• The Wiseman

    Ποιος Έλληνας μέτοχος τράπεζας έβγαλε σε 9 μήνες κέρδη 900 εκατ. δολάρια!!!

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα πολλά λεφτά του Μυστακίδη και ο Warren Buffett

    Ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett τηρεί απαρέγκλιτα 2 κανόνες στην ζωή του: “Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.”. Δηλαδή, «Κανόνας No.1: Ποτέ μην χάνετε χρήματα. Κανόνας No.2: Μην ξεχνάτε ποτέ τον κανόνα No.1. “

    Λοιπόν επειδή είμαστε προσεκτικοί παρατηρητές πρέπει να σας πούμε το εξής:

    Τον Ιούνιο του 2020 που ο Τέλης Μυστακίδης αγόρασε τo 5,1472% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με την λίστα του Forbes είχε περιουσία πέριξ του 1,4 δισ. δολαρίων.

    Για να αγοράσει το 5,14% των μετοχών της Πειραιώς η 22,3 εκατ. μετοχές είχε ξοδέψει , σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου 25 ως 30 εκατ. ευρώ.

    Όμως τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας μεταξύ άλλων και της  μεγάλης ανόδου της μετοχής της GLENCORE που κατέχει το 3%, η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes έχει “εκτοξευθεί” στα 2,3 δισ. δολάρια.

    H μετοχή της Glencore πέρυσι τέτοια εποχή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, είχε 120 λίρες Αγγλίας ενώ χθες βρισκόταν στις 290 λίρες Αγγλίας με την κεφαλαιοποίηση της πολυεθνικής να αγγίζει τα 41,2 δισ. λίρες.

    Μόνο στην χθεσινή συνεδρίαση της αγοράς του Λονδίνου ο Μυστακίδης αύξησε την μετοχική του περιουσία κατά 33 εκατ. δολάρια.

    Αρα ο μετοχικός πλούτος του Μυστακίδη μέσα σε διάστημα σχεδόν 9 μηνών αυξήθηκε κατά 900 εκατ. δολάρια.

    Αρα ο Μυστακίδης (και δεν είναι ο μοναδικός) ξέρει να βγάζει λεφτά.

    Εμείς ως προσεκτικοί παρατηρητές, σας το αναφέρουμε γιατί πλησιάζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Ο Μυστακίδης  φαντάζομαι οτι ξέρει και τους δύο κανόνες του Buffett.

    Και επίσης φαντάζομαι ότι θα μπει στην ΑΜΚ της τράπεζας…

    Τράπεζα Πειραιώς: Έλκει επενδυτές/η λίστα μετράει ήδη δέκα

    Ακούω ότι στα γραφεία της Goldman Sachs και της UBS έχουν ανοίξει βιβλίο και γράφουν τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και μέχρι στιγμής το κοντέρ γράφει πάνω από δέκα…

    Αυτά συμβαίνουν στην αλλοδαπή καθώς στα εντός των συνόρων ο Χρήστος Μεγάλου και το επιτελείο του βρίσκεται σε διαρκή ψηφιακή σύνδεση με τους αναλυτές και τους fund managers.

    Η BofA ψηφίζει Eurobank και Jumbo

    Τις μετοχές της Eurobank και της Jumbo επέλεξε η αμερικανική τράπεζα BofA σε reports δίνοντας αβάντα σε δύο από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Την λίστα συμπληρώνουν οι Emirates, Coca Cola και Alrosa.

    Για την Eurobank οι αναλυτές της BofA θεωρούν ως ατού την ποιότητα του ενεργητικού.

    Ο mr Jumbo, ο γαμπρός και η απορία της αγοράς

    Όλη η αγορά αναρωτιέται τις τελευταίες ώρες τι θα κάνει ο Απόστολος Βακάκης, το αφεντικό της Jumbo τα 77,174 εκατ. ευρώ που έβαλε στο προσωπικό του ταμείο από την πώληση του 3,8% της Jumbo;

    Το προφανές όπως έλεγε στην στήλη παλιός και έμπειρος επιχειρηματίας είναι να στηρίξει τον γαμπρό του, Πασχάλη Διαμαντίδη, στις εφοπλιστικές του business.

    Εξάλλου, στον Πασχάλη ο Απόστολος Βακάκης έχει ήδη δώσει κεφάλαια (περίπου 80 ως 100 εκατ. ευρώ) όταν ο υιός του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη αποφάσισε να κάνει την δική του δουλειά στα ναυτιλιακά και ο πατέρας του, όπως λένε οι κακές γλώσσες, δεν του εμπιστεύτηκε κεφάλαια της οικογένειας.

