• Σενάριο για την έκδοση Cocos για την Aegean (στο μοντέλο των τραπεζών) και γιατί υπάρχει άρωμα σκανδάλου με τους μπλε κάδους

    Στην κυβέρνηση τα έχουν βάλει κάτω και αναζητούν την φόρμουλα της κρατικής στήριξης που θα δοθεί στην Aegean.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η S&P πυροβόλησε τις τράπεζες

    Η έκθεση της Standard &Poor`s για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν και οι CEO`s των τραπεζών έχουν αποδείξει ότι αντέχουν στα δύσκολα… Βέβαια, θα μου πείτε πόσα δύσκολα διότι εδώ με το που πήγαμε να σηκώσουμε κεφάλι, έπεσε εκ νέου ο ουρανός στο κεφάλι μας.

    Εν πάση περιπτώσει, ο ξένος οίκος αξιολόγησης μας λέει λίγο-πολύ ότι εκμηδενίζονται οι προοπτικές για γρήγορη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων λόγω covid-19. Για αυτό υποβαθμίζει το outlook αυτής της δυνατότητας σε «σταθερό» από «θετικό».

    Τα χώνει επίσης και στον «Ηρακλή» για τον οποίο λένε οι αναλυτές της S&P πως υπό τα νέα δεδομένα της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι απίθανο να επιταχύνει τη διάθεση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Αυτά τα… ευχάριστα από την S&P!

    Ο «στωικός» κ. Σαχίνης

    Χαρά στην υπομονή του.

    Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,35% 5,75 Χάρη Σαχίνη, ο οποίος όπως πληροφορείται η στήλη έχει φρίξει με τα όσα ανακαλύπτει μέρα με την ημέρα στην δημόσια επιχείρηση ύδρευσης.

    Πέραν του γεγονότος ότι δίνονταν επίδομα υπολογιστή ακόμη και στους εργάτες που απασχολούνταν σε εργασίες στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στο δρόμο, όλοι οι εργαζόμενοι στην αξιολόγηση έπαιρναν άριστα! Στην επιστολή που έστειλε ο Σαχίνης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα ήρεμο ύφος, σχεδόν διδασκαλικό και καλεί αξιολογητές και αξιολογούμενους να είναι «ειλικρινείς».

    Αντιλαμβάνεστε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά και ο διευθύνων σύμβουλος μια εισηγμένης επιχείρησης επιστρατεύει όλη του την στωικότητα και διπλωματία για να πείσει το προσωπικό να πει την αλήθεια ως προς τα προσόντα και την απόδοση… αλλά και τους αξιολογητές να κάνουν την δουλειά τους!  Διότι δεν είναι δυνατόν σε ποσοστό 81%-86% οι υπάλληλοι της εταιρείας να είναι άριστοι; Θα τους είχαν ζητήσει και από αλλού;  Σωστά;

    Ο πληττόμενος επιχειρηματίας κυρ-Γιάννης των ΕΛΠΕ

    Το lockdown έχει πληγώσει οριζόντια και χωρίς διακρίσεις όλους τους εμπόρους της χώρας.

    Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών (επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή) Γιάννης Παπαθανασίου και νυν πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο κυρ-Γιάννης (θα καταλάβετε παρακάτω τον χαρακτηρισμό) διαθέτει οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στα είδη κιγκαλερίας, με κατάστημα στο Ψυχικό πλησίον – σχεδόν μπροστά – της Κηφισίας.

    Το κατάστημα είναι μεσοτοιχία με ένα κομμωτήριο.

    Ο πρώην υπουργός το πρωί του Σαββάτου όπως πληροφορείται η στήλη ήταν έντονα προβληματισμένος ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων και είχε τον εξής διάλογο με τον διπλανό επιχειρηματία-κομμωτή: «Καλημέρα σας, κυρ Γιάννη.

    Ανοίγετε τη Δευτέρα…» και ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ με σχεδόν κατεβασμένο το κεφάλι απάντησε με μια κοφτή «καλημέρα» κουνώντας προβληματισμένος το κεφάλι του… Αν έτσι είναι ο κυρ-Γιάννης τι να πουν οι μικροέμποροι; Λέω εγώ τώρα.

    Ποιοι Κινέζοι αγοραστές; Ο Παπαδημούλης μόνο!

