• Ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Χατζημηνάς και γιατί το Υπερταμείο δίνει 380.000 ευρώ

    Αποπληθωρισμού συνέχεια Η Eurostat έδωσε χθες τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που υποδηλώνει την κατάσταση πληθωρισμού. Η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να λειτουργεί και οι τιμές να παίρνουν την άγουσα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό τον Απρίλιο (+1,6%) σε σχέση με τον […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Αποπληθωρισμού συνέχεια

    Η Eurostat έδωσε χθες τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, που υποδηλώνει την κατάσταση πληθωρισμού.

    Η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να λειτουργεί και οι τιμές να παίρνουν την άγουσα κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό τον Απρίλιο (+1,6%) σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάρτιο.

    Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται  όχι απλά στον πάτο, αλλά με αρνητικό πρόσημο (-1,1%), που δείχνει αποπληθωρισμό, που τόσο κακό κάνει στην οικονομία.

    Μάλιστα το αρνητικό πρόσημο καταγράφεται για 14ο συνεχόμενο μήνα.

    Πρωταθλητές αλλά πού;

    Αυτά βέβαια δεν τα βλέπουν οι υπουργοί και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να απευθύνονται σε χαζούς (σ.σ. το ίδιο κάνουν και πολλοί δημοσιογράφοι για να λέμε και τα του οίκου μας).

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πήγε χθες στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα είναι, όπως θα διαβάσετε σήμερα σε όλα τα διεθνή μέσα, η χώρα που αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Βρε Άδωνι δε φταις εσύ, πόσω μάλλον οι άνθρωποι που σε ακούνε.

    Αλλά πίστεψέ με ότι δεν είναι κατόρθωμα η χώρα να είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη όπως γράφουν τα ξένα μέσα και τα ελληνικά όταν η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και άλλο ένα 8,2% συν την ύφεση του α΄τριμήνου 2021.

    Τα πιο σοβαρά ΜΜΕ πάντως θυμίζουν και το χαμένο ΑΕΠ για να καταλαβαίνουν και οι αδαείς ότι όταν πέφτεις από το 10 στο 5 η πτώση είναι 50%, αλλά για να ξαναφτάσεις στο 10 χρειάζεται άνοδος 100%!

    Πρωταθλητές στην ανάπτυξη συνεπώς, αλλά ακόμα αλλά παραμένουμε υπανάπτυκτοι.

    380.000 ευρώ ο Σύμβουλος του Υπερταμείου για …Καλαμάτα

    Χθες το υπερταμείο έγινε …ΤΑΙΠΕΔ και εξέδωσε προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ως το πρώτο της ομάδας των 23 υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων που δεν έχει η Fraport.

    Η καταληκτική ημερομηνία για τις προσφορές ορίστηκε η 19 Ιουλίου 2021 ενώ η κατ΄εκτίμηση ημερομηνία της υπογραφής είναι η 31η Οκτωβρίου 2021.

    Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30+12 μήνες.

    Το υπερταμείο σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει εκδοθεί μόνο στην αγγλική γλώσσα αναζητεί ομάδα συμβούλων για οικονομικά, νομικά, τεχνικά  θέματα προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο τη διαμόρφωση σύμβασης παραχώρησης και δικαιώματα διαχείρισης προς παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή.

    Το ποσό που δίνει; 380.000 ευρώ συν ΦΠΑ!

    Φαίνεται έχει πολλά για ξόδεμα, γι΄αυτό κάνει και προσλήψεις PR.

    Το επιπλέον κόστος

    Πάμε τώρα σε μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.

    Πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία έχει υπογράψει «κλειστά» συμβόλαια με ενεργοβόρες  επιχειρήσεις και δεν μπορεί να προσαρμόσει το τιμολόγιο ρεύματος παρά το επιπλέον κόστος που επιβαρύνεται από τη ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων.

    Η τιμή των ρύπων έχει αυξηθεί στα 55 ευρώ  ανά  τόνο  από  25 ευρώ που ήταν  πέρυσι. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το επιπλέον κόστος  συνολικά από αυτή την επιλογή ούτε εάν μετακυληθεί στους οικιακούς καταναλωτές  οι οποίοι δεν ήταν εφικτό να  κάνουν αντίστοιχα συμβόλαια.

    Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ

    Ενεργειακά μιλώντας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί  η ΓΣ των μετόχων των ΕΛΠΕ  για τις αλλαγές του καταστατικού και ο εναρμονισμένος  ρόλος  του Δημοσίου στην εκλογή  μελών  του ΔΣ.

    Το ΤΑΙΠΕΔ  που κατέχει  το 35,5% των μετοχών της εταιρείας αναμένεται  να στηρίξει  τις αλλαγές  που προτείνει  η διοίκηση  Σιάμισιη.

    Πάντως, οι εργαζόμενοι  των ΕΛΠΕ  έστειλαν εξώδικο  στη διοίκηση  του ΤΑΙΙΠΕΔ  για  την προστασία  του δημοσίου συμφέροντος  της  εταιρείας.

    Τακτικές (εξαφανισμένου από τον εκλογικό χάρτη) ΠΑΣΟΚ, από τους εργαζόμενους συνδικαλιστές των 17,5 μισθών.

    Γιατί όπως ξέρετε οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ λαμβάνουν κατ’ έτος 17,5 μισθούς.

    Περί δωρεών

    Δωρεές κάνουν πολλοί.

    Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι που τις κάνουν είναι και πολύ καλοί επιχειρηματίες και προσφέρουν στον τόπο χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.

    Όμως φαίνεται ότι οι ίδιοι θέλουν να «αγιάσουν».

    Γιατί κάνουν δωρεές σε φορείς με τους οποίους σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα.

    Για παράδειγμα η πολύ καλή εταιρεία ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΑΕΒΕ του Κρίστιαν Χατζημηνά έκανε δωρεά προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 25 μονόκυαλα νυχτερινής οράσεως και κάτι θερμικές κάμερες.

    Και πάντα θα υπάρχει ένας Ιούλιος Καίσαρας που θα αφήνει υπονοούμενα.

    Επίσης αν θυμάμαι καλά ο Χατζημηνάς είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Άλλωστε επι ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει πολλές δουλειές σε αντίθεση με σήμερα που όπως μαθαίνω είναι στεγνός.

    Περίεργες δωρεές!!!

    Χωρίς αντικαταστάτη

    Ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα πέρασε  στη λίστα των συνταξιούχων από την 1η Φεβρουαρίου 2018.

    Μέχρι σήμερα  δεν έχει  οριστεί  αντικαταστάτης  του και προσωρινά καθήκοντα ασκεί η κα Ρήγου.

    Με «ψηφιακό» κονέ 

    Η  Ελλάδα συντηρεί  με πίστη και αφοσίωση τις πολιτικές συνήθειες του παρελθόντος.

    Αίσθηση  μας έκανε η ανακοίνωση του αναπληρωτή  υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Νίκου Παπαθανάση για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση  που είχε  με  τον  υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και Βουλευτή Άρτας  Γιώργο  Στύλιο, ο οποίος  βοήθησε  (όπως  οι παραδοσιακοί πολιτικοί) που  πρόσεχαν την «περιφέρεια» τους.

    Ο υφυπουργός  και βουλευτής  της Άρτας είναι ο άνθρωπος που έκανε τη επαφή για να γίνει η συνάντηση του κ. Παπαθανάση με τον πρόεδρο  του ΔΣ  του Αγροτικού Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κοτόπουλα Άρτας, Δημήτρη Πετανίτη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός σε ανακοίνωσή  του  αναφέρει  ότι  η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της πτηνοτροφίας διευρύνοντας τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού κλάδου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 σε όλα τα είδη επένδυσης και για όλους τους τύπους εκτροφής.

    Μπράβο στην Κυβέρνηση, αλλά τίθεται το ερώτημα εάν θα στήριζε τα κοτόπουλα Άρτας αν δεν ήταν ο υφυπουργός Στύλιος;

    Ο  αγροτικός συνεταιρισμός σώθηκε χάρη στον υφυπουργό  και βουλευτή  της Άρτας  αλλιώς οι πτηνοτρόφοι μπορεί να μην έβλεπαν τον υπουργό.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.