• Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές της Eurobank Equities

    Παρόλο που το βασικό τους σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ιός προκαλεί ένα μεταβατικό σοκ στην οικονομία, διστάζουν να υποστηρίξουν υψηλή έκθεση σε μετοχές με υψηλό κίνδυνο

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities

    “Οι συνθήκες αποστροφής του κινδύνου είναι πιθανόν να συνεχιστούν και να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα καθώς οι αγορές είναι στραμμένες στην ροή των ειδήσεων του κορωνοϊού και στις οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από τα μέτρα του περιορισμού”.

    Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, η οποίοι στην τελευταία τους ανάλυση εξετάζουν τις μετοχές με υπερβολική μεταβολή στην αποτίμηση τους έναντι του κινδύνου μείωσης των κερδών λόγω του κορωνοϊού.

    Παρόλο που το βασικό τους σενάριο βασίζεται στην υπόθεση ότι ο ιός προκαλεί ένα μεταβατικό σοκ στην οικονομία, διστάζουν να υποστηρίξουν υψηλή έκθεση σε μετοχές με υψηλό κίνδυνο (συντελεστή βήτα). Έχουν αναβαθμίσει έτσι τα top picks του χαρτοφυλακίου τους, προτείνοντας μια κλίση σε ποιοτικές / αμυντικές μετοχές που τώρα διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα. Ετσι οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν:

    1) τον ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67, λόγω του περιορισμένου επιχειρησιακού αντίκτυπου του κορωνοϊού, τον ισχυρό ισολογισμό και την υποστηρικτική απόδοση περίπου 8% (συμπεριλαμβανομένων των επαναγορών μετοχών και του μερίσματος), και

    2) την Terna Energy   , δεδομένης της αμυντικής φύσης της επιχείρησης, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν προτεραιότητα στο δίκτυο ενώ το καθεστώς λειτουργίας FiT / FiP εξασφαλίζει σταθερά τιμολόγια, ως εκ τούτου σταθερή δημιουργία ταμειακών ροών ανεξάρτητα από τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η Eurobank Equities διατηρεί παράλληλα στις κορυφαίες επιλογές τη μετοχή του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 καθώς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών προεξοφλούνται μέσες τιμές αλουμινίου χαμηλότερες από τα 1.500 δολάρια ανά τόνο τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι ο όμιλος επωφελείται από την ευνοϊκή δυναμική στην αγορά της αλουμίνας (ενδεχόμενη έλλειψη προσφοράς) και από τις ενεργειακές δραστηριότητες (πτώση στις τιμές του πετρελαίου). Μεταξύ των τραπεζών, προτιμούν την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26, δεδομένου του σχετικά πιο αμυντικού ισολογισμού (χαμηλότερα NPEs στο 34%, υψηλότερη κάλυψη στο 55%, άνετη κεφαλαιακή διάρθρωη CET 1 στο 16,8%) και ελκυστική αποτίμηση σε 0,18 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV).

    Τούτου λεχθέντος, με τον ιό ακόμα μια αναπτυσσόμενη ιστορία, αφαιρούν την Eθνική Τράπεζα από το χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών τους.

    Συνολικά για τις τράπεζες, η Eurobank Equities εκτιμάει ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν τον προσωρινό οικονομικό κλονισμό και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν από μερικά χρόνια.

    Οι πολιτικές – συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού κεφαλαίου και την επιχειρησιακή ανακούφιση – θα πρέπει να μετριάσουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, αφήνοντας έτσι την επενδυτική κατάσταση άθικτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός αποδεικνύεται προσωρινό σοκ.

    Το προφίλ κινδύνου / αποδόσεων των τραπεζικών μετοχών έχει διαμορφωθεί για ακόμα μια φορά σε τέτοια επίπεδα (αποτίμηση σε 0,2 φορές σε όρους P/TBV το 2020), που θα πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών όταν η ορατότητα βελτιωθεί.

    Αφαιρούν τη μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68, λόγω της περιορισμένης ορατότητας όσον αφορά τη διάρκεια του κλεισίματος των καταστημάτων (μέχρι σήμερα 14 μέρες) και την Jumbo , λόγω της δυναμικής κατάστασης για την κοινωνική απομόνωση.

    Έβγαλε και η Ούρσουλα το… μπαζούκας της

    Τις τελευταίες ώρες, μετά τα δραστικά μέτρα που πήρε η Κριστίν – τα οποία όπως μας είπε είναι τα αρχικά – υπήρχε ένα έντονο debate στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν και δημοσιονομικά όπλα.

    Να δοθεί δηλαδή η ευελιξία στις εθνικές κυβερνήσεις να ξεπεράσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Κάτι που έγινε και το ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Τελικά, η Ευρώπη άλλαξε νομισματικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα υπό την εποπτεία δύο ισχυρών γυναικών, οι οποίες αν και καθυστέρησαν λίγο – διότι υπήρχαν οι γνωστοί-άγνωστοι αντιδρούντες – πήραν αποφάσεις, κάνουν ό,τι χρειάζεται και υπόσχονται πως αν χρειασθεί θα κάνουν περισσότερα…

    Δεν είμαστε σοβαροί!

    Οι εικόνες που όλοι είδαμε εχθές στα διόδια με τις ουρές των αυτοκινήτων που κατευθύνονταν προς την επαρχία, πραγματικά εξοργίζουν ακόμη και τους πιο ήρεμους χαρακτήρες.

    Είναι δυνατόν να μην κατανοεί κάποιος ότι μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό;

    Είναι δυνατόν να μην θέλει να προστατεύσει τους συγγενείς και φίλους του στην ιδιαίτερη πατρίδα του; Τι είναι όλα αυτά; Μαγκιά, ανοησία, ανευθυνότητα, ωχαδελφισμός…

    Τι να πω για τους άλλους, τους σκαφάτους που πήραν την σκούνα τους – λέμε τώρα – και ανοίχθηκαν στον Αιγαίο… Παιδιά, δεν πάμε για κοκτεϊλάκια, στην Πάρο, την Μύκονο και την Τζιά! Κι όλα αυτά οδηγούν στον κατ` οίκον περιορισμό…