• Ο ΦΠΑ «διχάζει» Σταϊκούρα και Θεοχάρη, «αφεντικό» των διαρροών ο Σκέρτσος, η επίθεση των CEOs των τραπεζών και η πρωτοπορία της Prodea

    Τα αφεντικά των τραπεζών νιώθουν ασφαλείς ωστόσο ήδη οι αετονύχηδες-επιχειρηματίες μπαταχτσήδες της αγοράς τρίβουν τα χέρια τους διότι όπως λένε δεξιά και αριστερά τα δάνεια στο τέλος θα χαριστούν…

    the wise man
    image
    the wise man

    Ανοίγει σήμερα η αγορά

    Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά είναι σήμερα η κυβέρνηση μιας και ανοίγει το εμπόριο πλην των malls. Οι αγωνίες πολλές και μεγάλες για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι από μια βόλτα που έκανε η στήλη στο Σαββατοκύριακο είχαν πιάσει σκούπες, χλωρίνες και καθάριζαν τα μαγαζιά τους. Τώρα το στοίχημα επικεντρώνεται στο αν θα γεμίσει ή όχι το ταμείο…

    Ο ΦΠΑ «δίχασε» τον Χρήστο και τον Χάρη

    Η στήλη πληροφορείται ότι στις συσκέψεις που έγιναν την Τετάρτη και την Πέμπτη με αντικείμενο την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έγινε το έλα να δεις… με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προσπαθεί να κρατήσει την μπάλα χαμηλά καθώς εκείνος ξέρει τι έχει το Ταμείο και όπως πάντα εκ της θέσεως του ο υπουργός Οικονομικών γίνεται στις πλείστες των περιπτώσεων «δυσάρεστος» στους συναδέλφους του.

    Έτσι, λοιπόν και με αφορμή το πακέτο φοροελαφρύνσεων που συζητούσαν ο Σταϊκούρας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προκάλεσε νεύρα και όξυνση της ήδη τεταμένης – όχι επί προσωπικού αλλά λόγω κορονοϊού – ατμόσφαιρας.

    Ο «τσάρος» της οικονομίας είπε κάποια στιγμή basta καθώς αποφασίζεται και μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, στον Χάρη και όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή το ποιος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα μειωθεί και πόσο στον τουρισμό (διαμονή, υπηρεσίες κλπ) είναι απόφαση του Κυριάκου. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε με το θέμα επισταμένως και ήδη μου λένε ότι έχει αποφασίσει.

    Και μια επισήμανση: η συγκεκριμένη πληροφορία που μεταφέρει η στήλη είναι ανεξάρτητη με τα σενάρια περί ανασχηματισμού που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες.

    Τι συμβαίνει με τον Χάρη; Διαρροές μόνο ο Σκέρτσος 

    Λόγω του βάθους της κρίσης που προκαλεί ο covid-19 στον τουρισμό ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

    Eως ένα βαθμό έχει λογική καθώς ο κλάδος μαστίζεται, τα βουβάλια-επιχειρηματίες ζητούν όλο και περισσότερα και κάπως έτσι το κλίμα γίνεται τοξικό (δεν θέλει και πολύ δεδομένης της νευρικότητας που υπάρχει).

    Εντύπωση προκάλεσε στην στήλη το γεγονός ότι την Παρασκευή όταν ο Χάρης έδωσε κάποια σημεία του σχεδίου στήριξης του κλάδου στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των νεολαίων της ΝΔ, λίγες ώρες μετά το βίντεο εξαφανίσθηκε από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ.

    Κι αυτό διότι το πότε και σε ποιον γίνονται οι διαρροές – στα μεγάλα θέματα – αποφασίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου με συντονιστή αυτής της προσπάθειας τον Άκη Σκέρτσο.

    Και όπως καταλαβαίνετε από τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων οι διαρροές είχαν ήδη γίνει.

    Όσο για τον Χάρη πληροφορούμαι ότι στο παρασκήνιο έχουν ήδη αρχίσει την προσπάθεια «ροκανίσματος» της καρέκλας του παλαιές, γνωστές φατρίες που πάντα έδειχναν ιδιαίτερη αγάπη και προτίμηση στον τουρισμό! Το παρασκήνιο κι εδώ είναι juicy και η στήλη θα σας ενημερώνει.

