• Πώς ο Ψάλτης χτίζει τη νέα Alpha Bank, τι συμβαίνει με την PIMCO, η πρόταση που δέχθηκε το CVC Capital και γιατί γκρινιάζει ο Στέλιος Παπαδόπουλος της JP Morgan

    Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για αυτό εμείς όμως θα σας υπενθυμίσουμε ότι και οι δυο Aυξήσεις Μετοχικού κεφαλαίου που ανάλαβε η Goldman Sachs, διέρρευσαν big time. Η μια  στα media (στο site powergame.gr)  και η άλλη  μαθεύτηκε σε αρκετό κόσμο πριν ανακοινωθεί.

    image

    Αγωνιά και γκρινιάζει -επισήμως- ο Στέλιος Παπαδόπουλος της JP Morgan

    Ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, από τον Ιανουάριο του 2018, εργάζεται στην JP Morgan ως επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα.

    Ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος και η JP Morgan είχαν υψηλές προσδοκίες για τις εργασίες της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2019.

    Οι προσδοκίες αυτές των Αμερικανών της JP Morgan, δεν δικαιώνονται καθώς η Goldman Sachs και ο Χάρης Ηλιάδης, παίρνει το μερίδιο του λέοντος, στις πολλές και μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 2 ετών.

    Ο Στέλιος Παπαδόπουλος πιέζεται απο τους Αμερικανούς, να δείξει μεγαλύτερο ζήλο και ενδιαφέρον κι εκείνος με τη σειρά του πιέζει όποιον ξέρει κι όποιον μπορεί στα υψηλά πατώματα της εξουσίας ώστε η JP Morgan να πάρει αυτό που -θεωρεί ότι – της αναλογεί.

    Ταυτόχρονα όμως η Ελληνική Αγορά έχει «γεννήσει» νέες επενδυτικές εταιρείες, ελληνικής καταγωγής, με παγκόσμιες διασυνδέσεις και -πάρα πολύ- καλό track record.

    Επομένως η δουλειά του κ. Στέλιου Παπαδόπουλου (άρα και η θέση του στην JP Morgan) γίνεται ακόμη πιο δύσκολη…

    Γι’ αυτό και ο Στέλιος Παπαδόπουλος διαμαρτύρεται καθημερινά εντονότερα…

    Βέβαια ο  κ. Στέλιος Παπαδόπουλος έχει άλλο ένα ατού στα χέρια του.

    Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για αυτό εμείς, όμως θα σας υπενθυμίσουμε ότι δυο Aυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που ανάλαβε η Goldman Sachs,  διέρρευσαν big time.

    Η μια  στα media (στο site powergame.gr)  και η άλλη  μαθεύτηκε σε αρκετό κόσμο πριν ανακοινωθεί.

    Τα σινικά τείχη του κ. Ηλιάδη φταίνε η κάτι άλλο;

     

    Το DNA του Βασίλη Ψάλτη στην νέα Alpha Bank

    Τα βήματα του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά, που το 2019 που ανάλαβε τα ηνία της τράπεζας.

    Πρώτα έχτισε την δικιά του ηγετική ομάδα, στην συνεχεία προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ και τώρα ολοκληρώνει την εθελούσια έξοδο μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ανανέωση του 20%, τουλάχιστον, των διευθυντικών θέσεων στην Τράπεζα.

    Με αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα σε νέα Στελέχη, με βασικές δεξιότητες την αυξημένη ευελιξία, την έμφαση στην ανάγκη της αλλαγής και την αμεσότητα ανταπόκρισης στις σύγχρονες απαιτήσεις των Πελατών, να έρθουν στην πρώτη γραμμή.

    Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η ηγετική ομάδα της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη μετά και την επιτυχημένη εθελουσία έξοδο που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου.

    Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις που υπέβαλαν οι Εργαζόμενοι προσέγγισαν τις 600, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση (350-400 αποχωρήσεις).

    Μέσω του στοχευμένου αυτού Προγράμματος, επιτυγχάνεται η ανανέωση του 20%, τουλάχιστον, των διευθυντικών θέσεων στην Τράπεζα, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέα Στελέχη, με βασικές δεξιότητες την αυξημένη ευελιξία, την έμφαση στην ανάγκη της αλλαγής και την αμεσότητα ανταπόκρισης στις σύγχρονες απαιτήσεις των Πελατών, να έρθουν στην πρώτη γραμμή.

    Ως εκ τούτου, η Alpha Bank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, θα απασχολεί λιγότερους από 6.000 εργαζόμενους στο Δίκτυο και τις Κεντρικές Υπηρεσίες της στην Ελλάδα.

    Η υπέρβαση των ποσοτικών στόχων αποτυπώνει μόνον μία πλευρά των στρατηγικών επιδιώξεων της Διοίκησης.

    Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας και η συνακόλουθη παροχή ευκαιριών ανέλιξης στη νεότερη γενιά Στελεχών αποτέλεσαν βασικά ζητούμενα του Προγράμματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας προς όσους αποχώρησαν, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι Εργαζόμενοι με πολυετή προσφορά στον Όμιλο.

    Συγκεκριμένα, το 50% όσων αποχωρούν έχουν ήδη θεμελιωμένο ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός των προσεχών 2-3 ετών, διάστημα για το οποίο συνεχίζουν να καλύπτονται από το πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης της Τράπεζας.

    Επίσης η Alpha Bank έχει σχεδόν έτοιμο το πρόγραμμα μετασχηματισμού που θα ανακοινωθεί σε μεγάλη εκδήλωση προς το προσωπικό της τράπεζας και τα ΜΜΕ στις 11 Οκτωβρίου.

     

    Στέλιος Παπαδόπουλος
    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

     

    Ένας δύσκολος μήνας για το Χρηματιστήριο…

    Οι αβεβαιότητες πολλές:

    Το ενεργειακό, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, η πανδημία, οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες με τους Αμερικανούς να ρίχνουν το βάρος τους στον Ειρηνικό ωκεανό.

    Οι εκκρεμότητες αρκετές:

    Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank.

    Είναι προφανές ότι ο μήνας που μπαίνει για το Χρηματιστήριο, θα είναι ευμετάβλητος, με νευράκια και ιδιαίτερες ευαισθησίες στις κάθε είδους φήμες, εξελίξεις και πληροφορίες…

    Προς το τέλος του μήνα, θα ξανασυνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες ενώ λίγο νωρίτερα θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED.

    Όταν τελειώσει η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank, η πρώτη μετοχή που θα απελευθερωθεί από το …άγχος  θα είναι η ….Εθνική Τράπεζα metoxes metoxi=ETE] που έχει υποστεί πολλά από την φημολογία των ημερών…

    Οι προσευχές των μοναχών έχουν στραφεί προς το προσδοκώμενο year-end rally, από τον Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με την ευλογία του Υψίστου και την πίστη για ένα καλό αποτέλεσμα στη ΔΕΗ…

     

    Οι νέες δουλειές του Δήμου Αρχοντίδη

    Ο Δήμος Αρχοντίδης το καλοκαίρι του 2019 είχε αποχωρήσει από την Eurobank έχοντας δηλώσει δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι η εξέλιξή του δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του αλλά και το έργο που ο ίδιος θεωρεί ότι έχει προσφέρει στην τράπεζα.

    Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, φέρεται πριν την αποχώρησή του να ήλθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Φωκίωνα Καραβία εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και την πολιτική αμοιβών των στελεχών του επιπέδου του υπονοώντας ότι υφίσταται άνιση μεταχείριση.

    Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι ο Καραβίας του έκανε μια δελεαστική πρόταση την οποία ο ίδιος δεν αποδέχθηκε.

    Ο Δήμος Αρχοντίδης, που έφυγε από την θέση του επικεφαλής του Private Banking της Eurobank και στην συνέχεια προσελήφθη στην Aegean BalticBank.

     Όμως ο κ. Αρχοντίδης μεταπήδησε στην Deutsche Bank.

    H γερμανική τράπεζα επέστρεψε στην Αθήνα ανοίγοντας γραφείο investment banking.

    Επικεφαλής του γραφείου θα είναι ο κ. Αρχοντίδης.

     

    Αποχωρεί η PIMCO από την Ελλάδα;

    Για έναν περίεργο κι ανεξήγητο λόγο, η PIMCO  στην Ελληνική αγορά διαχείρισης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων δεν τα έχει πάει καθόλου καλά.

    Αν εξαιρέσουμε την τιτλοποίηση των «κόκκινων λογαριασμών» της ΔΕΗ, σε όλες τις μεγάλες τιτλοποιήσεις των τραπεζικών δανείων η PIMCO έδειχνε παγερά αδιάφορη.

    Στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί μου λένε ότι δεν θα συμμετάσχει καν στην επόμενη τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

    Η PIMCO διατηρεί συμμετοχή στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Q-Quant που απασχολεί 250 εργαζόμενους αλλά και στην QUALCO.

    Σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες των τραπεζών για κόκκινα δάνεια, είχε μια τυπική και καθόλου διεκδικητική συμμετοχή.

    Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν μήπως η PIMCO με το ειδικό της βάρος στην παγκόσμια αγορά, επιχειρήσει μια ηχηρή αποχώρηση από την Ελληνική αγορά…

     

    Η ΕΤΑΔ και οι οικονομικές της καταστάσεις…

    Υπάρχουν ορισμένοι που -καλοπροαίρετα πάντα- διατυπώνουν απορίες και διαμαρτύρονται γιατί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δεν έχει ακόμη -λένε- δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2020 ώστε να γνωρίζει η διοίκηση του Υπερταμείου τα οικονομικά δεδομένα.

    Στην χθεσινή πρωινή προσευχή, έμαθα ότι η αλήθεια ωστόσο είναι κάπως διαφορετική.

    Η Διοίκηση της ΕΤΑΔ προφανώς κι έχει υποβάλει τις οικονομικές της καταστάσεις στον βασικό της μέτοχο, πλην όμως ο βασικός μέτοχος δεν έχει ακόμη συγκαλέσει γενική συνέλευση που θα εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις.

    «Μα γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη η εγκριτική γενική συνέλευση των μετόχων;» Ρώτησα ψιθυριστά…

     «Ίσως γιατί ο βασικός μέτοχος δεν έχει ακόμη καταλήξει στις σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από την ίδια γενική συνέλευση…» μου απάντησε μια φωνή μέσα από το ιερό του ναού…

     

    Δεν πουλάει το CVC

    Την ώρα της εξομολόγησης, αργά το βράδυ κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και τα χιλιάδες λαμπερά αστέρια που μας φέρνουν κοντά στα θεία, είναι αλήθεια ότι μαθαίνω πολλά.

    Πάρα πολλά.

    Έμαθα λοιπόν, ότι το Private Equity Fund CVC Capital Partners, o αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στον χορό των εξαγορών της Ελληνικής Οικονομίας, έχει ήδη δεχτεί την πρώτη επίσημη πρόταση, να πουλήσει ένα μέρος των συμμετοχών που έχει αποκτήσει στον χώρο της Υγείας.

    Τα συμφέροντα του CVC Capital Partners στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την Υγεία, εκπροσωπούνται μέσω της Hellenic Healthcare Group που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, το ΙΑΣΩ General το θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, δύο μαιευτικές κλινικές (Μητέρα – Λητώ).

    Η Εθνική Ασφαλιστική έχει εξαγοραστεί από το ίδιο το CVC και δεν έχει σχέση με την Hellenic Healthcare Group.

    Ήρθε λοιπόν ένας άλλος ισχυρός επενδυτικός  Όμιλος και πρότεινε στην CVC Capital Partners:

    «Έχεις ήδη πληρώσει 100 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσεις τις κλινικές Metropolitan και ΙΑΣΩ General. Έχεις αναλάβει και τις υποχρεώσεις τους, σχεδόν` 170 εκατ. Ευρώ.  Για να πάρεις το ΥΓΕΙΑ πλήρωσες 204,4 εκατ.€ και ανέλαβες υποχρεώσεις επιπλέον 120 εκατ.€. Συνολικά έχεις δώσει 600 εκατ. Ευρώ. Δεν μου δίνει εμένα τα μισά να βγάλεις κι ένα γρήγορο κέρδος;»

    Η απάντηση που πήρε ο υποψήφιος Επενδυτής από την πλευρά του CVC Capital ήταν εντυπωσιακή: 

    «Φυσικά κι ενδιαφέρομαι να αποκομίσω κέρδος από τις επενδύσεις μου στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα. Έχω όμως την εντύπωση ότι το τίμημα που θα μου προσφέρεις, μετά από 6 μήνες, μέσα στο 2022 θα είναι πολύ υψηλότερο.

    Γι’ αυτό θα περιμένω…»

    Μετά από αυτή την απάντηση, ο νέος υποψήφιος Επενδυτής στον χώρο της Υγείας ίσως επιλέξει έναν άλλο μεγάλο πρωταγωνιστή του χώρου, εδώ στην Ελλάδα για να τοποθετήσει τα κεφάλαια του και δεν θα περιμένει άλλους 6 έως 8 μήνες….

    Υπενθυμίζεται ότι το CVC εντός του 2020 εισέπραξε από το Θεραπευτήριο Υγεία 157,5 εκατ. ευρώ.

    Τα 52,5 εκατ. ευρώ με επιστροφή κεφαλαίου και τα 105 με ομολογιακό δάνειο, το οποίο εξέδωσε το λουξεμβουργιανό SPV Hellenic Healthcare (ΗΗ) και κάλυψε το Υγεία.

    Υπενθυμίζεται ότι η Hellenic Healthcare (ΗΗ) αποτελεί τον μέτοχο του 100% του Υγεία.

    O καθαρός δανεισμός του Υγεία, στο τέλος του 2020, διαμορφώθηκε στα 188,3 εκατ. ευρώ, από 45,6 εκατ. ευρώ το 2019

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.