• Business

    Μπλε Κέδρος: Στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου η ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Παύλος Ευμορφίδης


    Βήμα ταχύ προς τη Λεωφόρο Αθηνών έχει ανοίξει η Μπλε Κέδρος, η εταιρεία ακινήτων των Μιχάλη και Παύλου Ευμορφίδη, γνωστοί από την αλυσίδα της Cocomat.

    Έχοντας πάρει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι το τέλος Μαΐου, η εταιρεία έχει αναθέσει σε συμβούλους – εξωτερικούς συνεργάτες το σύνολο των απαραίτητων ενεργειών.

    Επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο, εντός της προθεσμίας. Θυμίζουμε ότι η εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ σε οργανωμένη αγορά είναι υποχρεωτική και στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία της διετίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εκάστοτε εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση.

    Εξάλλου, στον τελευταίο ισολογισμό της Μπλε Κέδρος, αυτόν του 2021, ο ορκωτός ελεγκτής χτύπησε καμπανάκι για το ζήτημα, σημειώνοντας πως αν η εταιρεία δεν εισαχθεί εντός προθεσμίας στο Χ.Α. “εγείρεται σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της”.

    Προσφυγή στο ΣτΕ για το «κουρεμένο» ξενοδοχείο στο Κουκάκι

    Η Μπλε Κέδρος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον ορισμό δικασίμου να εκκρεμεί. Πρόκειται για μία κίνηση της ΑΕΕΑΠ βάσει της οποίας επανέρχεται, για να πάρει πίσω όσα συμφέροντα τής έθιξαν οι υπουργικές αποφάσεις της Λίνας Μενδώνη, η οποία το 2020 έδωσε το πράσινο φως για τη μείωση του ύψους ξενοδοχείου της ΑΕΕΑΠ από τα 33 στα 24 μέτρα για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του μνημείου της Ακρόπολης. Η απόφαση αυτή κόστισε στο Cοcomat Athens BC, όπως λέγεται το ξενοδοχείο, δύο ορόφους, ενώ προηγουμένως είχε ακυρωθεί η αναθεώρηση της άδειας δόμησης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

    Τo Athens Cocomat BC στο Κουκάκι
    Τo Athens Cocomat BC στο Κουκάκι

    Το έκτο χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας και η βόλτα σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες

    Το τελευταίο απόκτημα της εταιρείας είναι ένα διατηρητέο στην οδό Ασκληπιού 96, στα Εξάρχεια, το οποίο “χτύπησε” μέσω πλειστηριασμού τον Ιανουάριο, επενδύοντας αρχικά 200 χιλ. ευρώ. Προσεχώς ξεκινά και η κατασκευή του «Φ», όπως θα ονομάζεται το ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι, σε ακίνητο το οποίο περιήλθε στην κατοχή της το 2018 ως πολυώροφος σταθμός αυτοκινήτων με δύο υπόγεια μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, έναντι 1,38 εκατομμυρίων ευρώ.

    Εκτός από το Cocomat Athens BC στο Κουκάκι, η Μπλε Κέδρος διαθέτει ακόμα τρία ξενοδοχεία στο Κολωνάκι, σε Πατριάρχου Ιωακείμ, Υψηλάντου και Ηροδότου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η αγοραία αξία όλων των τουριστικών ακινήτων της ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται σε 52,88 εκατομμύρια, ενώ το 70% των ετήσιων εσόδων της – που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια – αντιστοιχεί στα μισθώματα από τα ξενοδοχεία, τα οποία πάντως είναι εκμεταλλεύεται ούτως ή άλλως η μητρική Cocomat.

    Η απόβαση σε Σαντορίνη και Μονεμβασιά είναι τα επόμενα βήματα της Μπλε Κέδρος στα τουριστικά ακίνητα, καθώς διαθέτει ήδη ένα boutique resort στη Σέριφο, το τριάστερο Cocomat Eco Residences. Έπονται τα εγκαίνια του νέου boutique resort στην Καλντέρα της Σαντορίνης, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του τον Απρίλιο με το όνομα Cocomat Hotel Santorini και η ολοκλήρωση των επενδύσεων στη Μονεμβασιά, όπου η εταιρεία διαθέτει ήδη ακίνητα, στα οποία θα αναπτύξει το Cocomat Village. Το τελευταίο ακίνητο στην περιοχή το απέκτησε πέρσι και αφορά σε οικόπεδο στον παραλιακό οικισμό Ξηφιά, επιφάνειας 1.300 τ.μ. έναντι 50.000 ευρώ.

    Η εταιρεία έχει αποκτήσει ακόμα δύο ιδιοκτησίες στην ίδια περιοχή της Μονεμβασιάς, ένα οικόπεδο 17,6 στρεμμάτων και αξίας 4,11 εκατ. ευρώ το οποίο απέκτησε το 2015 κι έναν διώροφο ξενώνα 3.736 τ.μ., αξίας 875.000 ευρώ, όπως έχει αποτιμηθεί. Εκτός από το διατηρητέο της Ασκληπιού, η Μπλε Κέδρος απέκτησε πρόσφατα και 13 στρέμματα στην Ελαφόνησο, έναντι 390 χιλ. ευρώ.

    Το χαρτοφυλάκιο των 100 εκατομμυρίων και το «πράσινο» στα κέρδη

    Το 2021 η αξία χαρτοφυλακίου της Μπλε Κέδρος έσπασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για 34 ακίνητα συνολικού εμβαδού 36.358 τ.μ και απόδοσης 7,4%. Πριν διαπραγματευτεί στο ταμπλό, η Μπλε Κέδρος κατάφερε να γυρίσει σε κερδοφορία, πετυχαίνοντας λειτουργικά κέρδη 20,8 εκατομμυρίων (από ζημιές 2,5 εκατ. το 2020) και καθαρά κέρδη 20,6 εκατομμυρίων (από ζημιές 2,7 εκατ. ευρώ το 2020). Τα έσοδα από ενοίκια έφτασαν τα 4,7 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 37%, ενώ εντός του 2021 η Μπλε Κέδρος πήρε δάνειο 500 χιλ. ευρώ από την Optima Bank, εγγυημένο κατά 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    Πώς εξηγούνται το ράλι στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και το ανοδικό άλμα στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    ΒΟΑΚ: Μέχρι το Πάσχα η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Intrakat ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος για το ΣΔΙΤ 360 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