    Η στήλη έχει εντυπωσιαστεί με το επιχειρηματικό ένστικτο του ευρωβουλευτή – και κριτή των πάντων κατά καιρούς – του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Βλέποντας το Πόθεν Έσχες δεν έχω παρά να πω ότι πρέπει να παραδίδει εφεξής μαθήματα business strategy.

    Αγόρασε, λοιπόν, το 2018 όταν ακόμη οι τιμές ήτο χαμηλές – είχαν μια μικρή άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – 8 ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Προφανώς για να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά μέσω Airbnb.

    Τελικά, ακολουθεί τα χνάρια του Αλαβάνου, ο οποίος όσο ήταν ευρωβουλευτής – επί σειρά ετών – αγόραζε συνεχώς ακίνητα, κυρίως στις Βρυξέλλες.

     Χρηματοδότηση με Coco`s (;) στην Aegean

    Στην κυβέρνηση τα έχουν βάλει κάτω και αναζητούν την φόρμουλα της κρατικής στήριξης που θα δοθεί στην Aegean. Η στήλη πληροφορείται ότι η φόρμουλα θα βρεθεί από την δεξαμενή έμμεσων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Κομισιόν.

    Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι ο κρατικός δανεισμός με έκδοση Coco`s! Η εταιρεία ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 θα πληρώνει προς το ελληνικό δημόσιο ένα ετήσιο κουπόνι και το δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τα Coco`s σε μετοχές στην περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεπείς με τις ετήσιες υποχρεώσεις της…

    Το εργαλείο αυτό έχει εφαρμοσθεί και στις τράπεζες (Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) σε ανακεφαλαιοποίηση και έκδοση Coco`s από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Εθνική τα αποπλήρωσε και η Πειραιώς θα τα αποπληρώσει μελλοντικά.

    Η στήλη πληροφορείται ότι είναι ένα από τα εργαλεία που εξετάζονται…Επίσης προ ημερών οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες άνοιξαν γραμμή χρηματοδότησης στον mr Aegean περίπου 100 εκατ. ευρώ.

    Προδιαγεγραμμένη απόφαση

    Η πώληση του 5% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός που κατείχε η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 ήταν προδιαγεγραμμένη απόφαση, εδώ και πολύ καιρό.

    Η επένδυση είχε γίνει επί ημερών Λεωνίδα Μπόμπολα και οι Καλλιτσάντσηδες δεν την είχαν, όπως μαθαίνω, και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Δεδομένης της αναδιάρθρωσης του ομίλου και της αποδέσμευσης από συμμετοχές ήταν αναμενόμενη. Το τίμημα ορίσθηκε στα 7,5 εκατ. δολάρια.

    Κουΐζ:

    Έχετε ακούσει για τις business με τους μπλε κάδους; Είναι οι γνωστοί κάδοι που βλέπετε στους δρόμους σε όλα τα σημεία της Ελλάδος. Κάτι ύποπτο μου λένε ότι τρέχει εκεί.

    Πηγή μου μου λέει ότι η εταιρεία Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης χρωστάει στους δήμους της χώρας περίπου 90 εκατ. ευρώ.  Ποσά που τα παρακρατεί και δεν τα δίνει.

    Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί παλαιότερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονής μετά από καταγγελία αλλά η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε. Άρα υπάρχει στην οικονομική Εισαγγελία μάλλον σε κάποιο αρχείο.

    Αρκεί να σας πω ότι όσο και εάν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο για την εταιρεία αυτή οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Υπάρχει μόνο κάποιος κύριος ο οποίος είναι διαχειριστής. Επίσης υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα προφανώς πληρωμένα που λένε ποσό καλή είναι η εταιρία και πόσο καλή δουλεία κάνει.

    Α ναι. Υπάρχει και μια επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Ξέρετε από αυτές τις κυβερνητικές hot επερωτήσεις που στην συνέχεια …απλά δεν είχαν συνέχεια. Τα κλασικά κόλπα δηλαδή… Προφανώς κάποιος πήρε μερικά τηλέφωνα και τα πνεύματα ηρέμησαν…

    Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι η εταιρεία στο site της δεν έχει κανένα ισολογισμό. Χμχμχμχ…Εσείς το θεωρείτε λογικό;