• Business

    Aegean: Επένδυση €140 εκατ. για νέο κέντρο συντήρησης κι εκπαίδευσης στο Ελ. Βενιζέλος

    Ο Πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης

    Ο Πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης


    Μια νέα επένδυση αξίας 140 εκατ. ευρώ στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοίνωσαν προ ολίγου ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχιος Βασιλάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτριος Γερογιάννης.

    Πρόκειται για το πρώτο πράσινο hangar στην Ελλάδα, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οικοσυστήματος με τη δημιουργία υποδομών εντός του Ελ. Βενιζέλος, με τη σχετική σύμβαση με το ΔΑΑ να υπογράφεται χθες και να ισχύει έως το 2046.

    Το νέο αυτό κέντρο, που θα είναι λειτουργικό από τον ερχόμενο Οκτώβριο και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης και ωρίμανσης την επόμενη επταετία, θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καθώς και συντήρησης αεροσκαφών τόσο για την Aegean αλλά και για τρίτους αερομεταφορείς.

    Επισημάνθηκε, δε, πως με την επένδυση αυτή δημιουργείται το πρώτο κέντρο αυτού του είδους στην Ελλάδα το οποίο θα έχει διπλό όφελος. Αρχικά, η Aegean θα μπορεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό εντός της Ελλάδας και δε θα χρειάζεται να στέλνει τους πιλότους, τα πληρώματα και τα αεροσκάφη της στο εξωτερικό.

    Επιπλέον, τρίτοι αερομεταφορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο κέντρο. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, δανεισμό, ενώ εξετάζεται και η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Εν ολίγοις πρόκειται για μια νέα επένδυση με στόχο την εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας της Aegean αλλά και την εξαγωγή της.

    Ο CEO AEGEAN, κ. Δημήτριος Γερογιάννης
    Ο CEO της AEGEAN, κ. Δημήτριος Γερογιάννης

    Τι περιλαμβάνει η νέα επένδυση

    Το νέο πράσινο κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης της Aegean θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 85.000 τ.μ. εντός του ΔΑΑ και θα περιλαμβάνει τα εξής:

    • Σχολή Μηχανικών
    • Κέντρο εκπαίδευσης πιλότων
    • Κέντρο υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων
    • Κέντρο προσομοιωτων πτήσης για αεροσκάφη Boeing, Airbus και ATR και εκπαίδευσης πληρωμάτων.

    Με την επένδυση εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 1100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος επταετίας, ενώ τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές θα κινηθούν μεταξύ των 400 και 450 εκατ. Ευρώ σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης.

    Όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού θα καλύπτονται οι ανάγκες για 3.000 πιλότους και 10.000 μελών πληρωμάτων καμπίνας σε ετήσια βάση.

    Επίσης θα παρέχονται 36000 ώρες προσομοίωσης κατ έτος, ενώ θα καλύπτονται 500000 εργατοώρες για τη συντήρηση αεροσκαφών σε ετήσια βάση.

    Επιπλέον καθώς το νέο κέντρο θα είναι πράσινο η Aegean θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε 35.000 τμ. Η ισχύς τους θα ανέρχεται στα 3 MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια εκτιμάται στις 4,5 GWh ανά έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Aegean-Fraport: Πιστεύουμε και επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