• Έτοιμες οι νέες business ΤΕΝΕΡΓ και EGNATIA SA, η τεράστια κίνηση της WIND, οι υπερωρίες στην Πειραιώς και τα «κόκκινα» του Καραβία

    Το πόρισμα για τις τράπεζες θα παραδοθεί στον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη στο τέλος Νοεμβρίου. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι κρίσιμες αποφάσεις

    Την ερχόμενη Πέμπτη (επρόκειτο να συνεδριάσει χθες, αλλά αναβλήθηκε) θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή των στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου να εγκρίνει 3 μεγάλα έργα: 

    1) Της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 18 Αιολικών Πάρκων στον Δήμο Καρύστου δυναμικότητας 360 ΜW και εκτιμώμενης επένδυσης  350 εκατ. ευρώ. Με αυτή την επένδυση ο όμιλος Περιστέρη ισχυροποιείται περαιτέρω

    2) της Εγνατίας SA στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Πρόκειται για να θηριώδες  project φωτοβολταικών πάρκων, συνολικής ισχύος 1480 ΜW και εκτιμώμενης επένδυσης  900 εκατ. ευρώ και 

    3) της ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE στην Ξάνθη και τη Ροδόπη. Θα δημιουργηθούν 5 αιολικά έργα δυναμικότητας 120,3 MW εκτιμώμενης επένδυσης  122 εκατ. ευρώ.

    Η τεραστια κίνηση από την WIND

    «Η WIND όσο διάστημα οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη θα βρίσκονται στην  Θεσσαλονίκη, θα τους παρέχει δωρεάν επικοινωνία και internet.»

    Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της WIND Γιώργο Τσαπρούνη, είναι το ελάχιστο απέναντι στο μεγαλείο της εθελοντικής τους προσφοράς!

    Έχουν όνομα οι σπουδαίες αυτές γυναίκες και είναι η Χρυσούλα, η Ευαγγελία, η Ολυμπία, η Βασιλική, η Πηνελόπη, η Αρτεμις, η Κατερίνα, η Ευφροσύνη, η Μαλαματή, η Ανθή! 

    Congrats στους Νάσο Ζαρκαλή και Γιώργο Τσαπρούνη και στην εταιρεία WIND που σίγουρα κέρδισε πολλούς πόντους στην εκτίμηση του καταναλωτικού κοινού. 

    Καραβίας: έδωσε τον τόνο 

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 Φωκίων Καραβίας – η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μηνου – έδωσε τον τόνο για το τι θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα μετά την άρση των moratorium. 

    Την χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη πρόκληση και εκτίμησε ότι το 20% των δανείων – μίλησε για την Eurobank και μόνο – θα γυρίσει στο κόκκινο.

    Ο CEO έδωσε όμως – πλην των προκλήσεων και των επικείμενων προβλημάτων – και μια άλλη οπτική, αυτή της επόμενης ημέρας και του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην τράπεζα στην Ελλάδα, στις δύο τράπεζες του εξωτερικού (Βουλγαρία και Κύπρο) και στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.   

    Υπερωρίες στην τράπεζα Πειραιώς

    Γράφουν με πυρετώδεις ρυθμούς στην τράπεζα Πειραιώς το νέο business plan, γεύση του οποίου θα δώσει η διοίκηση Μεγάλου τη Δευτέρα στους ξένους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 9μηνου. 

    Πληροφορούμαι ότι θα δουλεύουν και στο Σαββατοκύριακο. 

    Βασικός άξονας του νέου φιλόδοξου bp, το οποίο θα οδηγήσει την τράπεζα από το ΤΧΣ στους ιδιώτες μετόχους, θα είναι όπως πληροφορείται η στήλη η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ιδανικά) στο 15% (το 2021). 

    Δύσκολο το εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο δεδομένου ότι ετοιμάζεται ο Ηρακλής ΙΙ αλλά υπάρχει και η εναλλακτική της Asset Management Company που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Πάντως η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 εντυπωσίασε χθες καθώς έκλεισε με άνοδο για μια ακόμα συνεδρίαση παρά το γεγονός οτι στο σύνολό τους οι μετοχές και δη οι υπόλοιπες τράπεζες έκλεισαν στο κόκκινο. 

    Η μετοχή σημείωσε κέρδη 2,99% και έκλεισε στο 1 ευρώ.  

    Προφανώς όσοι αγοράζουν κάτι παραπάνω ξέρουν από τους κοινούς θνητούς!!! 

    Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για την COVID

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η πανδημία και αυτό προκαλεί ρίγη στο κυβερνητικό επιτελείο. 

    Η σταθερή πορεία των κρουσμάτων πάνω από τις 3.000 ημερησίως προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές για να ανοίξουν τις ΜΕΘ. 

    Ο εφιάλτης χτυπάει σχεδόν αλύπητα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν γνωρίζει κανόνες καθώς για παράδειγμα στη δομημένη, αραιοκατοικημένη Ελβετία τα ημερήσια κρούσματα φθάνουν τα 5.000. 

    JP Morgan: Αξιοπρεπή τα αποτελέσματα των τραπεζών

    Δεν περιμένει δυσάρεστες εκπλήξεις η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan από τις ελληνικές τράπεζες στα αποτελέσματα 9μηνου.

    Μάλιστα, στην έκθεσή της επισημαίνει ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία τα μεγέθη του 3ου τριμήνου διότι εν μέσω πανδημίας η εικόνα δεν αλλάζει. 

    Για τους αναλυτές της τράπεζας το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρώτο 3μηνο του 2021 όταν οι εμβολιασμοί θα προχωρούν και θα φανούν τα πρώτα σημάδια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία της COVID. 

    Τα ζόμπι του ΧΑ και η ατελείωτη καθυστέρηση…

    Η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο θυμίζει τη διαφήμιση με τις τάπες και το ουίσκι, κάπου στο μακρινό Τεννεσί… 

    Διότι δεν εξηγείται διαφορετικά ότι μόλις εχθές ελήφθη η απόφαση για διαγραφή από τους πίνακες του χρηματιστηρίου μετοχών όπως: της Πήγασος, της Τηλέτυπος, της Άλφα Γκρίσιν και της Υιοί Χατζηκρανιώτη. 

    Παιδιά – απευθύνομαι στη διοίκηση του ΧΑ- μήπως να το επιταχύνατε λίγο; 

    Και όχι μόνο στις διαγραφές του ζόμπι – πάλαι ποτέ ένδοξων εταιρειών – αλλά γενικότερα ως προς το προφίλ της εταιρείας που έχετε κληθεί να διαχειριστείτε… 

    Λέω εγώ τώρα…

    Axia και Lazard γράφουν το πόρισμα που θα δώσουν στον Πατέλη

    Η στήλη λόγω της γνωστής της περιέργειας ρώτησε τι γίνεται με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μετά την ενημέρωση που έκανε στην Axia (σύμβουλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού) και στη Lazard (σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών) ο διευθυντής της ΤτΕ και ο άνθρωπος που έχει πάρει επ’ ώμου τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά της πρότασης Σπύρος Παντελιάς. 

    Πληροφορούμαι λοιπόν και σας μεταφέρω ότι οι δύο σύμβουλοι γράφουν το πόρισμα, το οποίο θα παραδόσουν στον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλη, το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου.