• Στην ανακρίτρια τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, γιατί η Alpha Bank δίνει τον τόνο στα εταιρικά ομόλογα και οι ανησυχίες του Ξενοκώστα

    Ο κ. Ξενοκώστας έχει κι ένα φιλόδοξο business plan για τα ναυπηγεία με αμερικανική χρηματοδότηση. Όμως κάποιοι θέτουν ένα εύλογο ερώτημα

    the wise man
    image
    the wise man

    Η ανακρίτρια και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

    Η κόντρα είναι τόσο μεγάλη που είναι σχεδόν απίθανο να τελειώσει.

    Λοιπόν ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι αποφασισμένος να πολεμήσει τα παιδιά του μέχρι τέλους.

    Για αυτό τον λόγο, ήδη από το 2018 κατέθεσε μήνυση (υπ’ αριθμόν Β2018/1353) κατά των υιών του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και Γεώργιου Αγγελόπουλου.

    Όμως η μήνυση, όπως πληροφορείται ο wise man, στρέφεται και κατά της ιατρού νευρολόγου Κλημεντίνης Καραγεωργίου.

    Οι Αξιόποινες πράξεις είναι οι εξής: Για τους α’ και β’ εγκαλούμενους Παναγιώτη και Γεώργιο Αγγελόπουλο:

    (α) Απόπειρα κακουργηματικής απάτης επι Δικαστηρίω

    (β) ηθική αυτουργία στο αδίκημα της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης

    Για την γ’ εγκαλούμενη Κλημεντίνη Καραγεωργίου:

    (α) ψευδής ιατρική πιστοποίηση, δια της εκδόσεως του από 11.04.2018 ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού ασθενούς, το οποίο συνέταξε και παρέδωσε στους δύο πρώτους εγκαλούμενους

    (β) άμεση συνέργεια στην προαναφερθείσα αξιόποινη πράξη της απόπειρας κακουργηματικής απάτης επί Δικαστηρίω

    Η υπόθεση έχει χρεωθεί στην 29η ανακρίτρια κα Καλλιόπη Σπυρούνια.

     Alpha Bank: Νέα πρωτιά του Βασίλη Ψάλτη

    Ως Σύμβουλος Έκδοσης και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος συμμετέχει η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 στην έκδοση 5ετους εταιρικού ομολόγου, σταθερού τοκομεριδίου, ύψους Ευρώ 100 εκατ. της Costamare Participations PLC που αποτελεί την πρώτη έκδοση εταιρικού ομολόγου στο ΧΑ στον τομέα της Ποντοπόρου Ναυτιλίας.

    Επί της ουσίας μια ακόμα εταιρεία και αυτή την φορά εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνεργάστηκε με το επιτελείο του Βασίλη Ψάλτη.

    Από τις αρχές του 2021, η Alpha Bank πρωτοστάτησε στην αυξημένη δραστηριότητα εκδόσεων ομολόγων για Επιχειρήσεις-συνεργάτες της στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

    Στην εγχώρια αγορά, η Alpha Bank ως Σύμβουλος Έκδοσης και Συντονιστής-Κύριος Ανάδοχος της ΜΟΤΟΡΟΙΛ Α.Ε. ΜΟΗ 0,08% 26,62, ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιακού τίτλου ύψους Ευρώ 200 εκατ., 7ετούς διάρκειας, με τοκομερίδιο 1,90%, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αξιών, ενώ ενήργησε και ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.

    Η Alpha Bank πέτυχε την υψηλότερη συγκέντρωση ενδιαφέροντος ιδιωτών επενδυτών ανάμεσα στο σύνολο των συστημικών τραπεζών, ενώ προσέλκυσε και την υψηλότερη ζήτηση από πλευράς θερμικών επενδυτών.

    Με αντίστοιχη δυναμική και επιτυχία στις διεθνείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων η Alpha Bank συμμετείχε και στην πρώτη διεθνή ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ύψους Ευρώ 650 εκατ., 5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 3,875%, καθώς και στην έκδοση της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 , ύψους Ευρώ 500 εκατ., 5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 2,25%.

    Made from… 

    Ο Πάνος Ξενοκώστας της ONEX κατάφερε να ελέγξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας χωρίς να δώσει ευρώ στον κατα-χρεωμένο πρώην ιδιοκτήτη Νίκο Ταβουλάρη, αλλά τον συνοδεύουν τα χρέη των ναυπηγείων που δεν είναι και λίγα, μόνο 400 εκατ. ευρώ, ρυθμισμένα σε δόσεις.

    Ο κ. Ξενοκώστας έχει κι ένα φιλόδοξο business plan για τα ναυπηγεία με αμερικανική χρηματοδότηση.

    Όμως κάποιοι θέτουν ένα εύλογο ερώτημα: Τί θα κάνει αν το ΠΝ (Πολεμικό Ναυτικό) επιλέξει αντί για αμερικανικές φρεγάτες, άλλης εθνικότητας;

    Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ συνδεόταν με την προοπτική η ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει φρεγάτες αμερικανικής τεχνογνωσίας.

