• Το χρυσό deal Καραβία-Μανουσάκη, τι συζητούν Ψάλτης-Γκιάτης και το άρθρο 46 στο ΦΕΚ της 13ης Απριλίου

    Tι σηματοδoτεί το άρθρο 46;

    the wise man
    image
    the wise man

    Η επανεμφάνιση της Goldman Sachs

    Έτοιμη εδώ και καιρό ήταν η κυβέρνηση η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου ύψους τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ. Το κουμπί αναμένεται να πατήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μέσα στις επόμενες ώρες. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες – έχουν επιστρατευθεί όλα τα μεγάλα ονόματα των αγορών – έχουν κάνει όλη την προετοιμασία και το ομόλογο είναι ήδη πουλημένο. 

    Μετά από μια μικρή αποχή στους αναδόχους διακρίνει κανείς και την Goldman Sachs. 

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί σταθερή συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ για πολλές δεκαετίες και η μικρή αποχή από τις τελευταίες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου ήταν διαδικαστική. 

    Πλην της GS στους αναδόχους συμπεριλαμβάνονται οι JP Morgan, Deutsche Bank, BNP Paribas, BofA και η HSBC. 

    Η χρυσή δουλειά της Eurobank

    Αύριο ο Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης για να την επίσημη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, της «Αριάνδη Interconnection» με τους επενδυτές για την κατασκευή του μεγάλου επενδυτικού έργου της διπλής ηλεκτρικής σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

    Λοιπόν, για την δανειοδότηση του έργου ύψους 400 εκατ ευρώ δόθηκε όπως πληροφορείται η στήλη σκληρή μάχη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

    Κι αυτό διότι αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό project μετά το έργο του Ελληνικού. 

    Την μάχη κέρδισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και τα στελέχη του. 

    Έτσι, η τράπεζα θα δανείσει με 400 εκατ ευρώ τον ΑΔΜΗΕ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2%. Χρυσό, λοιπόν, το deal για τον Φωκίωνα, χρυσό όμως και για τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη. 

    Σε ανοικτή γραμμή Ψάλτης-Γκιάτης

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο του συλλόγου των εργαζομένων της τράπεζας Τάσο Γκιάτη με αντικείμενο συζήτησης την ομαλή μεταφορά περισσότερων από 600 εργαζομένων στην νέα Cepal ενόψει της μεταφοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πακέτου Galaxy. 

    Μαθαίνω ότι η συζήτηση γίνεται σε πνεύμα συνεννόησης, το πακέτο για τους εργαζόμενους είναι ελκυστικό και όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα η διαδικασία θα είναι αναίμακτη… Εξάλλου, ο Τάσος αποτελεί εδώ και δεκαετίες βασικό συνομιλητή και στενό συνεργάτη της διοίκησης της τράπεζας. Από την εποχή Κωστόπουλου. 

    Old money: από την Πλουτάρχου στο Alemagou

    Το ότι η «επανάσταση» ξεκινά από την Μύκονο, το έχετε καταλάβει με την αντίδραση των επιχειρηματιών του νησιού, οι οποίοι είναι έτοιμοι να απεργήσουν… 

    Η στήλη θα ξεφύγει από τα επιχειρήματα πολιτείας-επιχειρηματιών καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι προέχει η ασφάλεια και θα ασχοληθεί με το «Alemagou», που στην παλαιά μυκονιάτικη διάλεκτο σημαίνει «επιτέλους»… 

    Το easy και υψηλής αισθητικής καθώς είναι λιτό, απλό αλλά ιδιαίτερα κομψό, resto ανήκει στον Ανδρέα Κουτουμάνο, υιό του γνωστού επιχειρηματία πρώην συζύγου της Ζωής Λάσκαρη. 

    Ο Ανδρέας ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή στο χώρο της εστίασης από το Messiah της οδού Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. 

    Κι εκεί – πλέον το μαγαζί έχει αλλάξει όνομα και χέρια – μαζεύονταν τα παλιά τζάκια της Αθήνας και οι κατά καιρούς ευκαιριακοί celebrities ήταν απλά περαστικοί… 

    Εκεί, έβλεπε κανείς κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς την Λάσκαρη με τον Λυκουρέζο, παλιούς εφοπλιστές κ.ά. Έτσι, και στο Alemagou στην δεξιά πλευρά της παραλίας Φτελιά, δεν πήγαιναν οι celebrities της μια ή των δύο-τριών σεζόν αλλά γόνοι ισχυρών οικογενειών της ελληνικής πρωτεύουσας… Είναι στέκι των old money. 

    Στο ΦΕΚ της 13ης Απριλίου του 2020

    Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με θέμα: «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», συναντά κανείς την εξής διάταξη (άρθρο 46) του υπουργείου Δικαιοσύνης: 

    «Η αναστολή των προθεσμιών που προβλέπεται στις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης, που εκδόθηκαν κατόπιν εξουσιοδότησης του άρθρου 11 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), δεν καταλαμβάνει την προθεσμία δηλώσεων επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών, που είχαν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως, με αντικείμενο πράξεις που διώκονταν αυτεπαγγέλτως, για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση».

    Tι σηματοδoτεί αυτό το άρθρο;