Menu
-0.99%
Τζίρος: 3184.84 εκατ.

Rontis: Τα 90 χρόνια οικογενειακής παράδοσης, οι νέες επενδύσεις και η αλλαγή σκυτάλης

            
The Wiseman
the wise man

Σενάριο για την έκδοση Cocos για την Aegean (στο μοντέλο των τραπεζών) και γιατί υπάρχει άρωμα σκανδάλου με τους μπλε κάδους

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 11.05.2020
Ο ΦΠΑ «διχάζει» Σταϊκούρα και Θεοχάρη, «αφεντικό» των διαρροών ο Σκέρτσος, η επίθεση των CEOs των τραπεζών και η πρωτοπορία της Prodea
ΕΠΟΜΕΝΟ • 13.05.2020
Ποιους τσαντίζει ο Πατέλης, όλα έτοιμα στην Eurobank, με άρωμα Προβόπουλου η αλλαγή στην Ελλάκτωρ και τα νέα σενάρια για την Aegean

Η S&P πυροβόλησε τις τράπεζες

Η έκθεση της Standard &Poor`s για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν και οι CEO`s των τραπεζών έχουν αποδείξει ότι αντέχουν στα δύσκολα… Βέβαια, θα μου πείτε πόσα δύσκολα διότι εδώ με το που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, έπεσε εκ νέου ο ουρανός στο κεφάλι μας.

Εν πάση περιπτώσει, ο ξένος οίκος αξιολόγησης μας λέει λίγο-πολύ ότι εκμηδενίζονται οι προοπτικές για γρήγορη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων λόγω covid-19. Για αυτό υποβαθμίζει το outlook αυτής της δυνατότητας σε «σταθερό» από «θετικό».

Τα χώνει επίσης και στον «Ηρακλή» για τον οποίο λένε οι αναλυτές της S&P πως υπό τα νέα δεδομένα της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι απίθανο να επιταχύνει τη διάθεση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Αυτά τα… ευχάριστα από την S&P!

Ο «στωικός» κ. Σαχίνης

Χαρά στην υπομονή του.

Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 Χάρη Σαχίνη, ο οποίος όπως πληροφορείται η στήλη έχει φρίξει με τα όσα ανακαλύπτει μέρα με την ημέρα στην δημόσια επιχείρηση ύδρευσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δίνονταν επίδομα υπολογιστή ακόμη και στους εργάτες που απασχολούνταν σε εργασίες στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στο δρόμο, όλοι οι εργαζόμενοι στην αξιολόγηση έπαιρναν άριστα! Στην επιστολή που έστειλε ο Σαχίνης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα ήρεμο ύφος, σχεδόν διδασκαλικό και καλεί αξιολογητές και αξιολογούμενους να είναι «ειλικρινείς».

Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά και ο διευθύνων σύμβουλος μια εισηγμένης επιχείρησης επιστρατεύει όλη του την στωικότητα και διπλωματία για να πείσει το προσωπικό να πει την αλήθεια ως προς τα προσόντα και την απόδοση… αλλά και τους αξιολογητές να κάνουν την δουλειά τους!  Διότι δεν είναι δυνατόν σε ποσοστό 81%-86% οι υπάλληλοι της εταιρείας να είναι άριστοι; Θα τους είχαν ζητήσει και από αλλού;  Σωστά;

Ο πληττόμενος επιχειρηματίας κυρ-Γιάννης των ΕΛΠΕ

Το lockdown έχει πληγώσει οριζόντια και χωρίς διακρίσεις όλους τους εμπόρους της χώρας.

Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή) Γιάννης Παπαθανασίου και νυν πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο κυρ-Γιάννης (θα καταλάβετε παρακάτω τον χαρακτηρισμό) διαθέτει οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στα είδη κιγκαλερίας, με κατάστημα στο Ψυχικό πλησίον – σχεδόν μπροστά – της Κηφισίας.

Το κατάστημα είναι μεσοτοιχία με ένα κομμωτήριο.

Ο πρώην υπουργός το πρωί του Σαββάτου όπως πληροφορείται η στήλη ήταν έντονα προβληματισμένος ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων και είχε τον εξής διάλογο με τον διπλανό επιχειρηματία-κομμωτή: «Καλημέρα σας, κυρ Γιάννη.

