• The Wiseman

    Ο νέος ρόλος Πατέλη, οι business του Τσακαλώτου, το μούδιασμα της NAVTEX και το εκρηκτικό  κοκτέιλ της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Το στρατηγείο της Βασιλίσσης Σοφίας και ο ρόλος του Άλεξ

    Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν περίπου 70 δις ευρώ – συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΠΑ – ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα τα φάμε στα μπουζούκια – όπως τις δεκαετίες του `80, `90, `00 – και η επόμενη ημέρα κρύβει εκπλήξεις…

    Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα διαχειρισθεί τα κεφάλαια; Η στήλη πληροφορείται ότι ο Κυριάκος έχει ξεκαθαρίσει πως θα ελέγχει που πάει και το τελευταίο ευρώ. ΟΚ, λογικό.

    Μαθαίνω ότι κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση της αξιοποίησης των πόρων που θα έρθουν εντός της επόμενης 6ετίας από τις Βρυξέλλες – 19 δις ευρώ επιχορηγήσεις, 12 δις ευρώ δάνεια και ΈΣΠΑ – θα έχει το οικονομικό στρατηγείο του Μητσοτάκη που εδρεύει στο κτήριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί της Β. Σοφίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.

    Εκεί βρίσκεται και το γραφείο του Άλεξ Πατέλη αλλά και των γενικών γραμματέων συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ανάλογα με τους τομείς.

    Κεντρικό ρόλο διεκδικεί, εκ της θέσεώς του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

    Το τι ακριβώς θα γίνει θα φανεί μετά τον ανασχηματισμό… Όποτε, κάντε λίγη υπομονή.

    Η NAVTEX τρόμαξε το Χρηματιστήριο

    Από το δόξα το Θεό, στο βόηθα Παναγιά, πάει το Χρηματιστήριο. Μπορεί η συμφωνία των ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου να προκάλεσε χαμόγελα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αυτό δεν κράτησε πολύ καθώς η ανακοίνωση της NAVTEX για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης από τον Ερντογάν γύρισε τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε στο -2,28%.

    Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πιέστηκαν σημαντικά ενώ οι τράπεζες κατέγραψαν πτώση 2,62%.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές η νευρικότητα αναμένεται να συνεχισθεί όσο οι προθέσεις της Τουρκίας γύρω από το Καστελόριζο προκαλούν αβεβαιότητα.

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ένιωθαν, μετά την απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει τα θαλάσσια ύδατα κοντά στο νησί, ένα μούδιασμα ενώ το υπουργείο Εξωτερικών μετέδιδε πως παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη.

    Η Pimco, ο Ορέστης και η Qualco

    Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών, συμβουλευτικών υπηρεσιών κλπ Ορέστης Τσακαλώτος – εξάδελφος του Ευκλείδη – πουλάει μέρος των μετοχών του ομίλου στην αμερικανική Pimco, η οποία έχει αποφασίσει να αποκτήσει το 40% της Qualco.

    Η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα Q-Quant έχει πάρει δουλίτσες, αρχής γενομένης από μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της ΔΕΗ, τα δάνεια του εκκαθαριστή PQH αλλά και άλλα πακέτα και σύντομα θα αναφέρεται στα κεντρικά που βρίσκονται στην Βρετανία.

    Η Pimco έχει αποφασίσει να βγάλει λεφτά στην ελληνική αγορά – μετάνιωσε ήδη για την απώλεια του σπονδυλωτού deal με την Eurobank – και η στήλη πληροφορείται πως διεκδικεί δυνατά το πακέτο Galaxy αλλά και την Cepal από την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 .

    Ο Ευτύχης και η Airbus

    Το ταμείο της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,65% 12,22 στα τέλη Ιουνίου μετρούσε 400 εκατ. ευρώ ενώ η μηνιαίες απώλειες φθάνουν περίπου τα 28 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρός της Ευτύχης Βασιλάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ότι εντός των επόμενων μηνών η εταιρεία θα παραλάβει 2 αεροσκάφη από την Airbus, στο πλαίσιο της συμφωνίας ύψους 5 δισ . ευρώ που είχε ανακοινώσει την προ covid-19 εποχή.

    Μόλις ξέσπασε η πανδημία η διοίκηση της Aegean είχε τονίσει πως θα προσπαθούσε να παγώσει την αγορά των αεροσκαφών μέχρι να φανεί φως στο τούνελ της κρίσης που ζούμε…

    Μάλλον, η Airbus δεν συμφωνεί, ωστόσο η στήλη πληροφορείται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται…

    Εκρηκτικό κοκτέιλ

    Ξαφνικά χωρίς κανείς να το προβλέψει η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου εκτινάχθηκε στο 1,1535 κάτι που παραπέμπει σε κοκτέιλ μολότοφ για τις αγορές.

    Στην Ελλάδα εκτεθειμένες εταιρίες στο ευρωδολάριο είναι μεταξύ άλλων ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -0,21% 38,22 , τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,48% 8,32  , η Motor Oil ΜΟΗ -1,03% 27,00, o Τιτάνας και η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,14, χωρίς φυσικά να είναι δυνατόν να εκτιμηθεί , από τώρα σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν. Μικρότερη σχετικά έκθεση έχει και η ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ 0,83% 18,26 .

    Φυσικά οι εταιρείες αυτές έχουν κάνει αντιστάθμιση κινδύνου χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο έχουν θωρακισθεί και ποιες άμυνες έχουν χτίσει.

    Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών και για την ακρίβεια στις 11/07/2020 αναλυτής σε report του για εισηγμένη εταιρεία είχε προβλέψει ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα κινηθεί στο 1,11 το 2020, στο 1,15 το 2021 και στο 1,12 το 2022. Μάλλον έπεσε τελείως έξω στις προβλέψεις του.



    ΣΧΟΛΙΑ