• The Wiseman

    Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση της Φωτεινής Ιωάννου στην Τράπεζα Πειραιώς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Γιατί αναβαθμίστηκε η κ. Ιωάννου 

    Προ 2 εβδομάδων το αφεντικό της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αποφάσισε να προτείνει στην έμπειρη και ιδιαίτερα ικανή Φωτεινή Ιωάννου να αναλάβει μια κρίσιμη θέση. Της επικεφαλής τoυ Corporate & Investment banking. Πρόκειται αναμφίβολα για μια θέση ευθύνης καθώς έχει υπό την εποπτεία της δυο από τους πιο νευραλγικούς τομείς του ομίλου. Πρόκειται για ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης που έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές όχι μόνο τώρα στην Πειραιώς αλλά και πριν που ήταν στην Εθνική Τράπεζα. Πηγές της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι η αναβάθμιση της κ. Ιωάννου σηματοδοτεί την αποχώρηση του κ Ηλία Μίλη.

    Οι πέντε μήνες της κολάσεως

    Με τεράστια πολιτικά θέματα ανοικτά, με τη διαπραγμάτευση για την… έξοδο ή το νέο μνημόνιο να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες προκλήσεις, η χώρα ετοιμάζεται να μπει από αρχές Απριλίου στο πεντάμηνο της κολάσεως. Προσδεθείτε. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα δουν πολλά τα μάτια μας και θα ακούσουν πολλά τα αυτιά μας. Σε περίπου πέντε μήνες θα γνωρίζουμε αν έχουμε διαβεί το δικό μας Ρουβίκωνα και – κυρίως – πόσο βρεγμένοι θα βρεθούμε στην άλλη πλευρά.

    Έρχονται δύο γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ

    Η ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, που λήγει στις 9 Απριλίου, θα συζητηθεί στην προσεχή γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία, μάλλον, πάει για μετά το Πάσχα. Η διοίκηση του υπερταμείου, που ελέγχει πλέον το 51% της ΔΕΗ, δεν έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση των επικεφαλής των ΔΕΚΟ. Το περίεργο θα ήταν να είχε προχωρήσει, αφού και εκεί ο μισθός πέφτει βρέχει-χιονίσει. Συνεπώς είναι λογικό να ζητήσει την παράταση της θητείας του Μ. Παναγιωτάκη.

    Αρχικά προγραμματίζονταν να συζητηθεί στην ίδια συνέλευση και το θέμα με την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

    Ομως, πάμε για δεύτερη συνέλευση τον επόμενο μήνα καθώς πρέπει πρώτα να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γιώργος Σταθάκης είχε υποστηρίξει πως το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

    Ακούγεται πως μπορεί να το αφήσει για μετά το Πάσχα. Λέτε να φοβάται τις κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει ο Γ. Αδαμίδης της ΓΕΝΟΠ «όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο»; Για να μην τα φορτώνουμε όλα στον Γ. Σταθάκη, η καθυστέρηση στην κατάθεση του σχεδίου νόμου συνδέεται με τις καθυστερήσεις στα παζάρια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Πως ο Γιώργος Περιστέρης άλλαξε την εικόνα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο των 120 εκατ. ευρώ που εκδίδει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης κατάφερε την τελευταία 10ετία της κρίσης να στρίψει τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ λίγο πιο μακριά από τις κατασκευές. Ετσι σήμερα νιώθει περισσότερο ασφαλής από τους ανταγωνιστές τους στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών οι οποίοι πιέζονται επειδή ο κατασκευαστικός κύκλος είναι στα πολύ χαμηλά του.

    Αντίθετα, ο Γ. Περιστέρης είδε εγκαίρως πως οι κατασκευές έπρεπε να αποτελούν μικρό τμήμα της δραστηριότητας.

    Γι’ αυτό και προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ελέγχει σήμερα τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ΑΠΕ με παρουσία σε Ευρώπη και ΗΠΑ), ενώ τοποθετήθηκε δυνατά στα έργα με συμβάσεις παραχώρησης.

    Ηδη έχει χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων παραχωρήσεων, σύντομα θα έχει άλλες δύο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων (Ηπειρος που έχει υπογραφεί και Πελοπόννησος που υπογράφεται).

     Ταυτόχρονα ετοιμάζεται για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι.

    Οι κατασκευές από το 2017, που ενοποιήθηκαν οι θυγατρικές σε Ιόνια Οδό και Αξονα Κεντρικής Ελλάδας, έχουν αρκετά μειωμένη συμμετοχή στα έσοδα.

    Παρά ταύτα, ο όμιλος διατηρεί ισχυρό ανεκτέλεστο 1,8 δισ. ευρώ με προς υπογραφή συμβάσεις 1,3 δισ. ευρώ. Καθόλου άσχημα.

    Ο Αλ. Χαρίτσης και ο επενδυτής της ΕΒΖ

    Αύριο κρίνεται οριστικά η τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, που είχε αναλάβει να διασώσει την εταιρεία (με τα γνωστά αποτελέσματα), να μιλάει για στρατηγικό επενδυτή.

    Ο κ. Χαρίτσης δεν ξεκαθάρισε αν αναφέρεται σε επενδυτή που απλώς θα αγοράσει τα αποθέματα ή τμήμα της εταιρείας ή σε κανονικό επενδυτή που θα τοποθετήσει κεφάλαια στην ΕΒΖ. Λέτε να γίνει κανένα θαύμα και να βρεθεί «ξένο fund» που θα επενδύσει στην παρηκμασμένη κρατική βιομηχανία με τις απίστευτες ζημιές;

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