Ανοίγετε τη Δευτέρα…» και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ με σχεδόν κατεβασμένο το κεφάλι απάντησε με μια κοφτή «καλημέρα» κουνώντας προβληματισμένος το κεφάλι του… Αν έτσι είναι ο κυρ-Γιάννης τι να πουν οι μικροέμποροι; Λέω εγώ τώρα.

Ποιοι Κινέζοι αγοραστές; Ο Παπαδημούλης μόνο!

Η στήλη έχει εντυπωσιαστεί με το επιχειρηματικό ένστικτο του ευρωβουλευτή – και κριτή των πάντων κατά καιρούς – του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Βλέποντας το Πόθεν Έσχες δεν έχω παρά να πω ότι πρέπει να παραδίδει εφεξής μαθήματα business strategy.

Αγόρασε, λοιπόν, το 2018 όταν ακόμη οι τιμές ήτο χαμηλές – είχαν μια μικρή άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – 8 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Προφανώς για να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά μέσω Airbnb.

Τελικά, ακολουθεί τα χνάρια του Αλαβάνου, ο οποίος όσο ήταν ευρωβουλευτής – επί σειρά ετών – αγόραζε συνεχώς ακίνητα, κυρίως στις Βρυξέλλες.

 Χρηματοδότηση με Coco`s (;) στην Aegean

Στην κυβέρνηση τα έχουν βάλει κάτω και αναζητούν την φόρμουλα της κρατικής στήριξης που θα δοθεί στην Aegean. Η στήλη πληροφορείται ότι η φόρμουλα θα βρεθεί από την δεξαμενή έμμεσων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Κομισιόν.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ο κρατικός δανεισμός με έκδοση Coco`s! Η εταιρεία ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 θα πληρώνει προς το ελληνικό δημόσιο ένα ετήσιο κουπόνι και το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα Coco`s σε μετοχές στην περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπείς με τις ετήσιες υποχρεώσεις της…

Το εργαλείο αυτό έχει εφαρμοσθεί και στις τράπεζες (Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) σε ανακεφαλαιοποίηση και έκδοση Coco`s από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Εθνική τα αποπλήρωσε και η Πειραιώς θα τα αποπληρώσει μελλοντικά.

Η στήλη πληροφορείται ότι είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται…Επίσης προ ημερών οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες άνοιξαν γραμμή χρηματοδότησης στον mr Aegean περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Προδιαγεγραμμένη απόφαση

Η πώληση του 5% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός που κατείχε η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 ήταν προδιαγεγραμμένη απόφαση, εδώ και πολύ καιρό.

Η επένδυση είχε γίνει επί ημερών Λεωνίδα Μπόμπολα και οι Καλλιτσάντσηδες δεν την είχαν, όπως μαθαίνω, και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Δεδομένης της αναδιάρθρωσης του ομίλου και της αποδέσμευσης από συμμετοχές ήταν αναμενόμενη. Το τίμημα ορίσθηκε στα 7,5 εκατ. δολάρια.

Κουΐζ:

Έχετε ακούσει για τις business με τους μπλε κάδους; Είναι οι γνωστοί κάδοι που βλέπετε στους δρόμους σε όλα τα σημεία της Ελλάδος. Κάτι ύποπτο μου λένε ότι τρέχει εκεί.

Πηγή μου μου λέει ότι η εταιρεία Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης χρωστάει στους δήμους της χώρας περίπου 90 εκατ. ευρώ.  Ποσά που τα παρακρατεί και δεν τα δίνει.

Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί παλαιότερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονής μετά από καταγγελία αλλά η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε. Άρα υπάρχει στην οικονομική Εισαγγελία μάλλον σε κάποιο αρχείο.

Αρκεί να σας πω ότι όσο και εάν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο για την εταιρεία αυτή οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Υπάρχει μόνο κάποιος κύριος ο οποίος είναι διαχειριστής. Επίσης υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα προφανώς πληρωμένα που λένε ποσό καλή είναι η εταιρία και πόσο καλή δουλεία κάνει.