    Οι Τούρκοι πουλάνε BEKO

    Η τουρκική εταιρεία εταιρεία ηλεκτρικών ειδών  BEKO έβγαλε στον αέρα διαφημιστική καμπάνια.

    Τυχαίο;

    Μάλλον όχι καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα κενό χρόνου, κενό παραγωγής, δεδομένου ότι η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών από τον επιχειρηματία Νίκο Μπακατσέλο με το εμπορικό σήμα PYRAMIS θα καθυστερήσει.

    Η BEKO εκμεταλλεύεται και το γεγονός ότι μπορεί να πουλήσει φθηνά λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής και υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Όποιος θέλει τουρκικές συσκευές, να προσέχει.

    Τέτοιες μπορεί να είναι και της ΠΙΤΣΟΣ, που δεν θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

    O Καλαφατάς και η Mytilineos

    Λοιπόν, μου λένε ότι ένα  από τα πιο άρτια κατηρτισμένα στελέχη της Mytilineos, είναι ο  CFO του ομίλου Γιάννης  Καλαφατάς.

    Ξέρει άριστα τις αγορές σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.

    Τώρα όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Mytilineos η στήλη πληροφορείται οτι στο γνωστό θέμα της διαμάχης με την ΔΕΗ φαίνεται να γίνεται η προσπάθεια να βρεθεί ένα modus vivendi.

    Επιπρόσθετα γίνονται κινήσεις να αναλάβει δύο νέες δουλειές , η μια εκ των οποίων στην Μεγάλη Βρετανία,  ενώ μου λένε ότι έχουν ανοιχθεί δίοδοι επικοινωνίας με την Ισπανική Solaria, η κεφαλαιοποίηση της οποίας στο Ισπανικό χρηματιστήριο υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

    Θέλουν το χρόνο τους αλλά οι άλλοι πανηγυρίζουν

    Στην ΕΕΕΠ θέλουν το χρόνο τους προκειμένου να προχωρήσουν στην οριστική αδειοδότηση των εταιρειών που μπορούν να διεξάγουν νόμιμα υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου.

    Μόλις χθες η ΕΕΕΠ ολοκλήρωσε την λεγόμενη Σύμβαση Προσχώρησης του Κανονισμού Παιγνίων για την Διοργάνωση και Διεξαγωγή Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

    Η Σύμβαση Προσχώρησης είναι η ηλεκτρονική αναφορά που κάθε παίκτης θα συμπληρώνει και θα αποδέχεται προκειμένου να μπορεί να παίζει τυχερά παίγνια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

    Και ακόμα έχει κάποιο μέλλον η διαδικασία, καθώς δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί η διαδικασία των ελέγχων στον διαδίκτυο.

    Έχει συσταθεί μια επιτροπή που έχει αναλάβει να συντάξει και να παραδώσει τον Ιούλιο εγχειρίδιο σχετικά με την διενέργεια των ελέγχων και τη συμμόρφωση των υπόχρεων στην διαδικτυακή αγορά στοιχήματος. Οπότε μπορεί να το «φάμε» το καλοκαίρι με τις εταιρείες να πίνουν στην υγειά της ΕΕΕΠ λόγω Euro2020.

    Παρουσίαση

    Όλο για τον κλάδο του fintech ακούμε και τις ευρωπαϊκές neobanks.

    Έχουμε και μια «δικιά μας», που κάνει διεθνή καριέρα και τώρα ενισχύει αυτή την καριέρα.

    Γι΄αυτό αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί παρουσίαση της πανευρωπαϊκής πορείας της Viva Wallet με το μοτο «Χτίζοντας τη Neobank του 2025».

    Η παρουσίαση θα γίνει  από τον Χάρη Καρώνη ιδρυτή και CEO της Viva Wallet και τον Μάκη Αντύπα, συνιδρυτή.

    Βέβαια, αυτό που δεν κατάλαβα είναι η επιλογή δημοσιογράφου στην παρουσίαση.

    Το ερώτημα είναι αν τα ξέρει καλύτερα τα θέματα από τους άλλους δημοσιογράφους που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν το event ή εάν κάνει τον παρουσιαστή;

    Γιατί εξ’ όσων γνωρίζουμε καλύπτει θέματα Βρυξελλών.

    Αν πάντως δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, η εταιρεία θα ήταν καλύτερα να καλούσε παρουσιαστή.

    Χωρίς άδεια

    Και μια και αναφερόμαστε σε τράπεζες (έστω neobanks) χθες δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος για τις διασώσεις των τραπεζών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες της εποπτείας καθώς έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με τις holdings και την εποπτεία τους.

    Ο νόμος, τώρα τα ξεκαθαρίζει.

    Για τις αμοιβές έχει ενδιαφέρον και για την τραπεζική άδεια, καθώς πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε πιστωτικό ίδρυμα εφόσον το πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει προηγουμένως γνωστοποιήσει την ταυτότητα των είκοσι (20) σημαντικότερων μετόχων.

