• Ποιους τσαντίζει ο Πατέλης, όλα έτοιμα στην Eurobank, με άρωμα Προβόπουλου η αλλαγή στην Ελλάκτωρ και τα νέα σενάρια για την Aegean

    Για να καταλάβετε τι θα φέρει το 2020 στις αεροπορικές αρκεί να σας πω οτι η Airfrance KLM προβλέπει οτι στο τέλος του 2020 θα έχει αρνητικά ιδία κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ, μετά απο ζημιές 2,427 δισ ευρώ.

    the wise man
    image
    the wise man

    Περιχαρής ο διοικητής 

    Ο πρωθυπουργός αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για μια ακόμη 6ετία. 

    Το θέμα που σέρνονταν επί μακρόν στην αγορά έληξε και πλέον ο διοικητής, ο οποίος δήλωσε ότι η ανανέωση της θητείας του από τον Κυριάκο αποτελεί «μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή», θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες τις επαφές για την αναζήτηση υποδιοικητή καθώς η θητεία του Ιωάννη Μουρμούρα λήγει οσονούπω. 

    Πολλά ακούγονται, ακόμη περισσότερα γράφονται κα πολλά ακόμη στην πορεία θα γραφτούν. 

    Προς το παρόν τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

    Αίσιο τέλος για το Cairo

    Η στήλη πληροφορείται ότι μετά από διάφορα μικρο-εμπόδια και… τρικλοποδιές που βρέθηκαν στο δρόμο του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 Φωκίωνα Καραβία όσον αφορά τις τελικές διευθετήσεις του project Cairo, υπήρξε αίσιο τέλος και οι «κακοτοπιές» ξεπεράστηκαν. 

    Οπότε είναι θέμα χρόνου η τελική επίσημη ανακοίνωση. Πληροφορούμαι ότι τα μικρο-εμπόδια ήταν αρκετά, ωστόσο ο CEO της τράπεζας διακρίνεται για την υπομονή και την επίμονή του και όλα μπήκαν on track. 

    Τι συμβαίνει με τον Άλεξ Πατέλη (;)

    Ο σύμβουλος επί των Οικονομικών του Πρωθυπουργό Άλεξ Πατέλης έχει αναλάβει τώρα με την οικονομική κρίση του προκαλεί ο covid-19 πιο ενεργό ρόλο, τουλάχιστον προσπαθεί, στην υλοποίηση της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης. 

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Άλεξ έχει αποκτήσει μεγαλειώδη ορμή και προκαλεί νεύρα σε κορυφαίους της κυβέρνησης… 

    Βέβαια, ο Άλεξ απευθύνεται απευθείας στο γραφείο και στο περιβάλλον του Κυριάκου και αυτό του δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά όπως πληροφορούμαι δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι κινήσεις του υπαγορεύονται από τον ίδιο τον Κυριάκο… 

    Οι κοντρίτσες όμως του Άλεξ με τους κορυφαίους υπάρχουν, θα δούμε όμως μέχρι που θα φθάσει όλο αυτό. Προσεχώς, περισσότερα! 

    Ελλάκτωρ: Επιλογή με άρωμα Προβόπουλου

    Ο νέος CFO της Ελλάκτωρ Γιώργος Πουλόπουλος είναι παλαιός γνώριμος του προέδρου της εταιρείας και έμπειρου τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου. 

    Γνωρίζονται από τα χρόνια που και οι δύο εργάζονταν στην Πειραιώς και όπως πληροφορείται η στήλη ο Προβόπουλος είχε διακρίνει από τότε τα αξιόλογα προσόντα του νέου CFO της Ελλάκτωρ. 

    Προσόντα στα οποία αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. 

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στον αέρα ανανέωσης και αλλαγής πλεύσης που σηματοδοτεί η επιλογή του νέου CFO αποδίδεται εν μέρει και η άνοδος της μετοχής κατά 6,18%. 

    Βέβαια, βοήθησε – κυρίως – η ενίσχυση του ταμείου από την πώληση του 5% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός. 

