Menu
1.49%
Τζίρος: 202.42 εκατ.

Τα ντεσού από το Προεδρικό (φωτό), τι έγινε στο Κιόσκι, τι είπε ο ΚΜ για το χρόνο των εκλογών και η… Οδύσσειά του, η δικαίωση του Μυλωνάκη και η… Ενωση των Δωδεκανήσιων

            
The Wiseman
The wiseman

Πού και με ποιους έπαιξε τένις ο Watsa, πώς χειρίζεται ο έμπειρος Άνθιμος Θωμόπουλος το deal της Attica Bank και το τρυφερό μήνυμα στον Νίκο Τσάκο

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 30.09.2021
Ο Κουτσολιούτσος και τα σπίτια σε Σπέτσες και Κηφισιά που βγαίνουν στο σφυρί, οι απειλές της κ. Καίτης και η δικαίωση του wiseman στο Χρηματιστήριο
ΕΠΟΜΕΝΟ • 02.10.2021
Το big deal της CENERGY, ο Πίττας και το Κολέγιο Αθηνών, o κρυφός διάλογος 2 σταρ υπουργών, τo μυστικό της LAMDA και το dinner Μπουλούτα – Ταμβακάκη

To πολύ πρωινό tennis του Prem Watsa

Κατά την διάρκεια της 3ημερης παραμονής του στην Ελλάδα ο ινδοκαναδός Prem Watsa βασικός μέτοχος της Eurobank και της Eurolife, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με 2  υπουργούς τον Άδωνι και τον Σταικούρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα , με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη  και με πολλούς επιχειρηματίες.

Αυτό που δεν ξέραμε για τον ιδιαίτερα απαιτητικό Prem Watsa εκτός του ότι χειρίζεται μετοχικά δεκάδες εταιρίες σε όλο τον πλανήτη,  είναι ότι του αρέσει και ο αθλητισμός και ειδικά το τένις.

Αφού λοιπόν την Τρίτη και την Τετάρτη, τα δύο κορυφαία στελέχη των Ομίλων της Eurobank και της EUROLIFE τον έμπειρο Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου της Eurolife και τον Γιώργο Χρυσικό της Eurobank, ακολούθησαν ένα πλήρες, εξαντλητικό και ιδιαίτερα απαιτητικό 48ωρο πρόγραμμα, συνοδεύοντας κι ενημερώνοντας τον μεγαλομέτοχο Prem Watsa, σε όλες του τις συναντήσεις και τις επαφές, την Πέμπτη το πρωί… αμέσως μετά το χάραμα… στις 7 ακριβώς… εμφανίσθηκαν στον… Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών (Athens Lawn Tennis Club, έτος ίδρυσης 1895), με κομψή και κόσμια αθλητική περιβολή!

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 07.10 ακριβώς και ο Prem Watsa είχε έναν από τους συνεργάτες του ως παρτενέρ.

Για το αποτέλεσμα του αγώνα μην περιμένετε λεπτομέρειες.

Προφανώς κέρδισε το τένις και η αθλητική άμιλλα.

 

Ο κυριαρχία των Private Equity Funds στο ελληνικό επιχειρείν…

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, η Εθνική Ασφαλιστική, ανήκει σε ένα Private Equity Fund.

Ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας, η Healthcare, το ίδιο.

Η μεγάλη εταιρεία στον χώρο των τροφίμων, η Vivartia επίσης ανήκει πλέον σε Private Equity Fund.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος.

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν πλέον αναλάβει τη διοίκηση και τη διαχείριση σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας επειδή φαίνεται πως μόνον αυτές έχουν τη δυνατότητα να προωθούν, ταχύτερα από παραδοσιακούς επενδυτές, τις ενέργειες μετασχηματισμού στις εταιρείες που επενδύουν, δημιουργώντας υπεραξίες.

Επειδή ακριβώς η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία βίαιου μετασχηματισμού και προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες, μετά από μια δεκαετία, αδράνειας, απουσίας και επενδυτικής άπνοιας, τα Private Equity Funds έχουν αναλάβει ρόλο μεταρρυθμιστή.

 

Το παράδειγμα της Attica Bank και ο Άνθιμος Θωμόπουλος

Δύο μεγάλα και σοβαρά Equity Funds, το Bain Capital και το JC Flower που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 150 δισεκατομμυρίων Ευρώ, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν και να μετασχηματίσουν την Attica Bank.

