• Ποιος θα εισπράξει σε λίγες ημέρες 40 εκατ. και η απίστευτη ιδέα του Mr Akazoo να συστήσει επιτροπή για να διαπιστώσει εάν είναι απάτη η εταιρεία του

    Η χρόνια αμαρτωλή ιστορία των ΚΕΚ Μετά από τον θόρυβο, ο Κυριάκος αποφάσισε να βάλει τέλος στην ιστορία με τα voucher των επιστημόνων. Τα χρήματα θα δοθούν χωρίς όμως την εμπλοκή των ΚΕΚ. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνει στην αντεπίθεση και διαρρέει από εχθές το απόγευμα ότι θα κάνει ενδελεχή έλεγχο στα έργα και τις […]

    the wise man
    image
    the wise man

    Η χρόνια αμαρτωλή ιστορία των ΚΕΚ

    Μετά από τον θόρυβο, ο Κυριάκος αποφάσισε να βάλει τέλος στην ιστορία με τα voucher των επιστημόνων.

    Τα χρήματα θα δοθούν χωρίς όμως την εμπλοκή των ΚΕΚ. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου βγαίνει στην αντεπίθεση και διαρρέει από εχθές το απόγευμα ότι θα κάνει ενδελεχή έλεγχο στα έργα και τις ημέρες των ΚΕΚ. Η κίνηση του πρωθυπουργού ήταν σωστή. Πράγματι διόρθωσε την αστοχία.

    Και η στήλη θα χαρεί πολύ αν όντως προχωρήσει στον ενδελεχή έλεγχο των ΚΕΚ. Διότι αν αυτό γίνει θα μάθουμε πολλά για υψηλόβαθμους υπουργούς του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, υπουργούς της Νέα Δημοκρατίας αλλά και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

    Γενικότερα, το δέσιμο πολιτικής-ΚΕΚ είναι ισχυρό… Τι θυμήθηκα τώρα: Στα δημοσιογραφικά γραφεία τις προηγούμενες δύο δεκαετίες όπως αναφέρονταν το όνομα ενός πρώην υπουργού, το συνθηματικό που τον συνόδευε ήταν ο «ΚΕΚάκιας»…

    Ονόματα δεν λέμε – αναμένουμε τον έλεγχο – υπολήψεις δεν θίγουμε.

    «Τον λοχαγό δεν τον ξηλώνεις την ώρα της μάχης». Μετά, όμως;

    Όσο για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, από εχθές όταν ο Κυριάκος αποφάσισε να αλλάξει δρόμο στο επίδομα προς τους επιστήμονες, φούντωσαν οι φήμες ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδό του από το κυβερνητικό σχήμα.

    Όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο λένε ότι δεν του αρέσει να τον εκθέτουν και πως δύσκολα ξεχνά… Η στήλη απευθύνθηκε σε έναν από εκείνους που γνωρίζουν χρόνια τον Πρωθυπουργό και η απάντηση που πήρε στο ερώτημα αν ο Βρούτσης φεύγει ήταν επί λέξει: «Τον λοχαγό δεν τον ξηλώνεις την ώρα της μάχης. Ο λογαριασμός θα γίνει μετά».

    Όπως αντιλαμβάνεστε το μήνυμα είναι σαφέστατο…

    Akazoo: αντίδραση (;) μετά από 48 ώρες

    Λίγο το Πάσχα, λίγο η καραντίνα, λίγο το πολύ φαγητό…

    Όλα αυτά φαίνεται ότι επηρέασαν την διοίκηση της Akazoo και τους πήρε 48 ώρες για να αντιδράσουν στα όσα ισχυρίζεται το αφεντικό της Quintessential Capital Management LLC (QCM),ο Gabriel Grego.

    Θα συστήσουν λοιπόν Ειδική Επιτροπή για να διερευνήσει την ορθότητα ή όχι των ευρημάτων της έκθεσης του QCM, που στην ουσία λέει ότι η εταιρεία που είναι εισηγμένη στον NASDAQ είναι λογιστική απάτη.

    Οκ. Γελάνε και τα πατώματα με την ιδέα αυτή.

    Η στήλη δέχεται ότι πρέπει να γίνει έρευνα… ωστόσο έχω την εξής απορία: Αν πραγματικά αυτά που ισχυρίζεται ο Grego για παράδειγμα ότι η Akazoo δεν έχει γραφεία στο Λονδίνο δεν ισχύουν, δεν μπορεί η διοίκηση της εταιρείας να απαντήσει με στοιχεία και να αποδείξει ότι όλα αυτά είναι ανοησίες;

    Δεν μπορεί ο φίλτατος Ζερβός ως CEΟ της εταιρείας  να αποδείξει ότι έχει δεκάδες εκατοντάδες downloads και όχι 40 που του καταμαρτυρεί ο Grego;

    Γιατί δεν δημοσιεύει τον ισολογισμό του να μας δείξει έσοδα, κέρδη και να τελειώνει; Και να κάνει και μια μεγαλειώδη αγωγή στο Grego που να του ζητάει 100 εκατ. δολάρια αποζημίωση.

