• Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους τραπεζίτες, το μυστικό του Μπουλούτα της Ελλάκτωρ, ο ειδικός ρόλος του Γιώργου Καραγιάννη και το πάρτι της Μυκόνου και της φέτας

    Όλη η αγορά διάβασε χθες το σχόλιο wiseman για το Λονδρέζικο fund Lansdowne που από τα πολυτελή γραφεία στην Davies Street του Mayfair, σόρταρε -με ζημία- τη μετοχή της ΔΕΗ. Υπάρχει ωστόσο ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

    The wise man
    image
    The wise man

    «Ψάξτε τα πάντα»

    Στην σημερινή προσευχή, έμαθα από τους Αγίους μοναχούς, ότι για την υπόθεση των ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, έχει αναλάβει ήδη ειδικό ρόλο ντέντεκτιβ, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.

    Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς Θεοδωρικάκο, Πλεύρη και Πιερρακάκη είναι σαφής:

    «Ψάξτε τα όλα, να διατεθεί κάθε στοιχείο, κάθε φάκελος και κάθε όνομα που θα ζητήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας».

    Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εντοπιστεί η όποια Αχίλλειος Πτέρνα του συστήματος εμβολιασμών σε όποιο τμήμα της διαδικασία και σε όποιο υπουργείο ώστε να διορθωθεί αμέσως.

    Στην νυχτερινή εξομολόγηση, μου είπαν ότι το πρώτο άμεσο συμπέρασμα είναι ότι κάπου κάτι έγινε στραβά στη διανομή των εμβολίων.

    Αλλά η έρευνα συνεχίζεται….

     

    Τι θα πει ο Πρωθυπουργός στους τραπεζίτες

    «Αυτή η κρίση (της πανδημίας) ήταν διαφορετική. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας αυτή τη φορά επιβαρύνθηκε ελάχιστα. Το βάρος της άμυνας, της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, το σήκωσαν οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν και οι τράπεζες πλέον τον ρόλο τους για την ανάκαμψη».

    Αυτό θα είναι σαφές μήνυμα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταφέρει στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, με τις οποίες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αμέσως μετά την Ομιλία στη ΔΕΘ.

    Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με tapering) χαράζουν και τον χρονικό ορίζοντα του φθηνού χρήματος τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελληνική Οικονομία για να καλύψει το χαμένο έδαφος μιας δεκαετίας.

    Η Ελλάδα έβαλε το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να στηρίξει την οικονομία κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Τώρα ήρθε η ώρα του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου…

     

     Η διχασμένη προσωπικότητα του Lansdowne

    Όλη η αγορά διάβασε χθες το σχόλιο wiseman για το Λονδρέζικο fund Lansdowne που από τα πολυτελή γραφεία στην Davies Street του Mayfair, σόρταρε -με ζημία- τη μετοχή της ΔΕΗ.

    Υπάρχει ωστόσο ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

    Στον ίδιο ακριβώς Όμιλο Lansdowne, υπάρχει ένας άλλος fund manager ο οποίος υποστηρίζει φανατικά τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ και γι’ αυτό έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια σε θέσεις long στη ΔΕΗ.

    Αντιθέτως, ο συνάδελφος του, αυτός που σόρταρε μετοχές της ΔΕΗ έχει την άποψη ότι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων θα εκτιναχθούν ….στα 200€/τόνο επομένως πρέπει να πουλάνε ανοικτά τις μετοχές που επιβαρύνονται από δικαιώματα ρύπων.

    Χθες λοιπόν που οι τιμές των ρύπων έπιασαν νέο επίπεδο ρεκόρ στα 62€/ο τόνος, ο ένας fund manager πίστευε ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα βυθιστεί και ο άλλος fund manager πίστευε -κι αγόραζε μετοχές της ΔΕΗ- ότι η διοίκηση Στάσση μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα και μόλις ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ θα πάρει πάλι την ανιούσα…

    Διχασμένες επενδυτικές προσωπικότητες στο -ακόμη- ηλιόλουστο Λονδίνο….

     

    Αίμα στους Ευρωπαϊκούς αιθέρες, γιατί κρατάει μετρητά στο ταμείο ο Ευτύχης Βασιλάκης…

    Αυτό που συμβαίνει αυτή την εποχή στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές είναι πρωτοφανές.

    Ο θάνατος σου η ζωή μου.

    Όλες τραυματίστηκαν σοβαρά από την πανδημική κρίση, δεν χωρά αμφιβολία.

    Τώρα όμως που -αργά-αργά- επιστρέφει η κανονικότητα όλοι προσπαθούν να κλέψουν μερίδια αγοράς από τους ανταγωνιστές και μετέρχονται όλων των -θεμιτών και μη- μεθόδων.