    Ο Γιώργος Πουλόπουλος μεταπήδησε στην Ελλάκτωρ από τον ΑΝΤ1. 

    Πάντως για να ξέρετε οτι πριν τον κ. Πουλόπουλο πρόταση είχε γίνει σε άλλο στέλεχος της αγοράς που στο παρελθόν είχε διατελέσει CEO σε εισηγμένη, στο ελληνικό χρηματιστήριο, εταιρεία. 

    Πιο αισιόδοξη η Moody` s για την ύφεση

    Μετά την S&P και οι αναλυτές της Moody`s τοποθετήθηκαν σε έκθεσή τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός στο εγχείρημα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. 

    Το ενδιαφέρον, όμως, στο report της Moody`s είναι ότι «βλέπει» την ύφεση το 2020 στο 5%. 

    Είναι πράγματι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση που έχει γίνει έως τώρα από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και τις ξένες επενδυτικές τράπεζες. Εχει σημασία καθώς διαχρονικά η Moody`s είναι η πιο αυστηρή στις προβλέψεις της…

    Aegean: Τα ιδία κεφάλαια, το ταμείο και η κρατική ενίσχυση 

    Κι ενώ η αγορά περιμένει να μάθει από τον επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη, την επόμενη Δευτέρα, τι θα γίνει, κυρίως πως θα γίνει, η στήριξη της aegean airlines ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14  και μια σειρά από εναλλακτικά χρηματοοικονομικά εργαλεία βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, η εταιρεία, όπως λένε οι αναλυτές,  μένει με ιδία κεφάλαια 138 εκατ ευρώ στο τέλος του 2020. 

    Σήμερα, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 328 εκατ ευρώ, η ζημιά φέτος θα είναι 106 εκατ. ευρώ, η ζημιά από το hedging θα φθάσει τα περίπου 84 εκατ. ευρώ άρα καθαρά μένουν 138 εκατ ευρώ. Επίσης έχει στο ταμείο της περίπου 500 εκατ ευρώ.  

    Με δεδομένο οτι ηδη οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν ανοίξει γραμμές χρηματοδότησης περίπου 100 εως 120 εκατ. ευρώ τότε η εταιρεία, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη,  θα χρειαστεί περίπου 380 εκατ. ευρώ. 

    Το ποσό αυτό μπορεί να προκύψει με κρατική ενίσχυση είτε μέσω Cocos (όπως έγινε προ ετών με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική) είτε κεφαλαίων που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα απο τον ESM με την νέα πιστωτική γραμμή. Το συνολικό ποσό που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα θα φτάσει στα 3,7 δισ. ευρώ. 

    Το δάνειο μπορεί να εχει ωρίμανση 5 η 10 ετών με χαμηλό επιτόκιο. 

    Για να καταλάβετε τι θα φέρει το 2020 στις αεροπορικές αρκεί να σας πω, οτι η Airfrance KLM προβλέπει οτι στο τέλος του 2020 θα έχει αρνητικά ιδία κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ, μετά απο ζημιές 2,427 δισ ευρώ. Θηριώδη νούμερα.

    Και ένα τελευταίο νέο. Η Aegean εχει χετζάρει μονο το 5% των αναγκών της σε jet fuel για το 2021. Αρα δεν θα έχει ζημιές απο τα παράγωγα. 

    Ο αστερίσκος της Αναπτυξιακής Τράπεζας

    Άνοιξε και το Ταμείο Εγγυοδοσίας με εγγυήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να τρέξει μέσα από το δίκτυο των τραπεζών. 

    Το πρόγραμμα αφορά νέα δάνεια, τα οποία κατά 80% είναι εγγυημένα από την Αναπτυξιακή και μέσα από τα κεφάλαια θα στηριχθούν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι όποια επιχείρηση πάρει δανεισμό από το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν θα μπορεί να πάρει δάνειο και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Κι αυτό για να μην περιοριστεί η περίμετρος των δανειοδοτούμενων.