    Την Ούρσουλα περιμένει ο Άδωνις

    Πάνω από το τηλέφωνο και το mail του μαθαίνω ότι είναι ο Άδωνις (νομίζω ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις) γιατί περιμένει την έγκριση από την Κομισιόν για να ανοίξει τους δύο νέους κύκλους χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό νόμο.

    Ο Άδωνις εδώ και περίπου 15 ημέρες έχει ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών το πράσινο φως και τα κεφάλαια του αναπτυξιακού να φθάσουν τα 2 δις ευρώ.

    Πως θα γίνει αυτό; τα νέα προγράμματα που θα ανοίξουν είναι δύο: ένα που τώρα μετρά 150 εκατ ευρώ, το οποίο απευθύνεται στις μικρές επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους και ένα 350 εκατ ευρώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός έχει ζητήσει τα προγράμματα να ανοίξουν στο 1 δις έκαστο, δηλαδή 2 δις ευρώ αθροιστικά. Κι όπως λέει και ο ίδιος με μόχλευση το τελικό ποσό που θα δοθεί στις επιχειρήσεις θα φθάσει τα 6 δις ευρώ.

    Τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες μαθαίνω ότι θα φθάσουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Πιάνουν δουλειά σήμερα οι CEO`s των τραπεζών

    Σήμερα η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσκαλέσει, επισήμως, τις τράπεζες να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων με νέα δάνεια μέσα από τις εγγυήσεις της Αναπτυξιακής.

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα ξεκινήσει να τρέχει μετά τις 18 Μαΐου και το 80% του κάθε δανείου θα είναι εγγυημένο από το δημόσιο ενώ το 20% από την κάθε τράπεζα.

    Το τυράκι που έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους τραπεζίτες βάσει του οποίου οι εγγυήσεις της Αναπτυξιακής είναι ισότιμες με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έστρωσε τα πράγματα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι νιώθουν πιο ασφαλείς ωστόσο ήδη οι αετονύχηδες-επιχειρηματίες μπαταχτσήδες της αγοράς τρίβουν τα χέρια τους διότι όπως λένε δεξιά και αριστερά τα δάνεια αυτά στο τέλος θα χαριστούν…

    Τράπεζες: Είμαστε εδώ. Η αντεπίθεση των CEO`s

    Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα πεπραγμένα τους όσον αφορά τις χορηγήσεις που ενέκριναν μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

    Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, η γκρίνια από την πλευρά των εν δυνάμει δανειζόμενων χτύπησε κόκκινο, το Μαξίμου έκανε τηλεδιάσκεψη, συστήθηκε Ειδική Επιτροπή κλπ, κλπ.

    Η Πειραιώς έχει εγκρίνει 243 δάνεια ύψους 28 εκατ ευρώ, η Eurobank 46 δάνεια 5,5 εκατ ευρώ και αρκετά η Alpha Bank. Την Εθνική την περιμένουμε… Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ πάγωσε για λίγο και θα ανοίξει εκ νέου σε λίγες ημέρες.

    Η ψηφιακή δύναμη της Prodea

    Το δίδυμο Παπαχριστοφόρου-Καρυτινού απέδειξαν περίτρανα ότι όταν μια επιχείρηση πρέπει να βρει έξυπνες λύσεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ανά πάσα στιγμή το καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία, αρκεί το management είτε αφορά τα στελέχη είτε τους μετόχους να έχουν όραμα και όρεξη για δουλειά και καινοτομία.

    Έτσι, λοιπόν και η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων η Prodea ΠΡΟΝΤΕΑ 0% 7,80 πραγματοποίησε την γενική συνέλευση των μετόχων της ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης και όλα λειτούργησαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι!

    Ο πρόεδρος της και μέτοχος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο CEO Αριστοτέλης Καρυτινός μπορούν πλέον να υπερηφανεύονται και για αυτή την πρωτοβουλία. Κι αυτό διότι ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν το μοντέλο της ψηφιακής γενικής συνέλευσης.