• The Wiseman

    Πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «καθάρισε» τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Στην «εξέδρα» οι έλεγχοι της Ernst & Young 

    the wise man

    the wise man


    Ο Τζώρτζης ετοιμάζεται για διακοπές 

    Λοιπόν για να μην το ταλαιπωρούμε άλλο… Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μια χαρά τα καταφέρνει. Νομικά φαίνεται να έχει καθαρίσει. Η έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ήπιων τόνων (φυσικά αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ζιμπάμπουε), θα πάει για πλημμέλημα και προφανώς δεν αποτελεί πρόβλημα για την FF.  Άλλωστε έχει ισχυρό νομικό επιτελείο που από την αρχή φαίνεται να έκανε χειρουργικά βήματα. Αφού λοιπόν με το νομικό ζήτημα δεν έχει θέμα, το μεγάλο του πρόβλημα είναι το επιχειρηματικό. Αυτό είναι από αδύνατο έως απίθανο να λυθεί αλλά και πάλι βλέπουμε. Ακόμα και οι έλεγχοι της Ernst & Young να καθυστερήσουν 6 μήνες (όπως πλέον λέγεται) κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους. Πάντως εαν θέλει να λέγεται σοβαρή εταιρία η EY, τοτε θα πρέπει να κανει πιο γρήγορα τη δουλειά της… Αλλα, θα μου πείτε, η ΕΥ έδινε βραβεία στον Κουτσολιούτσο πριν από 2 χρόνια. Θα τον κατηγορήσει τώρα; Απίθανο. Άρα να το θεωρείτε δεδομένο ότι η ΕΥ θα καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί….

    Οσον αφορά τους ομολογιούχους εάν δεν τα έχει σε μετρητά πρέπει να τα δανεισθεί από τις τράπεζες. Έχει όμως σε πρώτη φάση τα 249,5  εκατ. ευρώ που είναι το ομόλογο  που λήγει το 2019 να τα δώσει; Πρόκειται για το δεύτερο ομόλογο που είναι μετατρέψιμο σε μετοχές και λήγει τον Ιούλιο του 2019. Προ το παρόν πάμε διακοπές και βλέπουμε είναι το μότο στα FF !!!

    D-Day για Ελλάκτωρ στις 29 Ιουνίου

    Ευρέως σχολιάστηκε στην αγορά η συντονισμένη και άρτια, όπως φάνηκε, προετοιμασμένη κίνηση της πλευράς Καλλιτσάντση να προτείνει στην επικείμενη γ.σ. στις 29 Ιουνίου, την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την τοποθέτηση νέων μελών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

    Η πρωτοβουλία των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη  Καλλιτσάντση έλαβε την ονομασία «CHANGE4ELLAKTOR» («Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ»), δίνοντας στοιχεία συντονισμένου κινήματος πίσω από την προσπάθεια. Επικοινωνιακά, κάτι τέτοιο συναντάται σε πολύ προηγμένες κεφαλαιαγορές.

    Ο ενημερωτικός φάκελος έχει συνταχθεί και στα αγγλικά ώστε να έχουν πλήρη εικόνα τα ξένα funds που έχουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. 

    Μεταξύ αυτών και το Amber Capital, με ποσοστό λίγο πάνω από το 5%, γνωστό για την ακτιβιστική του επενδυτική στρατηγική. Αν μη τι άλλο, η πρωτοβουλία της πλευράς Καλλιτσάντση έδειξε επιμελή προετοιμασία

    Η αντίδραση της πλευράς Μπόμπολα ήταν αναιμική. Ίσως δεν έχει προλάβει να συγκεντρώσει δυνάμεις απέναντι στην επίθεση της πλευράς Καλλιτσάντση, αν και οι προειδοποιήσεις είχαν δοθεί προ πολλού. 

    Ζήτησε, πάντως, τη συνδρομή μεγάλου PR Αgency και μένει να φανεί σε ποιο βαθμό μπορεί να σηκώσει ανάστημα μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της γενικής συνέλευσης. Τα μετοχικά ποσοστά είναι πολύ κρίσιμα.

    Ο Λεωνίδας Μπόμπολας ελέγχει το 15,07% των μετοχών, ενώ ο Δημήτρης Κούτρας  κατέχει το 5,84% της «Ελλάκτωρ». Από την άλλη πλευρά ο Σάκης Καλλιτσάντσης έχει 5,29% και ο αδελφός Δημήτρης 5,07%. Πολύ σημαντικός ο ρόλος τραπεζών και funds.