H σοβαρότητα των προθέσεων τους κρίνεται από το γεγονός ότι για την υπόθεση της Attica Bank, έχουν προσλάβει 3 δικηγορικά γραφεία, 3 οικονομικούς συμβούλους, στην Ελλάδα τις Βρυξέλλες και αλλού (UBS, Alandra κλπ) ενώ εδώ στην Αθήνα επέλεξαν την Hellenic Finance  του Άνθιμου Θωμόπουλου για την επιτυχή διεκπεραίωση του project.

H άποψη τους για την Attica Bank είναι συγκεκριμένη.

Θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ως ένα βαθμό και της Alpha Bank.

Θα πρέπει δηλαδή η Attica να μεταφέρει στους ώμους του «Ηρακλή» το πακέτο των «κόκκινων» δανείων που την βαραίνουν.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό της ζημιάς από τα κόκκινα δάνεια και κατόπιν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα είχε μεταφέρει στον «Ηρακλή» κόκκινα δάνεια ύψους 20 δις Ευρώ και είχε προσδιορίσει το ποσό της ενδεχόμενης ζημιάς στο 1,5 δις Ευρώ.

Η Αlpha Bank είχε το πακέτο Galaxy των 10 δισ. ευρώ και είχε προσδιορίσει το ύψος της πιθανής ζημιάς στο 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια διαδικασία προτείνουν Bain Capital και JC Flower, πρέπει να ακολουθήσει και η Attica Bank.

Είναι γεγονός ότι από τις 6 μη δεσμευτικές προτάσεις που έχουν  κατατεθεί για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, κάθε μία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προϋποθέσεις.

Η επιλογή για την δεύτερη φάση της διαδικασίας δεν μπορεί να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία…

Μαύρες μέρες για τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων

Η μεγάλη βιομηχανία διαχείρισης κόκκινων δανείων, αξίας τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, περνά την πρώτη σοβαρή αρρώστια της παιδικής της ηλικίας.

Οι πολύ ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε ο κορονοϊός ανέτρεψαν τα σχέδια, τους προϋπολογισμούς και τις αναπτυξιακές προοπτικές αυτής της δύσκολης αγοράς.

Σήμερα κυριαρχούν οι 3 μεγάλοι του κλάδου που έχουν την δυνατότητα να επιβιώνουν χωρίς σημαντικά έσοδα και πίσω από αυτούς στριμώχνονται περίπου 20 εταιρείες servicers που προσπαθούν να βρουν ρόλο και νέα στρατηγική.

Είδαμε την Bain να πουλά ένα μέρος του χαρτοφυλακίου ICON -που μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι του 2020, απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα- για να βελτιώσει τη ρευστότητα της.

Είδαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Cairo Mezz Plc να ανακοινώνει χωρίς περιστροφές ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε μηδενικά έσοδα αφού η ικανοποίηση απαιτήσεων από τις Ομολογίες έπεται της πλήρους αποπληρωμής των απαιτήσεων από ομολογίες υψηλής εξασφάλισης.

Οι «3 μεγάλοι του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να περιορίσουν τον ρόλο των μικρών.

Οι «μικροί» στηρίζονται στην εξειδίκευση και την ευελιξία τους και προσπαθούν με συμμαχίες να αντέξουν την πίεση των μεγάλων…

Ο αγώνας συνεχίζεται…

 

Μήπως θέλουν να πουλήσουν την Intrasoft;

Tα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Intracom απείχαν πολύ από τις προσδοκίες του επενδυτικού κοινού.

Η διοίκηση έσπευσε να αποδώσει την «παροδική» πτώση στην υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Αυτό θεωρείται βέβαιο καθώς η Intrakat από εδώ και στο εξής θα έχει μόνο ανοδική πορεία.

Αν διαβάσετε ωστόσο προσεκτικά τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου INTRACOM Δημήτρη Κλώνη, θα διαπιστώσετε ότι με πολύ προσοχή, τέχνη και ικανότητα προσπαθεί να βγάλει από το -προσωρινό έστω- αρνητικό πλαίσιο, την INTRASOFT INTERNATIONAL η οποία «ακολουθεί μια σταθερά ανοδική και κερδοφόρο πορεία».

Στην απογοητευμένη από τα αποτελέσματα χρηματιστηριακή αγορά, κυκλοφορούν ήδη κάποιες πληροφορίες, για συναντήσεις, συσκέψεις και επαφές του Ομίλου με ενδιαφερόμενους αγοραστές της INTRASOFT.

