• Ποιες είναι οι 24 υπέροχες, η Mytilineos στον FTSE 100, η προσοχή στα παπαγαλάκια, η συμμαχία Μεγάλου-Στασινόπουλου και τι θα γίνει με τα τραπεζικά μπόνους

    Χθες η Mytilineos έδωσε ρεσιτάλ για 2η συνεχομένη ημέρα, μετά την έκθεση της Morgan Stanley που ανεβάζει την τιμή στόχο στο bull σενάριο στα 60 ευρώ

    image

    Και οι 24 ήταν υπέροχες

    Χθες η αγορά έδωσε υψηλά 52 εβδομάδων σε 24 μετοχές.

    Φυσικά αυτές που ξεχώρισαν ήταν μεταξύ άλλων η Ελλάκτωρ, η Mytilineos, η Aegean, η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Τιτάν, η Ιντρακάτ, η ΑΒΑΞ, η CENER, η  Αλουμύλ Μυλωνάς, και φυσικά η JUMBO.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 (χωρίς να κάνει υψηλά 52 εβδομάδων) φαίνεται να ξυπνάει από βαθύ λήθαργο και η μετοχή έκλεισε στα 14,50 με κερδη 3,30%.

    Βέβαια, μπορεί να είναι μια τεχνική αντίδραση, καθώς η εταιρεία δεν έχει κάποιο νέο μπροστά της ούτε κάποιο στόρι.

    Από τις αρχές της χρονιάς η απόδοση της μετοχής είναι 0,07%.

    Ανεξάρτητα από τον ΟΤΕ η επενδυτική κοινότητα κοινότητα πλέον αναζητά να βρει ποιο χαρτί έχει μείνει πίσω προκειμένου να τοποθετηθεί.

    Φυσικά, δεν είναι αυτή επενδυτική λογική, είναι νομίζω απλό και το καταλαβαίνουν άπαντες.

    Επίσης, πολλές ΑΧΕΠΕΥ, προτείνουν μετοχές με μικρή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες με λίγα ευρώ μπορεί να σημειώνουν άνοδο 5% η 10%.

    Χωρίς να θέλω να θίξω τις εταιρείες, όταν μια μετοχή που έχει κεφαλαιοποίηση 20 εκατ. ευρώ και αυξάνεται η τιμή της 10% με μόλις 100.000 η 200.000 ευρώ δεν χρειάζεται να παραμυθιάζεστε.

     

    Προσοχή!!!

    Για παράδειγμα υπάρχει μετοχή που χθες κέρδισε περίπου 5% έως 6 % με τζίρο μόλις 35.000 ευρώ.

    Επίσης κοιτούσα την Τζιρακιάν που με όγκο 84.000 μετοχές έκανε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, με τιμή τα 2,35 ευρώ. Η άνοδος ήταν 11,37%.

    Εάν κάνετε τον πολλαπλασιασμό τότε θα διαπιστώσετε ότι η εταιρεία για να φτάσει στο +11% χρειάστηκε μόλις 199.280 ευρώ. Δηλαδή τίποτα.

    Η κεφαλαιοποίησή της 7,16 εκατ. ευρώ.

    Μπορεί η Τζιρακιάν να είναι μια εξαιρετική εταιρεία και φυσικά δεν αμφιβάλω για αυτό. Ή μπορεί να κρύβει ένα στόρι που να το αγνοώ.

    Εγώ πάντως οφείλω να σας προφυλάξω από τις φήμες των κάθε λογής χρηματιστών.

    Το χρηματιστήριο θέλει υπομονή, επιμονή και μελέτη των αριθμών.

     

    Η Ελλάκτωρ

    Χθες δύο μετοχές έκλεψαν την παράσταση.

    Η μία είναι η Ελλάκτωρ εξαιτίας της φήμης περί επικείμενης πώλησης του 25% της ΑΝΕΜΟΣ.

    Η πώληση του 25% ήταν συμφωνημένο από την αρχή του DEAL με την MOTOL OIL, από τότε δηλαδή που ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξαγόρασε το 75% των μετοχών της εταιρείας.

    Προφανώς δεν πρόκειται για νέο, όμως η οριστικοποίηση της συμφωνίας έδωσε μεγάλη ώθηση στη μετοχή.

    Η Ελλάκτωρ πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 929 εκατ. ευρώ.

    Και μάλιστα την ώρα που έχει πουλήσει και την ΑΚΤΩΡ.