    Τρέχει η Nomura για τη Forthnet

    Τρέχουν και δεν φθάνουν για τη short list οι τράπεζες για τη Forthnet. Στις 16 Μαρτίου υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές, με τη προθεσμία των 90 ημερών να εκπνέει εντός ολίγων 24ωρων.

    Για τη διαδικασία σας τα έχουμε πει. Ο Ολλανδός από μηχανής θεός κοιτάει άλλα πράγματα στην Ελλάδα και το σχήμα Odyssey – Athena αναζητά συμμάχους. Θα έχουμε ξανά πύρινες επιστολές και παρεμβάσεις;

    Η πώληση παραμένει ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα, με τους 1.300 εργαζόμενους να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. 

    Μια από τις δυσκολίες που εντοπίζεται για τις τράπεζες  αφορά, λόγου χάρη, στην ίδια την αρχιτεκτονική παραχώρησης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet, στο πλαίσιο της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία το Φθινόπωρο του 2016. 

    Σήμερα άμεσα κατέχουν το 32,7% της εταιρείας. Εάν μετατρέψουν και τις υπόλοιπες ομολογίες θα ελέγχουν συνολικά το 71,5%, κάτι που θα εξυπηρετούσε την πώληση. 

    Αυτό όμως θα ενεργοποιήσει τις διατάξεις για την κατάθεση υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο της εταιρείας. Το επιπλέον κόστος δεν είναι διατεθειμένες να το επωμιστούν.

    Την ίδια στιγμή η Forthnet όλο και ισχυροποιείται. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξασφάλισε τα δικαιώματα για ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Ανύπαρκτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Η κατάσταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκθέτει τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα η θωράκιση των εποπτικών αρχών λόγω της υπόθεσης Folli Follie. 

    Οι πληροφορίες ότι «έχουν ζητηθεί κεφάλια» ευσταθούν.

    Αύριο οι εργαζόμενοι της Επιτροπής θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να αποφασίσουν νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Πρακτικά, η Αρχή τίθεται ανενεργή, ενώ το ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα για ενίσχυση και στελέχωση, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες εποπτείας της αγοράς.

    Σφάζονται για 10 εκατ. ευρώ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie dello Stato Italiane, Renato Mazzoncini. 

    Ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου στον οποίο ανήκει πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

    Η υπόθεση κρύβει έντονο παρασκήνιο καθώς η ΕΕΣΣΤΥ, στο τιμόνι της οποίας είναι ο Γ. Αναγνωστόπουλος, κατηγόρησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μη εμπρόθεσμη εξόφληση των οικονομικών της υποχρεώσεων, που σήμερα υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ΕΕΣΣΤΥ σε απόλυτη οικονομική ασφυξία. 

    Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την πλευρά της, δεν αποδέχεται το ύψος διεκδικούμενων οφειλών.

    Διεκδικεί ρόλο στο consolidation η Ευρωκλινική

    Έτοιμη να διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας εμφανίζεται η Ευρωκλινική. 

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής Αντώνης Βουκλαρής, πέτυχε το 2017 να υλοποιήσει ένα ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης και περιορισμό του κόστους που επήλθε μέσω αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία του ομίλου, με επίκεντρο τη μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων από την οδό Αχαρνών σε όμορο κτίριο με αυτό της Ευρωκλινικής. 

    Ταυτόχρονα η πολυετής συνεργασία με τις ασφαλιστικές, η οποία επεκτάθηκε πέρσι, επίτρεψε στον όμιλο να βελτιώσει περαιτέρω το μείγμα των εσόδων του. 

    Πλέον το 50% με 55% των ασθενών της κλινικής καλύπτεται με ασφαλιστήρια συμβόλαια ή με επαγγελματικά ταμεία.

    Ο στόχος για τα EBITDA της φετινής χρήσης παραμένει εξίσου φιλόδοξος καθώς το business plan προβλέπει λειτουργική κερδοφορία 5,8 εκατ. ευρώ. 

    Η επίδοση αυτή θα επιτρέψει στον όμιλο Ευρωκλινικής να εμφανίσει καθαρά κέρδη, ενώ η σχέση δανεισμού ( 29,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017) προς EBITDA θα διαμορφωθεί κάτω από 5 φορές, επίπεδα δηλαδή παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