• Tο business plan του Μεγάλου, τα ντεσού Alpha Bank-DK, η ΑΜΚ της AEGEAN και οι εκλογές του Ελληνοβρεταννικού

    Πέραν των σημαντικών εξελίξεων στις τράπεζες η εβδομάδα έχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα: τα αποτελέσματα 9μηνου της Aegean. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Πειραιώς: Με NPEs στο 15% το νέο business plan

    Το νέο business plan της τράπεζας Πειραιώς είναι έτοιμο – μέσα στο Σαββατοκύριακο οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες – και σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου θα μας πει τα ντεσού καθώς η τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου και θα γίνει ενημέρωση των αναλυτών. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι το business plan είναι αρκετά φιλόδοξο όσον αφορά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

    Ο ιδεατός – σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές – στόχος είναι ο δείκτης NPEs να περιοριστεί μέχρι το τέλος του 2021 στο 15%! Κι αυτό προκειμένου η τράπεζα στο μεσοδιάστημα της κρατικοποίησής της να «φτιάξει» τον ισολογισμό ώστε να μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές. 

    Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά τόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. 

    Alpha Bank: Το deal και οι δηλώσεις Ψάλτη

    Πέριξ του 80% – ίσως 85% – της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal θα αποκτήσουν οι Αμερικανοί του Davidson Kemper συν τα 10,8 δισ. ευρώ δάνεια του πακέτου Galaxy. 

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναμένεται να μιλήσει για τον προτιμητέο επενδυτή και τη διαδικασία στο conference call την Τετάρτη στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μηνου. 

    Το τίμημα διαμορφώνεται στην περιοχή των 300 εκατ ευρώ και η ολοκλήρωση του deal εκτιμάται πως θα γίνει τον Δεκέμβριο. 

    Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα πριν τα αποτελέσματα 9μηνου η διοίκηση της Alpha θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με σχετική ανακοίνωση. 

    Τα φώτα στον Ευτύχη

    Πέραν των σημαντικών εξελίξεων στις τράπεζες η εβδομάδα έχει και ένα άλλο μεγάλο θέμα: τα αποτελέσματα 9μηνου της Aegean. 

    Η εταιρεία ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78 βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επενδυτών εξαιτίας της επιβάρυνσης από την πανδημία. 

    Αύριο, λοιπόν, ο επικεφαλής της και ένας εκ των μετόχων της Ευτύχης Βασιλάκης θα δώσει απαντήσεις για τις αντοχές όσον αφορά τη ρευστότητα, για το πλάνο περαιτέρω στήριξής της – πλην των γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες και των δανείων που πήρε, περίπου 150 εκατ. ευρώ, από τον πρώτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας. 

    Η εταιρεία, όπως όλες οι αεροπορικές σε διεθνές επίπεδο, έχει μπροστά της ένα δύσκολο 5μηνο. 

    Φυσικά θα ερωτηθεί και για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την Aegean. 

    Το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση και αφορά ποσό 180 εκατ. ευρώ. 

    Τα 120 εκατ. ευρώ θα αφορούν κρατική ενίσχυση με την μορφή Warrants (δικαιώματα προαίρεσης) και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ θα τα βάλουν οι μέτοχοι (Ευτύχης Βασιλάκης, Οικογένεια Π. & Θ. Λασκαρίδη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυίδ κλπ.) μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.  

    Ο Βασιλάκης ως μεγαλύτερος μέτοχος θα βάλει εκ των πραγμάτων τα περισσότερα λεφτά.

    Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η οικογένεια Λασκαρίδη.

    Πολύ μικρότερα ποσοστά έχουν οι κκ. Κωνσταντακόπουλος και Δαυίδ. 

    Η Αριστοτελία και το Ταμείο Ανάκαμψης

    Η στήλη πληροφορείται ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έγραφε από την Πέμπτη το draft για την ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στην Κομισιόν για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

    Η Αριστοτελία, λοιπόν, έφτιαξε το draft, με τις σχετικές διαφάνειες και το επικοινώνησε στο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εξ ου και όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες είχαν copy paste τις 15 μεταρρυθμίσεις και έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

    Την Τετάρτη (μεθαύριο) θα γίνει η παρουσίαση του σχεδίου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.  

    Ξηλώθηκε ολόκληρο το Δ.Σ. της Forthnet. Τέλος ο Παπαδόπουλος

    Την προηγούμενη Δευτέρα ο wiseman σας είχε ενημερώσει ότι ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως στην ομάδα που έχει αναλάβει την Forthnet ότι «τίποτε δεν θα μείνει το ίδιο»! 

    Ο ισχυρός manager του BC Partners ξήλωσε ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της «ταλαίπωρης» εταιρείας. 

    Έτσι, ζητήθηκε η παραίτηση του επί 10 χρόνια διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Παπαδόπουλου – ναι, εκείνος ζήτησε τον περασμένο Ιούλιο να πάρει μπόνους επίτευξης στόχων, παρά τις θηριώδεις ζημιές της εταιρείας για πολλά χρόνια– αλλά και των υπολοίπων στελεχών και μελών του Δ.Σ. 

    Νέο αίμα διεκδικεί την προεδρία του BHCC

    Αύριο θα γίνουν οι εκλογές – ψηφιακά λόγω COVID – του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BHCC) και μια αποφασισμένη ομάδα που απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρείν διεκδικούν την προεδρία. 

    Μετά από πολλά χρόνια σχετικής αδράνειας ενώνει τις δυνάμεις της μία ομάδα αξιόλογων προσωπικοτήτων με κοινές αξίες και όραμα με στόχο να εκλεγούν τα μέλη της και να οδηγήσουν το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και συνεργειών μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση μία ενδελεχή και δομημένη στρατηγική για την επόμενη τριετία.

    Πρωταρχικό ρόλο στην νέα εποχή θα διαδραματίσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και CEO του ομίλου Ιατρικό Αθηνών Δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, ο επικεφαλής του ECALI CLUB Γιάννης Γεωργακάκης, ο Τάσος Ιωσηφίδης της EY Ελλάδος, ο Παναγιώτης Δουδωνής Δρ Νομικής, Λέκτορας Κολλεγίου Οριέλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Gerry Tighe κ.ά. 

    Στόχος της νέας ομάδας είναι σύμφωνα με πληροφορίες «να βάλει τέλος στις έριδες και στις συγκρούσεις που υπήρχαν εντός του επιμελητηρίου όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της απερχόμενης διοίκησης».

    Όπως λένε ανεξάρτητες πηγές, «συγκρούσεις, άσχημες συμπεριφορές και δολοπλοκίες ήταν η καθημερινότητα κάποιων μελών της προηγούμενης διοίκησης, που πήγαν το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο πολλά χρόνια πίσω».