    Για παράδειγμα, όσες εταιρείες αντέχουν, δεν ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων για να οδηγήσουν τις πιο αδύναμες σε οικονομική καταστροφή ή -ακόμη καλύτερα- σε φθηνή εξαγορά τους.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines με την θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών και τη σωστή διαχείριση του κόστους, κρατά στο ταμείο περίπου μισό δισεκατομμύριο Ευρώ είτε για να αμυνθεί είτε για να επιτεθεί αν χρειαστεί.

    Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Easy Jet που ανακοίνωσε χθες ότι δέχθηκε πρόταση εξαγοράς από άλλη εταιρεία.

    Μετά από λίγο ψάξιμο έγινε γνωστό ότι η δυναμικά ανερχόμενη αεροπορική εταιρεία Wizz Air προσφέρθηκε να αγοράσει την Easy Jet με 1,2 δις Ευρώ.

    Ποια είναι η κεφαλαιοποίηση της Easy Jet σήμερα στο Χρηματιστήριο;

    3,5 δις Ευρώ.

    Δηλαδή ο ανταγωνιστής της  Easy Jet «προέβλεψε την καταστροφή» και την πτώση της μετοχής κατά 50% είτε γιατί το πιστεύει είτε απλώς γιατί θέλει να πιέσει τις καταστάσεις….

    Όταν το αίμα κυλάει στους αιθέρες, χαίρονται οι χρηματιστές…

     

    Το σχέδιο Μπουλούτα με το Ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ…

    Πριν από λίγα χρόνια επί διοίκησης του Σάκη Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,98% 2,57 εκδόθηκε ένα Ομόλογο -ονομαστικής αξίας 640 εκατ. €,  με τα επιτόκια εκείνης της εποχής, στο 6,4%.

    Το 6,4% θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο όχι μόνο για τα σημερινά δεδομένα αλλά και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

    Σήμερα το ομόλογο αυτό της Ελλάκτωρ διαπραγματεύεται πάλι στην ονομαστική του αξία στο 100, ενώ είχε κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από το 95% της αξίας του.

    Ο  νυν επικεφαλής της Ελλάκτωρ, Ευθύμης Μπουλούτας , πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το ακριβό ομόλογο μ’ ένα πολύ φθηνότερο μακροπρόθεσμο δανεισμό.

    Για να πετύχει τον στόχο του όμως έπρεπε, όπως λέει ο ίδιος, να μετακομίσει από το Λονδίνο που διαπραγματευόταν, στην …Ευρώπη…στην μικρή και μαζεμένη αγορά της Βιέννης…

    Προφανώς η αναχρηματοδότηση του  ομολόγου της Ελλάκτωρ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όμως με την ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως δεν θεωρείται και τόσο απίθανο.

     

    Ο Ειδικός ρόλος του Γιώργου Καραγιάννη

    Εμείς οι Βορειοελλαδίτες χαιρόμαστε να βλέπουμε τα δικά μας τα παιδιά να προοδεύουν.

    Τον δικηγόρο Γιώργο Καραγιάννη τον επέλεξε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Καλές σπουδές, εμπειρία στη δημόσια διοίκηση αλλά και την επικοινωνία.

    Ο Γιώργος Καραγιάννης ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά και με το παραπάνω. Πραγματικά δουλεύει σκληρά, πολλές φορές και μετά τα μεσάνυκτα θα τον βρείτε στο γραφείο του..

    Έθεσε ως προσωπικό στόχο την γρήγορη υλοποίηση του φιλόδοξου έργου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης που -για προφανείς λόγους- αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε λοιπόν τον Γιώργο Καραγιάννη ως «συμπληρωματικό alter ego» του Κώστα Καραμανλή, ακριβώς γιατί θεωρείται ικανός να ολοκληρώνει και να συμπληρώνει το έργο του Υπουργού του.

    Το αποτέλεσμα θα δείξει….

     

    Τι έκανε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας

    Εμείς οι μοναχοί γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πάθη.

    Γι’ αυτό άλλωστε κάνουν και λάθη.

    Για τον συντηρητικό και φρόνιμο Χρήστο Σταϊκούρα, όμως χθες μάθαμε για ένα μεγάλο του πάθος που προφανώς ελάχιστοι γνώριζαν.

    Το πάθος του για τη γρήγορη οδήγηση.

    Χθες λοιπόν, ο Υπουργός Οικονομικών από τον 6ο όροφο της οδού Νίκης, αντί για συσκέψεις, εντολές και τηλεφωνήματα, στεκόταν στο παράθυρο και παρακολουθούσε με αυθεντικό ενδιαφέρον την σκληρή κόντρα των αυτοκινήτων που συμμετέχουν στο Ράλλυ Ακρόπολις στην ειδική διαδρομή της πλατείας Συντάγματος.

    Για του λόγου μου το αληθές, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον Υπουργό στο Instagram.

    Ανέβασε τόσες πολλές και τόσο εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ράλι Ακρόπολις που κι εσείς θα θελήσετε να οδηγήσετε.