     

    Και η ΜΥΤΙΛ

    Χθες η Mytilineos έδωσε ρεσιτάλ για 2η συνεχομένη ημέρα, μετά την έκθεση της Morgan Stanley που ανεβάζει την τιμή στόχο στο bull σενάριο στα 60 ευρώ.

    Τώρα ο Όμιλος σχεδιάζει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με αξίωση να ενταχθεί κατευθείαν στον δείκτη των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του (FTSE 100).

    Εάν αυτό συμβεί, η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου θα εκτιναχθεί σε σημαντικά υψηλοτέρα επίπεδα

    Ο κ. Μυτιληναίος προ μηνών και για την ακρίβεια στις 10 Ιανουάριου του 2023 μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές είπε ότι «Αν εξεταστούν οι λίστες των εταιρειών του FTSE στο Λονδίνο, κατά σειρά EBITDA, κατά σειρά καθαρών κερδών bottom line, και με βάση την κεφαλαιοποίηση, προκύπτει ότι στις πρώτες κατηγορίες η εταιρεία βρίσκεται μεταξύ 48ης-52ης θέσης, ενώ στην κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στη θέση 150».

    Στις 10 Ιανουαρίου του 2023, η μετοχή είχε μόλις 20,06 ευρώ, ενώ χθες έφτασε τα 36,12  ευρώ για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση της ημέρας στα 35,68 ευρώ.

     

    Τραπεζικά μπόνους γιοκ για φέτος

    Για μία ακόμη φορά τα τραπεζικά στελέχη θα πρέπει να αρκεστούν σε έναν «ξερό μισθό» μία που, απ’ ό,τι  μαθαίνω, η «συγκυρία» δεν ευνοεί τα μπόνους.

    Σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 θα πάρουμε μία πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και στις υπόλοιπες τράπεζες.

    Βέβαια, οι μέτοχοι θα ανάψουν το πράσινο φως για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

    Τώρα όσον αφορά στα μπόνους, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος στις περισσότερες τράπεζες απ’ ό,τι μαθαίνω εκτιμά ότι οι καιροί ου μενετοί για την επιβράβευση των στελεχών.

    Καταρχήν, θεωρούν ότι δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οι αναγκαίες συνθήκες που θα επέτρεπαν την καταβολή μπόνους.

    Μπορεί να οδεύουμε σε ρεκόρ κερδοφορίας για το 2023, ωστόσο ο αντίλογος αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την απότομη αύξηση των επιτοκίων, τα οποία όμως φαίνεται ότι λίαν συντόμως θα πιάσουν ταβάνι.

    Επομένως ο θεαματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων από τόκους, ο οποίος κυμαίνεται στο 30% με 40%, είναι λογικό να ισορροπήσει σε χαμηλότερο επίπεδο την επόμενη χρονιά.

    Παράλληλα παραμένει ανοικτό το ζήτημα της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) παραμένει ζωτικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Κατά συνέπεια οι κεφαλαιακοί δείκτες  =μπορεί να έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή.

    Όσον αφορά τώρα στο θέμα της επαναγοράς των μετοχών, η Εurobank αναμένεται να είναι η πρώτη τράπεζα που θα απομακρυνθεί από τον έλεγχο του ΤΧΣ, καθώς σήμερα το σώμα των μετόχων θα δώσει και τυπικά την έγκριση του.

    Να σας θυμίσω ότι η Διοίκηση της Eurobank έχει ανακοινώσει για την επαναγορά ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ.

    Στα ταμεία του ΤΧΣ αναμένεται να εισρεύσει ένα ποσό έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούνταν σε διαφορετική περίπτωση ως μέρισμα στους στόχους από τα κέρδη (ποσοστό 15%) της χρήσης 2022.

     

    Ακίνητα πωλεί η Εurobank

    Μία που είμαστε στη Eurobank να σας ενημερώσω ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 40 – 45 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ακίνητα τα οποία έχει αποκτήσει κυρίως μέσω πλειστηριασμών.

    Όσον αφορά τώρα στους ενδιαφερόμενους, στην αγορά ακούγεται μετ΄επιτάσεως το όνομα της Dimand.

    Aν όντως τελεσφορήσει η συναλλαγή θα πρόκειται για μία μεγάλη «αντιστροφή ρόλων» μία που πριν από μερικούς μήνες η Dimand είχε πωλήσει κτίριο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας στη Eurobank, το οποίο είχε συμφωνήσει να μισθώσει για τα επόμενα 10 χρόνια ο Όμιλος PriceWaterHouseCoopers.

