσει το σύστημα.

    Ο άνθρωπος την ξέρει την δουλειά. 

    Στα 100 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ

    Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 θα κυμανθεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

    Μυλωνάς: τον Δεκέμβριο τα νέα για την τιτλοποίηση

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην Εθνική Τράπεζα, το αρμόδιο τμήμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων ασχολείται εντατικά με την μεγάλη τιτλοποίηση που ετοιμάζει το πιστωτικό ίδρυμα. 

    Μου λένε ότι όλα είναι έτοιμα, τα δάνεια έχουν γκρουπαριστεί όπως και τα ακίνητα που συνοδεύουν πολλά από αυτά και έχουν γίνει επαφές με τους εν δυνάμει επενδυτές. 

    Τον Δεκέμβριο ο Παύλος Μυλωνάς θα έχει να πει επ` αυτού.

    Το project αφορά στην τιτλοποίηση 6,3 δις ευρώ NPLs, την οποία θέλουν στην Αιόλου να την τελειώνουν as soon as possible. 

    Παπαθανάσης-Σκυλακάκης: Δεν μιλάνε μεταξύ τους;

    Με διαφορά λίγης ώρας οι δύο εκ των κορυφαίων αναπληρωτών της κυβέρνησης είπαν εντελώς διαφορετικά πράγματα για την άρση του lockdown. 

    Η στήλη αν έβαζε στοίχημα θα πόνταρε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και όχι στον αναπληρωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση… Ας έρθω όμως στην διχογνωμία: 

    Ο Σκυλακάκης εκτίμησε ότι το lockdown μπορεί να διαρκέσει έως στις 10 Δεκεμβρίου (τυπικά λήγει στις 30 Νοεμβρίου) και ο Παπαθανάσης μας ανέλυσε σχέδια ανοίγματος της αγοράς (εμπορίου και εστίασης) από την 1η Δεκεμβρίου… 

    Κι όλα αυτά με διαφορά λίγων λεπτών. Υπουργοί μου, τι χάσμα είναι αυτό; Τι μπέρδεμα; 

    Η στήλη σας προτείνει την επόμενη φορά να συνεννοείστε μεταξύ σας… 

    Βαρόμετρο η επικείμενη τοποθέτηση Καραβία

    Την Πέμπτη η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και όπως καταλαβαίνετε οι ξένοι αναλυτές περιμένουν πως και πως τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Φωκίωνα Καραβία, κυρίως την εκτίμησή του για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα γεννήσει η πανδημία. 

    Πρόκειται για τον πρώτο τραπεζίτη που θα τοποθετηθεί και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα δώσει τον τόνο του κλάδου. 

    Επίσης, ίσως οι αναλυτές πάρουν και μια essence για τα σχέδια της τράπεζας επί της αγοράς ομολόγων… καθώς τα επιτόκια είναι ελκυστικά και τα δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna) δημιουργούν ένα καλό κλίμα (στις αγορές). 

    Επιπρόσθετα θα πρέπει να ξέρετε χθες είχαμε μια έκπληξη, για την τράπεζα.

    Το BuyBack της Mytilineos έγινε από την Eurobank χρηματιστηριακή.

    Από την αρχή που ξεκίνησε το buy back στις 4 Ιουνίου του 2020, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δώσει την δουλειά στις Πειραιώς Securities, Euroxx και Eurobank Securities.

    Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η Eurobank για κάποιους λόγους, ήταν εκτός της διαδικασίας.

    Όμως μετά από συνομιλίες των δυο πλευρών βρέθηκε ένα modus vivendi και έτσι τώρα η Eurobank επανήλθε δυνατά.

    Επι της ουσίας το  buyback (Αγορά ιδίων μετοχών)  θα γίνεται και από τις 3 εταιρείες.

    Μόλις η εταιρεία (Mytilineos) συμπληρώσει το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου από την επαναγορά των ιδίων μετοχών τότε αυτές οι μετοχές θα ακυρωθούν.

    Η Moderna απογείωσε το ΧΑ-H περίπτωση της Πειραιώς

    Κάθε εμβόλιο που θα ανακοινώνεται ότι είναι αποτελεσματικό θα δίνει ισχυρή ώθηση στις αγορές μεταξύ αυτών και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

    Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα αναφέρουν ότι τα εμβόλια που παίρνουν κεφάλι είναι 7-8 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα υπάρξει μπαράζ ανακοινώσεων. 

    Η Moderna (market cap πέριξ των 38,8 δισ. δολάρια) ανέβασε τον Τραπεζικό Δείκτη στο +14,59%.

    Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς 17,38% στα 0,83 ευρώ. 

    Οι επενδυτές ερμηνεύουν ως θετική την εξέλιξη γύρω από την τράπεζα καθώς και πριν την πανδημία υπήρχε πάντα μια ανησυχία λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

    Τουλάχιστον, τώρα ο διάδρομος είναι καθαρός, το νέο business plan προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs και κάποια στιγμή το καλοκαίρι αμκ και είσοδο ιδιωτών. 

    Επίσης το ράλι συνεχίστηκε για την AEGEAN ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54  που σημείωσε άνοδο κατά 12,50%. Εξαιρετική εικόνα και για Motor Oil που έκλεισε στα 10,71 ευρώ ( +11,74%). ΜΟΗ 1,40% 27,62