• ΑΓΟΡΕΣ

    Καυτό διήμερο για την αγορά και την οικονομία – Οι στηρίξεις του Χ.Α. και οι κραδασμοί στο 10ετές

    • NewsRoom


    Διήμερο φωτιά για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής σήμερα Πέμπτη και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P τα μεσάνυχτα (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής.

    Με την πρώτη στήριξη της αγοράς στις 580 μονάδες και τις 550 να έπονται, η αγορά ανησυχεί βλέποντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει και πάλι πάνω από 2,5%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη κούρσα από τα όρια των 4 ευρώ που βρέθηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου και πριν η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ παρέμβουν με την άρση των περιορισμών που είχε η χώρα μας κατά την μνημονιακή περίοδο ως προς το QE και το waiver..

    Ταυτόχρονα δε, η αγορά καλείται να αποτιμήσει σήμερα την πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες από τα ξένα μέσα ενημέρωσης για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 2,2 τρις. ευρώ, πρόταση η οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι με βάση το σχέδιο αυτό η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021-27 και θα δανειστεί 320 δισ. από τις αγορές. Το κείμενο, ωστόσο, δεν λέει πως θα φτάσει το σύνολο στα 2 τρισ. ευρώ. Οι ισορροπίες και η γραφειοκρατία του τρόμου απειλούν τη συνοχή της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία στηρίζει τις αρχές της ισπανικής πρότασης για το Ταμείο, με χρέος μακράς λήξεως.

    Το τι θα κάνει η Ευρώπη, η οποία την προηγούμενη δεκαετία είχε την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία υπό μνημονιακή εποπτεία, με την Ελλάδα να απαγκιστρώνεται επισήμως μόλις τον Αύγουστο του 2018 και την Ισπανία και την Ιταλία δακτυλοδεικτούμενες, απασχολεί τα βαριά πορτοφόλια του πλανήτη. Με αποκορύφωμα την παρέμβαση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος ο οποίος με άρθρο του προ δύο ημερών στον βρετανικό «Γκάρντιαν» καλούσε τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να συναινέσουν στην έκδοση «αέναων» ομολόγων ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε εκδώσει δάνεια την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, τα οποία αποπληρώθηκαν το… 2015!

    Σε κάθε περίπτωση η αγορά βλέπει ότι οψίμως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και πως ο δρόμος για την χρηματοδότηση των μελών της ευρωζώνης απευθείας, χωρίς υποχρεώσεις και μνημόνια, έχει ανοίξει.

    Ως προς την S&P το ενδιαφέρον για την Ελλάδα έγκειται στο να μην αλλάξει το rating το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε νέα γραφειοκρατικά γρανάζια και διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο.

    Το πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από σταθερές που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch. Στις 8 Μαίου έπεται η αξιολόγηση της Moody’s.



    ΣΧΟΛΙΑ