Στις συναντήσεις αυτές -λένε οι πληροφορίες- πολλές φορές συμμετέχει και ο ίδιος ο Δημήτρης Κλώνης που λέγεται ότι δεν θα ήταν αρνητικός σε κάτι τέτοιο…

Βέβαια ο τελικός λόγος ανήκει στον Σωκράτη Κόκκαλη.

Θα περιμένω την μεγάλη προσευχή του Σαββάτου για να αποκτήσω ολοκληρωμένη άποψη επί του ζητήματος….

 

Οι 3 μεγάλες προκλήσεις της Ναυτιλίας

Χθες στην Μοναστήρι μας, γιορτάσαμε όλοι μαζί ταπεινά αλλά εμφατικά, την παγκόσμια μέρα της Ναυτιλίας.

Είναι προφανές ότι χωρίς τις γενναιόδωρες χορηγίες των εφοπλιστών δεν θα είχε κτιστεί ούτε θα λειτουργούσε το μοναστήρι μας.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ολόκληρη η βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών -παρά την ευνοϊκή συγκυρία με την άνοδο των ναύλων- αντιμετωπίζει 3 πολύ μεγάλες προκλήσεις:

Πρώτη, η ανάγκη για γρήγορο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ναυτικών που ταξιδεύουν σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Δεύτερη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυήμερων καθυστερήσεων στα λιμάνια, πολλές φορές εξαιτίας εξάρσεων της πανδημίας.

Η τρίτη ωστόσο πρόκληση είναι η μεγαλύτερη: Η παγκόσμια ναυτιλία πρέπει να γνωρίζει ποιο θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Οι τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα και οι κατασκευές νέων πλοίων πρέπει να βασίζονται στην βέβαιη γνώση της καύσιμης ύλης που θα χρησιμοποιεί η ναυτιλία.

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες…

 

O Λεμονής που έγινε Testino

H ίδια σκηνή, το τρυφερό ενσταντανέ, θα πρέπει να έχει επαναληφθεί πολλές φορές.

Κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί με κάθε επισημότητα η Resort συλλογή για το 2022 και το αιώνιο καλοκαίρι από τον μετρ του κόκκινου χαλιού, Βασίλη Ζούλια, στην θερινή του κατοικία στο Μαύρο Λιθάρι στην Ανάβυσσο (εκεί που λέγεται ότι έχει περάσει και μια νύχτα της ζωής της η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση), την ώρα των κοκτέιλ, στο golden hour, κάθε ινφλουένσερ που σέβεται τον εαυτό της, τον σύντροφο της και τους followers της (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά) βγάζει μια σειρά από φωτογραφίες για τον προσωπικό της λογαριασμό.

Η συνοδός λοιπόν του Αλέξανδρου Λεμονή (πρώην μετόχου της Καλογήρου), Στέλλα Μέλιγκαν, ζήτησε όχι από έναν επαγγελματία φωτογράφο που κάλυπτε την εκδήλωση, αλλά από τον ίδιο τον σύντροφό της, να απαθανατίσει τη στιγμή.

Την ίδια σε ρόλο μοντέλου, και μούσας, στο γεφυράκι στον κήπο της οικίας, σε διαφορετικές πόζες, για να αναδειχτεί το φόρεμα (σε στιλ sixties μάλλον για να τιμήσει και τον Έλληνα σχεδιαστή), μαζί με τα εντυπωσιακά αξεσουάρ, που οφείλει να φοράει η γυναίκα που συνοδεύει τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του, για δεκαετίες, με την πολυτέλεια των άκρων.

Αν ανέβηκε με επιτυχία το post;

Kαι πόσα likes συγκέντρωσε; «Valley of the dolls», ο τίτλος της συλλογής.

Γιατί κάθε κούκλα θέλει τον Mario Τestino της.

Τα 20 χρόνια γάμου

Είκοσι χρόνια γάμου συμπλήρωσαν ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος και η Σήλια Κριθαριώτη.

Έτσι λοιπόν η κ. Κριθαριώτη πόσταρε μια ωραία φωτό στα social media (την βλέπετε παρακάτω) και έγραψε «ευχαριστώ για τα 20 χρόνια αφοσίωσης, στοργής και αγάπης».

