• Τα αντανακλαστικά της Λαζαράκου, το mega deal στα super market και πού συναντήθηκαν Στουρνάρας και Σάλλας

    Το νέο deal  στο λιανεμπόριο ύψους 150 εκατ ευρώ 

    the wise man
    image
    the wise man

    Η νέα συνάντηση Στουρνάρα και Σάλλα

    Απο το mononews.gr ενημερωθήκατε προ ολίγων εβδομάδων για την συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα στο γραφείο του πρώτου. Η συνάντηση έγινε πριν εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Παγκρήτιας για την Praxia Bank. 

    Όμως υπήρξε και δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών. Το Σάββατο που μας πέρασε στα Βόρεια Προάστεια και για την ακρίβεια στο Κεφαλάρι, οι κ.κ/ Στουρνάρας και Σάλλας βρέθηκαν σε κοινό κάλεσμα και μάλιστα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. 

    Η ανανέωση της θητείας 

    Πάντως ένα πράγμα καίει τον Γιάννη Στουρνάρα αυτές τις ημέρες.

    Εαν θα ανανεωθεί η θητεία του στον θώκο της ΤτΕ. Έμπειρος πολιτικός που διανύει το 70o έτος της ηλικίας του και ξέρει τι συνήθειες των πρωθυπουργών, έλεγε την Δευτέρα το πρωί  στην στήλη:

    “Μάλλον είναι περίεργο, που δεν έχει ανακοινωθεί η ανανέωση του Στουρνάρα. Εαν ο Μητσοτάκης το είχε αποφασίσει θα έπρεπε να το είχε ήδη ανακοινώσει. Τι περιμένει;  Δεν είναι δα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προφανώς κάτι άλλο έχει στο μυαλό του και περιμένει αρμoδίως τις απαντήσεις”.

    Αυτά μας είπε ο έμπειρος πολιτικός και αποχώρησε… 

    Κι όμως η Λαζαράκου δείχνει αντανακλαστικά

    Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ανέφερε στην στήλη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παλεύει στην περίπτωση της Folli Follie με «ξύλα και με πέτρες»… κι όμως σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τα καταφέρνει έστω και στο παρά πέντε. 

    Η φράση του υπουργού «με ξύλα και με πέτρες» αφορά το ακόμη και σήμερα μετά από περίπου δύο χρόνια σκανδάλου απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν επί της σημερινής κυβέρνησης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στην Επιτροπή. 

    Χρειάζονται κι άλλες θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές προκειμένου η συγκροτημένη και δραστήρια πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Λαζαράκου να αποκτήσει όπλα και όταν χρειασθεί να μπορεί να «πυροβολεί» τον κάθε Κουτσολιούτσο. 

    Κι εδώ η στήλη ρωτά τον υφυπουργό Ζαββό τι γίνεται με τις περαιτέρω αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιρειών στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης;

    Κουτσολιούτσος: Μετά το ξύλο μαζεύτηκε!

    Είναι γνωστό ότι όποιος είναι θρασύς, είναι και δειλός… Έτσι, λοιπόν και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που πριν λίγες ημέρες θυμήθηκε το καλό και το συμφέρον της εταιρείας που είναι μέτοχος – της ταλαίπωρης FolliFollie – και ήθελε να αλλάξει την Πέμπτη στην γενική συνέλευση τη διοίκηση τώρα κάνει πίσω και αποσύρει το αίτημα. Πόσο ακόμη θα ταλαιπωρεί την ελληνική αγορά αυτή η ιστορία;

    Στα «σκαριά» νέο mega – deal στο λιανεμπόριο;  

    Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο συνεργασίας μεγάλου ομίλου των σούπερ μάρκετ με την άλλη εταιρία σαφώς μικρότερη. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις, διερευνώντας τις πιθανότητες να ενώσουν δυνάμεις και να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρό πόλο στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων. 

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν στο mononews.gr πώς η μια εταιρία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία πέρα από το «καθαρό τίμημα» περιλαμβάνει και την ανάληψη υποχρεώσεων της έτερης εταιρείας σε τράπεζες και προμηθευτές. 

    Συγκεκριμένα, η πρώτη εταιρεία φέρεται να προσφέρει στην οικογένεια που διοικεί την άλλη επιχείρηση περίπου 150 εκατ. ευρώ και παράλληλα είναι πρόθυμη να αναλάβει τα δάνεια και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές. 

    Η οικογένεια όμως δεν φαίνεται να ικανοποιείται από την παραπάνω πρόταση, θεωρώντας πως η εταιρεία που οικοδόμησε με πολλούς κόπους και θυσίες αξίζει περισσότερα. 

    Οι διαπραγματεύσεις λέγεται πως συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει το πολυσυζητημένο deal, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν εάν δεν βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

    Για μια ακόμη φορά, ο χρόνος θα δείξει πόση αλήθεια κρύβουν οι παραπάνω πληροφορίες περί προσέγγισης των δυο εταιρειών. Το σίγουρο είναι ότι στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων επικρατεί έντονη κινητικότητα, με πολλούς παίκτες να αναζητούν νέο σημείο ισορροπίας και να διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να λάβουν καλύτερη θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. 

    Σαρώνουν τα ΕΛΠΕ

    Το ένα deal μετά το άλλο κλείνουν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,74% 8,19 και εχθές μπήκαν μαζί με τους Γερμανούς του Juwi Group στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

    Οι κινήσεις αυτές αν μη τι άλλο θα ανεβάσουν το τίμημα στην επικείμενη – εντός του 2020 – ιδιωτικοποίηση ενός ποσοστό της εταιρείας.

    Στα κάγκελα οι παλαιοί κάτοικοι του Κολωνακίου

    Ως γνωστόν στα ΕΛΤΑ τρέχουν ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας καθώς μπαίνει μέσα περίπου 6 εκατομμύρια τον μήνα. Στο πλαίσιο αυτό και η μείωση του προσωπικού και το κλείσιμο των καταστημάτων.

    Η στήλη έγινε αποδέκτης παραπόνων από τους κατοίκους του Κολωνακίου. 

    Κι αυτό διότι στο τέλος Φεβρουαρίου κλείνει το κατάστημα Κολωνακιου και οι κάτοικοι, δικαίως, είναι στα κάγκελα μιας και το συγκεκριμένο κατάστημα είχε πολλή δουλειά με εταιρικές θυρίδες, αλληλογραφία και δέματα από το εξωτερικό και εξυπηρετούσε πληθώρα ηλικιωμένων που πλήρωναν όλους τους λογαριασμούς τους – και όχι μόνο – εκεί.