    Μάλιστα, το τίμημα είχε φθάσει στο ύψος ρεκόρ των 74,4 εκατ. ευρώ , που ήταν και  η μεγαλύτερη έως τότε αξία πώλησης μεμονωμένου κτιρίου γραφείων.

    Πέραν από τα «σημειολογικά», αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο CFO του ομίλου, Χάρης Κοκολογιάννης, η Εurobank προσδοκά να γράψει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρω από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαθέτει.

    Το 2022 τα έσοδα από τα ενοίκια έφτασαν τα 88 εκατομμύρια, με τη Eurobank να έχει χτίσει portfolio 1,32 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας σε μεγέθη τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα.

     

    Ποιος θα αναλάβει την αποτίμηση της Αττικής Οδού

    Σε γνωστή εταιρεία με έδρα την Αυστραλία και μεγάλη εμπειρία στην αποτίμηση assets μαθαίνω ότι έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ την ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος για την Αττική Οδό.

    Να σας αναφέρω, επίσης, ότι ο αποτιμητής θα πρέπει από σήμερα έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου να σηκώσει ψηλά τα μανίκια και να πιάσει η δουλειά, καθώς στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει η αποσφράγιση των φακέλων των νομιμοποιητικών εγγράφων του κάθε ενδιαφερόμενου σχήματος με στόχο να φτάσουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών.

    Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η «έμπειρη» αυστραλιανή εταιρεία, όπως την αποκαλεί άνθρωπός μου με πολύ καλή γνώση των κριτηρίων επιλογής του ΤΑΙΠΕΔ, θα αξιολογήσει την Αττική Οδό κοντά στο πόσο που έχει εκτιμήσει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή περίπου 2 δισ. Ευρώ, καθώς και το αν τα έξι σχήματα θα έχουν δώσει προσφορές που να ανταποκρίνονται στην τελική αποτίμηση

    Συμμαχία Πειραιώς – Βιοχάλκο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικεί η Noval του Γιάννη Στασινόπουλου, για την ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι.

    Η κοινοπραξία της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 με την αμερικανική Brooklane έχει αγοράσει το ακίνητο το χαρτοφυλακίου της Ektasis του Παναγιώτη Ευθυμίου μέσω διαγωνισμού της ΕΥ, προκειμένου να το μετατρέψει σε συγκρότημα πράσινων γραφείων.

    Ήταν στα τέλη του 2021 όταν η κοινοπραξία εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 146,8 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η τελευταία εξέλιξη λοιπόν είναι ότι η κοινοπραξία ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και τον CEO, Χρήστο Μεγάλου, για την τροποποίηση της τραπεζικής χρηματοδότησής της, η οποία περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της, αλλά και την εισαγωγή του Ταμείου Ανάκαμψης στο χρηματοδοτικό σχήμα.

    Ο επικεφαλής των επιχειρηματικών δανείων της Πειραιώς, Θόδωρος Τζούρος πιστώνεται τη νέα επιτυχία.

     

    Ξεκίνησαν οι διαδικασίες και για την ελληνική Enel Green Power;

    Όπως είχε ήδη γράψει το mononews.gr, προ καιρού για την Enel και διαβάσατε πρόσφατα, έκλεισε η συμφωνία με την INPEX Corporation για την πώληση του 50% των δύο εταιριών του ιταλικού ομίλου στην Αυστραλία, δηλαδή της Enel Green Power Australia Pty Ltd και της Enel Green Power Australia Trust.

    Οι δύο εταιρείες που ανήκουν στη θυγατρική Enel Green Power (ΕGP), πουλήθηκαν με τίμημα  400 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου 140 εκατ. ευρώ είναι χρέος.

    Η συμφωνία εντάσσεται στο βασικό  στρατηγικό σχέδιο της Enel, που προβλέπει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις και γεωγραφικές περιοχές με στόχο την δημιουργία υπεραξίας στην εταιρεία.

    Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η Enel Green Power και η INPEX θα έχουν την κυριότητα από κοινού της EGP Australia με το πολύ εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρείας.

    Έτσι θα συνεχίσουν την ανάπτυξη του κομβικού έργου για τους αγωγούς, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της EGPA.