 

Watsa
Σήλια Κριθαριώτη και Νίκος Τσάκος

 

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα λεφτά έβαλαν τα «γερά» πορτοφόλια στην Aktor, η ΕΛΧΑ και οι γκρίνιες σε Goldman Sachs και UBS, γιατί πήγε Κύπρο ο Μυτιληναίος, ποιοι πήραν τις δουλειές της άμυνας, ο Προκοπίου αποκλειστικά στο mononews και ο Νίκος Πατέρας με το My Story στις Οινούσσες
Τα περίεργα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ, τα 4 ισχυρά funds και οι νέοι 7 Έλληνες μέτοχοι της ΑKTOR, το μυστικό της Morgan Stanley για την Alpha, τα 39 ευρώ της Theon του Χατζημηνά, οι «11» της Ασπίδας του Αχιλλέα, ποιοι είναι οι big 14 του Δένδια και ο Red Πάνος πάει με τον Σαμαρά
Το Morgan Stanley party των 4 τραπεζιτών, η συμμαχία Βαρδινογιάννη-Λάτση-Ταμβακάκη και ο Κλαούζεβιτς, η Σμπώκου, η Δρέττα και οι ψίθυροι, τι θα γίνει αύριο στο ΚΥΣΕΑ, η νέα τάπα στον Ανδρουλάκη και τα ονόματα – έκπληξη του Σαμαρά
H ανάρπαστη Aktor, οι υπέροχες «3» και οι τράπεζες, η έκπληξη από το fund Millennium, η βράβευση Μεγάλου, οι σκοτεινοί ελιγμοί του Χριστόφορου Παυλίδη, το χτύπημα στον «πειρατή» Προκοπίου, ο σωτήρας της Pharmathen και τα χρυσά deals Μαρτίνου και Παληού
Ξεκινάει η ΑΜΚ της Aktor, τι συμβαίνει με την Metlen, τα περίεργα της Cener, οι νέες business Παπαναγιώτου – Μπάκου, η βράβευση του Sir Stelios, ο χρόνος των εκλογών και ο ανασχηματισμός και τι έκαναν στην Κύθνο οι Young Patrons
Τι λένε οι πονηροί για το ράλι της Metlen, τα κέφια του Εξάρχου και τα 800 εκατ. της Aktor, το «μαύρο» στον Τόλη, το «μπλόκο» Πιστιόλη στο Ντουμπάι, οι νέες business της Δασκαλαντωνάκη, το κάλεσμα της Καποπούλου στη Μύκονο και ο καυγάς για δίμετρη καλλονή
Το alert του Buffett, οι 5 σωματοφύλακες, η Βρεττού, τα μαθηματικά της Credia και η BlackRock, το νέο μυστικό του Εξάρχου, ο Παυλίδης και οι δίκες στο Λονδίνο, γιατί μας δουλεύει (κανονικά) ο Τόλης Βακάκης, τα ψώνια των Μαρτίνου και Ιγγλέση και το γαλάζιο μενού (με Σαμαρά) στο Lolita’s
H BlackRock στην Credia, οι μυστικές συναντήσεις Εξάρχου – Βρεττού, το μήνυμα της Capital στον Στάσση, τι συμβαίνει με την Prodea, όλοι οι τραπεζίτες στο κάλεσμα των Στασινόπουλων, το χρυσό deal του Αντώνη Ιγγλέση, η γαλάζια μάζωξη στο Lolita’s, ο δημοσκόπος με την cabrio BMW και το birthday dinner της Κατερίνας Λαναρά στο Σαιν Τροπέ
Πώς βούλιαξε η SpaceX, το ισχυρό «buy» από Goldman και Morgan για ΟΤΕ, Alpha και Eurobank, το bid για το 11% της ΕΥΔΑΠ, η προκλητική απόφαση του Κοντόπουλου, οι happy Βαρδινογιάννης-Σιάμισιης, τo next big thing Παπαλέκα στη Μύκονο, και το επικό Βατερλό των αναλυτών στην Jumbo
Ο billionaire και το συναίσθημα, το μεγάλο ράλι σε Motor Oil και ΕΛΠΕ, ο Εξάρχου και η ΑΜΚ της Aktor, ο τελευταίος των Μοϊκανών του Τόλη Βακάκη, τα ψώνια του Δημήτρη Προκοπίου, το σενάριο – φωτιά για εκλογές, ο ΚΜ στην Τήνο και το hot παρασκήνιο με influencer και την JLo