    Η εξήγηση αυτή είναι όπως σας είπα η προφανής…

    Διότι στον επιχειρηματικό στίβο πολλά γίνονται και ακόμη περισσότερα συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Ψήνονται deals εκατομμυρίων ευρώ, πανίσχυρες εταιρείες που κλονίζονται λόγω COVID ψάχνουν νέους μετόχους, πράσινες επενδύσεις είναι στα σκαριά κλπ κλπ.

    Οπότε, μην ξαφνιαστείτε αν ο Βακάκης γίνει μέτοχος σε άλλη ελληνική εταιρεία…

    Βέβαια δεν φαίνεται να ισχύει το σενάριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ακούστηκε εντόνως το βράδυ της Τετάρτης.

    Ο Γιώργος Περιστέρης ξεκίνησε τις αγορές 

    Χθες στον WISE MAN σας γράφαμε ότι κατά την διάρκεια της ημέρας, από μεγάλη χρηματιστηριακή, θυγατρική τράπεζας, θα γινόταν η μεταβίβαση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πέριξ του 4 με 4,5%.

    Το πακέτο τελικώς έγινε και ο αγοραστής ήταν το αφεντικό της ΓΕΚΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

    Το ποσοστό που αγόρασε ο ισχυρός επιχειρηματίας ανήλθε στο 3,8%.

    Επίσης χθες η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτασε στο 1 δισ. ευρώ.

    Αρα όσο περνάνε οι ημέρες η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανεβαίνει όλο και περισσότερο, προφανές δείγμα οτι η αγορά στηρίζει τις επιλογές της διοίκησης.

    Ο γρίφος του Ξενόφου και το πόκερ με τους εφοπλιστές

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ ευρώ της Ελλάκτωρ πλησιάζει και το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη που ελέγχει το 25% της εταιρείας θα πρέπει να πάρει θέση αν θα συμμετάσχουν ή όχι… αν θα μπλοκάρουν τη διαδικασία, αν, αν, αν…

    Ο CEO της εταιρείας Άρης Ξενόφος μιλώντας στους αναλυτές εμφανίσθηκε με ήπιο λόγο και επί της ουσίας κάλεσε τους μετόχους να στηρίξουν την εταιρεία.

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Greenhill Invetsments (εταιρεία των εφοπλιστών, η οποία κατέχει τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ) έχουν ήδη ξεκινήσει και δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας όλα θα κυλήσουν ομαλά…

    Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, αλλά το πόκερ συνεχίζεται.

    Όσο για τον Ξενόφο ανέφερε πως «δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις τους, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα στηρίξουν»… Θα δείξει.

    Το όνειρο του Σταϊκούρα

    Λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το 2014 έλεγε ότι πρέπει να φύγουμε από την σφιχτή αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Βέβαια, τότε από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με υπουργό τον Γιάννη Στουρνάρα, δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι θα ήταν εκείνος που θα βάλει την υπογραφή του στο… όνειρο!

    Κι όμως ακούω ότι μετά τα 3,3 δις ευρώ που έδωσε εχθές ετοιμάζεται ήδη να βρει τρόπους να δώσει και τα εναπομείναντα 1,8 δις ευρώ as soon as possible εντός του 2021, άντε προς το τέλος της χρονιάς…

    Το mononews.gr στην 1η θέση 

    Χθες  ήταν μια “μεγάλη” ημέρα για το mononews.gr, 5 χρόνια και 4 μήνες μετά την ίδρυση του.
    Σύμφωνα με την ALEXA.com (μετράει καθημερινά την κατάταξη των domain names που καταλήγουν στο .gr) το mononews.gr πέρασε στην 1η θέση, όσον αφορά την αναγνωσιμότητα, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά οικονομικά media.

    Για την ακρίβεια σύμφωνα με την ALEXA.COM η κατάταξη για την πρώτη 5αδα των οικονομικών-business media στην Ελλάδα έχει ως εξής: mononews.gr στην 42η θέση, Capital.gr στην 43η θέση, naftemporiki.gr στην 48η θέση, newmoney.gr στην 133η θέση και Euro2day.gr στην 143η θέση.

    Οι 45 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, εμπορικό τμήμα) του mononews.gr σας ευχαριστούν…

    Ελπίζουμε σύντομα και το 2ο  site μας το Portraits.gr να πιάσει την πρωτιά.

    Oπως επίσης και το healthstories.gr, το site υγείας που έχουμε δημιουργήσει από κοινού με την Prime Applications (newsbeast.gr, news.gr κλπ.), θέλουμε να πιάσει υψηλά νούμερα έτσι ώστε να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.  Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