    Πάντως είναι γεγονός ότι την σύσταση επιτροπής δεν την είχε σκεφθεί ούτε ο “θρασύτατος” Τζώρτζης Κουτσολιούτσος όταν και πάλι το fund QCM τον είχε κατηγορήσει πριν από σχεδόν 2 χρόνια (Μάιος του 2018) ότι έχει πλαστογραφήσει τα στοιχεία της Folli Follie.

    Όσο λοιπόν ο «πολύς» Ζερβός συστήνει επιτροπές, η μετοχή Akazoo βουτάει όλο και πιο κάτω. Χθες,  υποχώρησε κατά 17% και έκλεισε στα 1,65 δολάρια. Από την Δευτέρα που αποκαλύφθηκε η έκθεση του QCM για την akazoo,  η μετοχή έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας της.

    Τώρα εάν πράγματι ισχύουν όλα αυτά που λέει το αφεντικό του  QCM , Gabriel Gregο (ο οποίος είναι λάτρης της Ελλάδας και έρχεται για διακοπές σχεδόν κάθε καλοκαίρι) ότι “πρόσεξε” την μετοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε η λογική λέει ότι την έχει σορτάρει στην περιοχή των 5,5 έως 6 δολαρίων. Καθόλου άσχημα για τον mr QCM.

    Τώρα το ερώτημα είναι τι κάνει και ο επενδυτής Δημήτρης Δασκαλόπoυλος το fund του οποίου (DECA) κατέχει το 4% της Akazoo. Μάλλον πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο με τις επιλογές του “γίγα”  manager της DECA κ. Νίκου Κούλη.

    Όσοι έχουν ζήσει από κοντά τον Δημήτρη λένε ότι είναι σκληρό καρύδι στις business. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Και φαντάζομαι ότι κάποιον θα πετάξει από το παράθυρο ειδικά εάν στην ιστορία μπλέξει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Το βλέμμα στραμμένο στην ΔΕΗ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει σήμερα η αγορά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 για το 2019, κυρίως όμως τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Γιώργου Στάσση για την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά της επιχείρησης στην παρούσα φάση, στην φάση του covid-19.

    Ο ικανός manager θα πρέπει να εξηγήσει στους αναλυτές τι γίνεται με τα χρέη των πελατών της ΔΕΗ, πως πάνε οι πληρωμές των τιμολογίων και αν τα σχέδια για τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας πάνω πίσω – και για πόσο.

    Επίσης, θα κληθεί να απαντήσει τι γίνεται με τους επενδυτές που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ, κυρίως αν υπάρχει κίνδυνος μείωσης του τιμήματος…

    Η Παγκρήτια 

    Και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, αποφάσισε να μπει στις τιτλοποιήσεις.  Το project περιλαμβάνει την τιτλοποίηση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, χαρτοφυλακίου που είναι προβληματικό.

    Το μπαζούκας των Βρυξελλών

    Η συζήτηση για τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανοίξει στο παρασκήνιο εδώ και εβδομάδες μετά την αποτυχία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ένωσης να συμφωνήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου.

    Το θέμα και το ενδεχόμενο έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Οι σκέψεις, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η ΕΕ να δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές ενώ το ευρύτερο σχέδιο προβλέπει συνολική ρευστότητα 2 τρισ. ευρώ. Οψόμεθα…

    Κουίζ 1:

    Σήμερα – αύριο – μαθαίνω ότι θα υπάρξει ένα θετικό τραπεζικό νέο, το οποίο θα δώσει ώθηση στην αγορά και μια εντύπωση επιστροφής στο mood business as usual. Η διοίκηση της τράπεζας έχει σηκώσει τα μανίκια και τρέχει το project…

    Κουΐζ 2:

    Ποιος επιχειρηματίας των deals (και δεν αναφέρομαι στον Στέγγο που πούλησε το Porto Carras στον Ιβάν Σαββίδη)) θα βάλει εντός των επόμενων εβδομάδων, εάν φυσικά πάνε όλα καλά, στον τραπεζικό του λογαριασμό πέριξ των 38 έως 40 εκατ. ευρώ;

    Τώρα εάν θα βάλει σε τράπεζα της Ελλάδας η του εξωτερικού; Σε αυτό θα σας γελάσω. Η στήλη οφείλει να παραδεχτεί ότι ο συγκεκριμένος «παίκτης» κινήθηκε πολύ έξυπνα τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν. Τελικά το “cash out” όταν γίνεται στην κατάλληλη στιγμή είναι η καλύτερη δουλειά.

    Γιατί, αγαπητοί αναγνώστες, τίποτα δεν είναι τυχαίο.