    Ας ελπίσουμε ότι την ίδια ταχύτητα θα ακολουθήσει και η πραγματική οικονομία με οδηγό τον Χρήστο Σταϊκούρα.

    Προς το παρόν μόνον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ κάνουν τρελές διαδρομές…

     

    Το πάρτι στη Μύκονο και το πάρτι της φέτας

    Δεν ξέρω εάν φταίει ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές , πάντως τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εντοπίσει ελληνικές πολλές γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για νοθεία στη φέτα, θέτοντας σε κίνδυνο το ΠΟΠ προϊόν μας αλλά και απειλώντας με αφανισμό τους Eλληνες αιγοπροβατοτρόφους.

    Τον τελευταίο καιρό, μακραίνει συνεχώς η λίστα με τις επιχειρήσεις που, καταγγέλλεται ότι  εξάγουν στις ευρωπαϊκές αγορές νοθευμένη φέτα με ποσοστό.

    Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι εταιρία από τα Τρίκαλα που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση νοθείας στη Σουηδία και τη Γερμανία και εντοπίστηκε από τις ξένες ελεγκτικές αρχές, ενώ μετά από αυτό ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποκάλυψε μια ακόμα επιχείρηση που εντοπίστηκε να μην τηρεί τις διατάξεις για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.

    Το ίδιο το αφεντικό της LAFARM κ. Ευάγγελος Πλεξίδας στις 3 Αυγούστου 2021 μιλώντας στο ypaithros.gr είχε παραδεχτεί ότι πράγματι οι Σουηδικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο στα προϊόντα της εταιρείας του τα οποία βρέθηκαν νοθευμένα.

    Ο ίδιος έριχνε τις ευθύνες την διαδικασία των ελέγχων και στον πόλεμο ανταγωνιστικών εταιρειών.

    Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη νοθεία της Φέτας από τη γαλακτοβιομηχανία La Farm στη Σουηδία, ο WISEMAN ενημερώθηκε από πηγές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εξής:

    Υπάρχει ήδη επίσημη παραπομπή της εταιρείας La Farm από τον ΕΛΓΟ για πώληση Φέτας ΠΟΠ που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές.

    Η εταιρεία La Farm συσκεύαζε τυρί χωρίς άδεια (παρανόμως) στις εγκαταστάσεις της χωρίς να αναγράφει ως όφειλε τον κωδικό εγκατάστασης.

    Έχει παρατηρηθεί υποτροπή κατ’ επανάληψη στο παρελθόν με την προηγούμενη ονομασία της εταιρείας «ΒΙΟΓΑΛ». Η εταιρική σύσταση της τότε εταιρείας με τη La Farm είναι η ίδια, και κατόπιν παραγραφής των τότε αδικημάτων η ΒΙΟΓΑΛ αφομοιώθηκε σαν εταιρεία από τη La Farm.

    Έχει πραγματοποιηθεί σύλληψη για νοθεία με φυτικά λιπαρά στο τυρί, που σημαίνει αντικατάσταση του ζωικού λίπους (βούτυρο) με φυτικά λίπη. Με την ίδια κατηγορία έχει πραγματοποιηθεί σύλληψη ως παραγωγός και για τις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ σε αυτή την περίπτωση η κ. Κατερίνα Μπατζέλη ανακίνησε τα πρόστιμα.

    Στις δύο υποθέσεις της Σουηδίας όπου και ευρέθη τυρί της εταιρίας La Farm με 100% αγελαδινό (Baba Farm, Garant) η υγρασία του τυριού ήταν κοντά στο 60%, καθιστώντας το τυροκομικό προϊόν και όχι τυρί.

    Επειδή ο wiseman διαβάζει και ξέρει τα πάντα και για μην λέτε ότι δεν σας ενημέρωσα πρέπει να ξέρετε και το εξής:

    Η υπόθεση φαίνεται να γιγαντώνεται λίγες ημέρες μετά το γαμήλιο πάρτι που έδωσε η κόρη του κ. Πλεξίδα στην Μύκονο με guest star τον τραγουδιστή Αργυρό.

    Tο λαμπερό ζευγάρι παντρεύτηκε στο γραφικό εκκλησάκι του Άη Γιάννη Διακόφτη της Μυκόνου, προ 5 ημερών. 

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το γαμήλιο γλέντι πραγματοποιήθηκε στο κοσμικό Pasaji στον Ορνό με την παρουσία 100 προσκεκλημένων, αλλά και αρκετών υπαλλήλων σεκιούριτι για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

    Το πάρτι κύλησε πολύ όμορφα με το νιόπαντρο ζευγάρι να χορεύει την ώρα που ο ουρανός άστραψε από βεγγαλικά που εκτοξεύονταν από αγκυροβολημένο καΐκι.

    Guest της βραδιάς ήταν ο μοναδικός Κωνσταντίνος Αργυρός, ο οποίος τραγούδησε για τους νεόνυμφους και τους καλεσμένους τους εντυπωσιάζοντας επί σκηνής.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.