    Επίσης, γνωστοποιείται η ταυτότητα των φυσικών προσώπων που, αν και δεν περιλαμβάνονται στους προηγούμενους ασκούν μέσω άλλων συμφωνιών τον έλεγχο του πιστωτικού ιδρύματος.

    Βέβαια εάν αυτός ο νόμος εφαρμοζόταν νωρίτερα τότε τουλάχιστον μία τράπεζα (από τις νέες) δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί.

    Επίσης, κάποια μέλη Δ.Σ. που γλίτωσαν τη φυλακή για τα bonus που αποφάσισαν να δώσουν στους εαυτούς τους με απόφαση Δ.Σ. «νύχτα» – πριν δημοσιοποιηθεί ο νόμος Αλογοσκούφη το 2008, που τους έκοβε τα bonus και τον οποίον νόμο γνώριζαν πριν την δημοσιοποίησή του – θα ήταν ακόμα μέσα, αφού πλέον ο νέος νόμος προβλέπει ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που οι αποδοχές συνδέονται με τις επιδόσεις, θέτοντας οι μεταβλητές αμοιβές να μην υπερβαίνουν το 100% των σταθερών και μόνο με απόφαση γενικής συνέλευσης μπορούν οι αμοιβές να υπερβούν αυτό το φράγμα.

    Βέβαια και εδώ εκπτώσεις γίνονται αφού στις μεταβλητές αμοιβές δεν περιλαμβάνονται τα stock optiοns, που  γρήγορα-γρήγορα κάποιοι έτρεξαν να αποφασίσουν.

    Καλύτερος ο ανταγωνιστής;

    Χθες η μαμά Vodafone PLC ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της 12μηνης χρήσης που τέλειωσε το Μάρτιο του 2021.

    Δηλαδή μέσα στην περίοδο της πανδημίας.

    Δημοσιεύτηκαν και στην Ελλάδα τα νούμερα, δίχως οι περισσότεροι να γράψουν από που προέκυψαν τα νούμερα.

    Από μια πρώτη ματιά τα νούμερα δεν είναι κακά.

    Μικρά αρνητικά ποσοστά μέσα στην περίοδο της πανδημίας και χωρίς τουρίστες λες οκ (-3,44% τα έσοδα από υπηρεσίες, -7,4% το ebitda).

    Όμως αν ψάξεις λίγο καλύτερα και τα συγκρίνεις με αυτά της Cosmote εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Π.χ. Πελάτες: 4,071 εκατ. από 4,476 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

    Θα πείτε είναι προπληρωμένες κάρτες.

    Οκ.

    Όμως αρνητικό πρόσημο υπάρχει και στους πελάτες με συμβόλαια.

    Μικρό το νούμερο (-1.000), αλλά βγάζει μάτι όταν ο ανταγωνιστής σου έχει θετικό πρόσημο σχεδόν σε όλα (με εξαίρεση τις προπληρωμένες κάρτες, όπου όλη η αγορά είναι κάτω).

    Όταν ο Χάρης δεν είναι προσηλωμένος αυτά παθαίνει.

    Προξενητής

    Ένας παλιός γνώριμος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που είδε τη μεγάλη άνοδο και την μεγάλη πτώση, δεν λέει να ησυχάσει.

    Ο λόγος για τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, που εμφανίζεται ως προξενητής κάποιων funds για να επενδύσουν σε αξιόλογες μικρές εταιρείες.

    Δεν ξέρουμε αν θα του βγει αλλά οι εταιρείες έχουν γίνει αρκετά καχύποπτες και ζητούν διάφορες διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις.

    Ανασχηματισμός στο… Ταμείο Ανάκαμψης

    Είναι πολλά τα… λεφτά του Ταμείου Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα όλο το βάρος της κυβέρνησης να έχει πέσει επάνω στο ελληνικό σχέδιο για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ. Όσο το «Ελλάδα 2.0» τελεί υπό έγκριση από την Κομισιόν, στην Αθήνα υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο για την ομάδα που θα «τρέξει» τα 118 έργα και τις 64 μεταρρυθμίσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως την τελική απόφαση για τα πρόσωπα θα την λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να τοποθετήσει στις θέσεις – «κλειδιά» ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.

    Κομβικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει όλη την προεργασία του ελληνικού σχεδίου, γνωρίζει εκ των έσω κάθε λεπτομέρεια των 2.000 σελίδων, αλλά τυγχάνει και της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

    Επικεφαλής της ομάδας όμως, εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί έτερος Υπουργός, τον οποίο θέλει να ενεργοποιήσει περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

    Στα θετικά του μπορεί να υπολογίσει κανείς και την… προϋπηρεσία του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς στο εξής θα πρέπει να έχει πολλή συχνή επαφή με τους ανθρώπους της Κομισιόν για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου.

    Στο «χτίσιμο» της ομάδας, άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με κορυφαίους Υπουργούς που ανήκουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο «τρέχει» το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς το πιθανότερο είναι να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

    Όπως έλεγαν πολιτικοί παράγοντες πάντως, μην απορήσει κανείς αν δημιουργηθεί και… Υπουργείο Ταμείου Ανάκαμψης…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.  Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.