• Ποια ελβετική τράπεζα (με ελληνικό αίμα) έρχεται στην Αθήνα, ο Νίκος Βαρδινογιάννης και οι επόμενες business, η έκπληξη της Alpha Bank και τα “δάκρυα” του Γουλανδρή

    Η κούρσα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας θα έχει πολλές στροφές και ανηφόρες.

    the wise man
    image
    the wise man

    Mια Ελβετική τράπεζα με Ελληνικό γαλάζιο αίμα

    Η Banque Eric Sturdza είναι μια σχετικά μικρή ελβετική τράπεζα που διαθέτει επιπλέον μια πετυχημένη εταιρεία Asset Management, ένα Family Office και μια εταιρεία ανεξάρτητων διαχειριστών COGES.

    Στο εγγύς μέλλον θα ακούσουμε πολλά για την Banque Eric Sturdza στην Ελλάδα όχι μόνο για τις δουλειές που ανοίγει αλλά και για το Ελληνικό γαλάζιο αίμα που ρέει στις φλέβες της….

    Η Banque Eric Sturdza αποτελεί συνέχεια της περίφημης Barings  που χρεωκόπησε το 1994, από τις συναλλαγές του περιβόητου διαχειριστή Leason στην Σιγκαπούρη.

    O Eric Sturdza, τότε ήταν CEO, εξαγόρασε σταδιακά την τράπεζα από την ING και κράτησε στην επωνυμία την αναφορά στην Barings περίπου 3 χρόνια.

    Η οικογένεια Sturdza είναι πολύ παλιά πριγκηπική οικογένεια της Μολδαβίας. Διατηρούσε εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα της Μολδοβλαχίας (οικογένειες Υψηλάντη, Μαυρομιχάλη κτλ).

    Οι ιστορικοί θυμούνται ότι ο μεγάλος έρωτας του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η Ρωξάντρα Στούρτζα, με πατέρα Στούρτζα και μητέρα Βούλγαρη.

    Ο Καποδίστριας αρνήθηκε να την πάρει μαζί του στην Ελλάδα αλλά διατηρούσαν στενή αλληλογραφία έως το τέλος…

    Η Τράπεζα Eric Sturdza  έχει όμως Ελληνικό ενδιαφέρον κι από μία άλλη σύγχρονη πλευρά.

    Η νέα CEO της τράπεζας Michaela Zanello Sturdza είναι καρπός του γάμου του Eric Sturdza με την Ειρήνη Λαιμού, την κόρη του μεγάλου εφοπλιστή Κώστα Λαιμού, του επονομαζόμενου «goldfinger».

    Η ίδια η Ειρήνη Λαιμού είναι εξάλλου μέλος του ΔΣ της Τράπεζας.

    Στην τράπεζα συμμετέχουν επίσης και τα δύο αδέλφια της Michaela,  ο Κωνσταντίνος και η Τατιάνα.

    Σύντομα θα ακούσουμε και άλλα Ελληνικά ονόματα που δραστηριοποιούνται μέσω του Group Sturdza  στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια…

    Alpha Bank: Οι θετικές εκπλήξεις

    Αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη από σημαντικά επιχειρηματικά γεγονότα κι εξελίξεις.

    Ένα όμως είναι το σημαντικότερο: Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha  Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. Ευρώ.

    Για να μην διαβάζετε διάφορες ανοησίες δεξιά κι αριστερά, η διαδικασία δέσμευσης των μετοχών τρέχει με απίστευτους ρυθμούς.

    Η στήλη είναι σε θέση να σας διαβεβαιώσει ότι στην Γενική Συνέλευση θα υπάρξει απαρτία όχι του 50% αλλά του 60%.

    Κατά συνέπεια η αύξηση θα εγκριθεί αύριο…

    Όσον αφορά τις σχέσεις «επιρροής» του κ. Χάρη Ηλιάδη προς τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, αφήστε να γράψει κάποιος άλλος που γνωρίζει καλύτερα τα γεγονότα και τις καταστάσεις…

    Ποιος θέλει περισσότερο το Frontier ;

    Η κούρσα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,28% 7,09 θα έχει πολλές στροφές και ανηφόρες.

    Όλοι θέλουν το χαρτοφυλάκιο για τους δικούς τους λόγους.

    • Η Intrum -μαθαίνω- ανέστειλε όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά της project, με την εντολή να ασχοληθούν όλα τα κορυφαία στελέχη του Ομίλου με την υπόθεση Frontier.
    • Η doValue έχει βάλει κάτω χαρτί και μολύβι και υπολογίζει ότι -ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά στο θέμα των κόκκινων δανείων-, το Frontier είναι το χαρτοφυλάκιο που θα …πληρώσει το mezzanine ομόλογο αφού το senior ομόλογο θα πληρωθεί σίγουρα.
    • Στην Cepal από την άλλη πλευρά, έχει σημάνει συναγερμός. Επί της ουσίας η συναλλαγή με την DK δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, πήρε παράταση μέχρι την 23η Ιουνίου. Το χαρτοφυλάκιο Galaxy προς το παρόν τελεί εν υπνώσει. Αυτό σημαίνει ότι από την άλλη εβδομάδα και μετά, τα στελέχη της CEPAL πρέπει να ανασκουμπωθούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο.

    Το χαρτοφυλάκιο των 6,1 δις Ευρώ «κόκκινων δανείων» της Εθνικής δεν είναι τόσο …κόκκινο όσο φαίνεται.

