• Τι γυρεύει στην Αλωπεκής ο Sir Stelios, το χαρτ τρικ της Alpha, τα μυστικά του deal ΔΕΗ-Pimco και ποιοι businessmen μιλούν με την ΕΤΕπ

    Σε λίγες ώρες θα μάθουμε τη short list με τους 4 επενδυτές που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του πακέτου Galaxy της Alpha Bank

    image

    Ανησυχία στην Αθήνα παρά το call της Μέρκελ

    Όπως πληροφορηθήκαμε όλοι από την Bild, το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσωσε, προς ώρας, την παρτίδα και αποσοβήθηκε ένα θερμό επεισόδιο.

    Βέβαια, όλοι φανταζόμαστε τα παζάρια που θα έκανε ο Τούρκος πρόεδρος και, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα μάθουμε τους επόμενους μήνες τι κέρδισε η Τουρκία από αυτό το τηλεφώνημα… Διότι αν πιστεύουμε ότι δεν κέρδισε κάτι είμαστε τουλάχιστον αφελείς…

    Ωστόσο, μπορεί το βράδυ της Τρίτης να σταμάτησαν οι εκατέρωθεν στρατιωτικές πιέσεις, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να ανησυχούν καθώς ο Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι και κανένας δεν έχει ακόμη πεισθεί ότι υποχωρεί… Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στην Βουλή.

    Φτερό στον άνεμο το ΧΑ

    Μέχρι να διαβάσουμε όλοι το δημοσίευμα της Bild, οι πιέσεις συνεχίζονταν εχθές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα νέα από το Βερολίνο άλλαξαν το κλίμα και ο Γενικός Δείκτης πέρασε και έκλεισε εν τέλει σε θετικό έδαφος.

    Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν άνοδο 3,50%. Εξάλλου, τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα περάσουν από το τραπεζικό σύστημα και οι διευθύνοντες σύμβουλοι το έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη.

    Alpha: short list, Ηρακλής και οι 800 της Cepal

    Η στήλη πληροφορείται ότι σε λίγες ώρες θα μάθουμε την short list με τους 4 επενδυτές που ενδιαφέρονται ζεστά για την απόκτηση του πακέτου Galaxy αλλά και ποσοστού έως και 100% της Cepal. Στην Alpha Bank ήδη έχουν καταλήξει στην short list. Κυριαρχούν, όπως μαθαίνω, η Pimco, η Elliot, η Cerved ωστόσο υπάρχει και όνομα έκπληξη.

    Στα κεντρικά της Alpha Bank ετοιμάζονται πυρετωδώς και για την αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εγγυήσεων του Ηρακλή. Ο φάκελος είναι ήδη έτοιμος… Όσο για τους 800 εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στην Cepal, πληροφορούμαι ότι οι σχετικές ζυμώσεις έχουν αποδώσει τα δέοντα και η μετάβαση θα γίνει αναίμακτα και με καλά μπόνους.

    Άνετοι οι CEOs για τα «χλιαρά» τεστ της ECB

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών δεν ανησυχούν για τα τεστ ευαισθησίας στην Covid-19 που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

    Όπως έλεγε εις εξ αυτών στην στήλη, η ΕΚΤ διευρύνει χρονικά την κεφαλαιακή ελάφρυνση, τα μορατόρια βρίσκονται σε εξέλιξη και η άσκηση δεν απεικονίζει την πραγματικότητα στα χαρτοφυλάκια, διότι κανένας δεν γνωρίζει το βάθος της επίδρασης της πανδημίας.

    Οπότε υπομονή μέχρι το πρώτο 3μηνο του 2021 όταν θα υπάρξουν μετρήσιμες συνέπειες…

    Η Pimco, η ΔΕΗ και ο υπεργολάβος

    Στην αμερικανική Pimco πέρασε ο δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ (οφειλές καταναλωτών της με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών). Την συναλλαγή έτρεξε η Deutsche Bank, ενώ την πρώτη τιτλοποίηση την είχε αναλάβει η JP Morgan. Η ΔΕΗ θα αντλήσει ρευστότητα περίπου 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,8%. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα διαχειρισθεί τα ληξιπρόθεσμα; Δηλαδή ποια εταιρεία διαχείρισης θα πάρει την δουλειά…

    Η Pimco, όπως γράφαμε εχθές, αποκτά το 40% της Qualco, άρα η λογική λέει ότι θα δώσει τη διαχείριση στην εταιρεία που ελέγχει. Εξάλλου, η Qualco έχει αναλάβει ως εισπρακτική εταιρεία τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ εδώ και 3-4 χρόνια. Βέβαια, ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη διαχείριση οφειλών ΔΕΚΟ επιδεικνύουν όπως μαθαίνω και άλλες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης, όπως η Intrum αλλά και η doValue Eurobank.

    Η ΕΤΕπ στηρίζει Μυτιληναίο

    Χρηματοδότηση 125 εκατ. ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον όμιλο Μυτιληναίου και συγκεκριμένα στο επενδυτικό έργο κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Η στήλη πληροφορείται ότι συζητήσεις με την ΕΤΕπ κάνουν και άλλοι ισχυροί επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις…

    «Κάτοικος» Κολωνακίου ο Sir Stelios

    Ο sir Stelios Χατζηιωάννου φαίνεται πως αρχίζει να επενδύει σε ακίνητα στην Αθήνα καθώς η στήλη πληροφορείται πως κάτω από την ομπρέλα του φιλανθρωπικού του ιδρύματος αγόρασε άλλο ένα ακίνητο, αυτή τη φορά ένα διατηρητέο στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Αλωπεκής με κήπο στο πίσω του μέρος.

    Μάλιστα, μαθαίνω ότι οι εργασίες της ανακαίνισης όπου να ‘ναι ολοκληρώνονται. Λογικά εκεί θα στεγάσει τα εν Ελλάδι γραφεία του ιδρύματος του…