Α ναι. Υπάρχει και μια επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Ξέρετε από αυτές τις κυβερνητικές hot επερωτήσεις που στην συνέχεια …απλά δεν είχαν συνέχεια. Τα κλασικά κόλπα δηλαδή… Προφανώς κάποιος πήρε μερικά τηλέφωνα και τα πνεύματα ηρέμησαν…

Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι η εταιρεία στο site της δεν έχει κανένα ισολογισμό. Χμχμχμχ…Εσείς το θεωρείτε λογικό;

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το διαμαντένιο σύννεφο της Optima Bank και τα μυστικά σε 4 μετοχές, ποιους έκανε πλούσιους ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, οι καλοί φίλοι Παππάς και Χατζηιωάννου, σε εγρήγορση Λασκαρίδης – Κομνηνός, ο υφυπουργός… master of disaster και το πιστόλι της famous κυρίας με το ακίνητο στο Ψυχικό
Τα ράλι και οι εντυπωσιακές βουτιές, το deal Στάσση με Μπέζος, στρατηγικό deal Εξάρχου στις ΑΠΕ με ΔΕΠΑ, τα πέναλτι του Αθανασίου (Lamda), ποιοι ανησυχούν για τον Νικηφοράκη, και ένα quiz με τον Γιώργαρο τον μαρτυριάρη του ΔΑΑ
Γιατί είναι happy οι μέτοχοι της Star Bulk, το κρίσιμο 48ωρο των μετοχών, ο σασμός του Πιερρ, πού πάει ο Μεγάλου, η υπόσχεση Βρεττού, οι νέες business της Μιλένας Παππά, η επιστροφή του consigliere Νικηφοράκη στον ΚΜ, οι αμαζόνες του Άδωνι και τα Chanel της Δάφνης
To πάρτι διαρκείας, η πρεμιέρα με κέρδη του Παππά, ο Τσακαλώτος έχει δουλειές, οι 350 του Skyline Havens, το big deal στα ξενοδοχεία, και οι μικροί εμφύλιοι στην Νέα Δημοκρατία
Γιατί άλλαξε το momentum σε Πειραιώς και Alpha, η JP Morgan και τα μυστικά των μετοχών, τι έλεγε ο Εξάρχου για το LNG, τα σπίτια του Τσουβελεκάκη, το νέο yacht των 80m των Coustas (μεγαλύτερο του Τσάκου) και γιατί έχει νεύρα ο Νικόλαος ο Α΄
Τα super κέρδη των τραπεζιτών, το πάρτι διαρκείας Βαρδινογιάννη – Σιάμισιη, μια… περίεργη προσφορά από τη ΓΕΚ, η επιτυχία του Παππά, ο αξιολάτρευτος Νικόλαος ο Α’ με τις μπαταρίες και ποιος είναι ο μαρτυριάρης του ΔΑΑ
Το σκληρό ροκ σε Optima, Alpha, ΕΛΠΕ, γιατί «σαρώνει» η Star Bulk, τι λέει το ΔΝΤ στις τράπεζες, ο Νικόλαος (Τσάφος) ο Α΄ και το ατόπημα επιχειρηματία, το νέο hot εφοπλιστικό ζεύγος και ο Δημήτρης Δέμος στο My Story
Γιατί η Goldman κάνει κουμάντο, οι υπέροχες 4, τα μυστικά σε ΔΕΗ, Οptima, Dimand, ο Πιερ φέρνει το City στην Αθήνα, το βιβλίο του Καραμούζη, η νέα ήττα της Μιχάλη (NN) και τι λένε τα νέα γκάλοπ
Χρυσοφόρος άνεμος πάνω από το Μαρούσι, τι συμβαίνει σε Coca Cola και Βιοχάλκο, ο Rokos, οι φίλοι του και ο … Έλληνας ξάδελφος, η ζωάρα του Καματάκη (with other people’s money) και η φυλακή, οργή βιομηχάνων για Τσάφο, ξεκινάει το IPO στην Star Bulk
Οι super τράπεζες και η ΔΕΗ, πώς έφερε o Πιερρ στην Αθήνα τον Rokos και τα λεφτά του, ο «τυχερός» Πέτρος Παππάς, η δυναμική Παληαρούτα, το ΥΠΕΞ και οι περίεργες δουλειές με την VISA και γιατί επισπεύδει το κόμμα ο Σαμαράς