    Θα μου πείτε, τι σχέση έχει η μακρινή Αυστραλία με την Ελλάδα;

    Έχει και παραέχει, διότι μου λένε πως πλέον η επόμενη κίνηση που «λιμνάζει» και θα τελειώσει τώρα, είναι  η πώληση του 50% της «ελληνικής» Enel Green Power στο fund Macquarie.

    Είναι κάτι που έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά είχε κολλήσει και τώρα ξεκολλάει.

    Η βραδυπορία οφείλεται και στο ότι άλλαξε διοίκηση η  Enel Green Power και οι «καινούργιοι» τα έβαλαν κάτω από την αρχή.

    Πάντως, οι πληροφορίες λένε πως θα έχουμε νέα πολύ σύντομα…

     

    Και μη χειρότερα με τους «ψεκ» και τους συνωμοσιολόγους…

    Άντε πάλι με τους… «ψεκ» (δηλαδή τους ψεκασμένους) και τους συνωμοσιολογούντες των καταστρεπτικών πυρκαγιών.

    Δεν μας έφτανε η αγωνία για την έκταση και την επέκταση των πυρκαγιών στην Αττική κυρίως, στη Βοιωτία και τη Ρόδο και αύριο-μεθαύριο ποιος ξέρει πού αλλού, δεν μας έφτανε η αγωνία να σωθούν οι άνθρωποι (ευτυχώς οι γρήγορες εκκενώσεις περιοχών απέτρεψαν ανθρώπινες τραγωδίες), δεν μας έφτανε η αγωνία για περιουσίες, όπου καταστράφηκαν πολλές δυστυχώς, δεν μας έφτανε η τεράστια οικολογική καταστροφή, έχουμε και τα «κοράκια του διαδικτύου» στο κεφάλι μας.

    Τι λένε αυτά τα… άσχετα κοράκια;

    Ότι τάχα τις φωτιές τις βάζουν όσοι θέλουν μετά στα καμένα να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα!

    Μάλιστα είδαμε και φάτσα-κάρτα που λένε, φωτογραφίες επιχειρηματιών της ενέργειας ως δήθεν εμπρηστών!

    Το απογοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι ορισμένοι από αυτούς που τα γράφουν, δεν είναι οι γνωστοί τερατολόγοι ψεκασμένοι, αλλά κάποιοι που αυτό-αποκαλούνται «προοδευτικοί» και «εναλλακτικοί».

     

    Μια χαρά περνάνε από δάση οι ανεμογεννήτριες, υπό περιβαλλοντικούς όρους…

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε προς αποκατάσταση της αλήθειας: Οι ανεμογεννήτριες και σήμερα που μας διαβάζετε, μία χαρά επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και μέσα από πυκνή δεσμευτική νομοθεσία.

    Ούτε πυρκαγιές ούτε αποχαρακτηρισμοί διευκολύνουν την εγκατάσταση των «αιολικών μύλων».

    Σε περίπτωση πυρκαγιάς μάλιστα, δυσκολεύει η εγκατάστασή τους, αφού η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα.

    Σε αναδασωτέα περιοχή, μία ανάλογη εγκατάσταση περνάει από σαράντα κύματα που λένε και η εταιρία ΑΠΕ, πρέπει  να εκπονήσει νέες μελέτες, πιο αυστηρές και πιο χρονοβόρες, χάνοντας χρόνο και χρήμα.

    Επίσης, είναι υποχρεωμένη να κάνει έργα αναδάσωσης στην περιοχή που κηρύχθηκε αναδασωτέα και να προχωρήσει σε δράσεις προστασίας.

    Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να καεί δάσος ώστε να μπουν ανεμογεννήτριες, το αντίθετο μάλιστα.

    Άλλωστε κορυφαίοι καθηγητές Νομικής και Πολυτεχνείου έχουν ξεκαθαρίσει το θέμα από νομική και τεχνική άποψη.

    Αλλά αν μιλάμε για τους… «ψεκ» που συνήθως είναι πλουσιόπαιδα και κάνουν το κέφι τους με τα social media, εισερχόμενοι ενίοτε και στην πολιτική με τραγικές συνέπειες όπως μας δίδαξε η προηγούμενη δεκαετία, τότε τί να πείς;

    Μπορείς να βρεις άκρη;

    Μόνο αν είσαι ο Φρόιντ, ο Άντλερ, ο Γιούνγκ, ο Ζακ Λακάν ή άλλος μέγας ψυχαναλυτής και εισχωρείς στα τρίσβαθα της παιδικής τους ηλικίας…

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.