    Έχει πολλές και καλές εξασφαλίσεις που ΟΛΟΙ θέλουν και χρειάζονται για να έχουν γερά κρατήματα, στις αναταράξεις που έρχονται στην αγορά των NPL….

    Ο Νίκος Βαρδινογιάννης και η νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο…

    Μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί τίποτα, επισήμως. Γι’ αυτό όμως υπάρχει ο wiseman….

    Μαθαίνω ότι πολύ σύντομα θα δούμε την εισαγωγή μιας blockchain εταιρείας στην Παράλληλη αγορά.

    Το σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κουβαλά μέσα της κρυφές υπεραξίες που θα αναδειχθούν σταδιακά στο μέλλον…

    Tώρα, όσον αφορά την άλλη πρεμιέρα στην χρηματιστηριακή αγορά, την Real Consulting, μην ετοιμάζεστε παρακαλώ, οι θέσεις είναι πιασμένες.

    Έχουν ήδη συμπληρωθεί 80 εγγραφές, με πολύ σημαντικές υπογραφές, που θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των 5 εκατ. Ευρώ.

    Για έναν εύκολα εξηγήσιμο λόγο, τα ποσά έχουν συγκεντρωθεί στην Optima Bank.

    Το καλό νέο είναι ότι έχουμε μια ακόμη εισηγμένη που μετά την εισαγωγή της θα αξίζει 24 εκατ. Ευρώ, πραγματοποίησε πέρυσι τζίρο 20 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 3 εκατ. Ευρώ.

    Πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Real Consulting είναι ο κ. Νίκος Β. Βαρδινογιάννης (η Real ελέγχεται κατά 59,5% από τον κ. Ν. Β. Βαρδινογιάννη και κατά 40,5% από τον κ. Αναστάσιο Παπαργύρη, εκ των ιδρυτών της επιχείρησης).

    Ξεκινάμε καλά….

    H Eurohold και η Euroins: Οι Επενδύσεις, οι Ασφάλειες και το Ηλεκτρικό Ρεύμα…

    Η Euroins είναι μικρή -στην Ελλάδα- Ασφαλιστική εταιρεία. Λειτουργεί στην Ελλάδα περίπου 7 χρόνια, ξεκίνησε από το Αυτοκίνητο και τώρα επεκτείνεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είναι θυγατρική της Eurohold.

    Η Εurohold είναι ένας σοβαρός χρηματοοικονομικός οργανισμός εισηγμένος στα Χρηματιστήρια της Σόφιας και της Βαρσοβίας.

    Μαθαίνω τώρα ότι οι Ασφαλιστικές υπηρεσίες εμπλουτίζονται με τις χρηματοοικονομικές αλλά και …με την Ηλεκτρική Ενέργεια…

    Η Eurohold εξαγοράζει την Βουλγαρικών και Τσεχικών συμφερόντων μεγάλη ενεργειακή εταιρεία CEΖ. Η CEZ είναι η εταιρεία που ηλεκτροδοτεί ολόκληρη την Δυτική Βουλγαρία.

    Για την εξαγορά, η Eurohold δανειοδοτήθηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. H EBRD δίνει 60 εκατομμύρια ευρώ στην Eurohold, για να αποκτήσει την CEZ .

    Η Eurohold προσέλαβε την JP Morgan για να κλείσει το δάνειο της EBRD αλλά και για να μεταφέρει την τεχνογνωσία ώστε σύγχρονες χρηματοικονομικές υπηρεσίες -για παράδειγμα φθηνές και γρήγορες εγγυητικές επιστολές- να διατίθενται μέσω του δικτύου Ασφαλιστικών υπηρεσιών…

    Αν όλα αυτά σας φαίνονται περίπλοκα, περιμένετε τις ανακοινώσεις του επόμενου μήνα…

    Ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης

    Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.  Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην έκδοση του νέου Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από το Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ).

    Η αναθεώρηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και είχε ήδη δημοσιευτεί γιατί τίθεται σε ισχύ από την 17η Ιουλίου 2021.

    Όλες οι εισηγμένες τελούν σε οργασμό προετοιμασιών ώστε να ολοκληρώσουν τις προσαρμογές που απαιτούνται αλλά ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι ακόμη άφαντος!!

    Το ξαφνικό ράλι της Ελλάκτωρ και οι κακές γλώσσες

    Όσοι έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά θα ξέρετε ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό από την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 , ότι ένα πακέτο που αντιστοιχούσε στο 3,6% της εταιρείας κι άλλαξε χέρια την προηγούμενη Τετάρτη σε τιμή περίπου 1,45 ευρώ ανά μετοχή αγοράστηκε τελικά από το fund AtlasInvest.

    Πωλητής ήταν η Κυπριακή Astro Bank.

    Η Astro Bank προ ετών ήταν η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου.

    Αρχικά υπήρχαν διάφορα σενάρια στην αγορά για το πακέτο της Τετάρτης.

    Ότι για παράδειγμα πούλησε ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Το σενάριο αυτό το διέψευσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε το εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης.

    Τελικά ούτε ο διάσημος εφοπλιστής ρευστοποίησε την θέση του.

    Πηγές στην Ελλάκτωρ αναφέρουν ότι είναι μια κανονική αγοραπωλησία μεταξύ δυο θεσμικών μετόχων.

    Άλλες πηγές , όχι και τόσο φιλικές προς την Ελλάκτωρ, αναφέρουν ότι  η αγοραπωλησία έγινε μεταξύ φίλιων προς την Reggeborgh δυνάμεων.

    Δηλαδή, κάποιο fund που συνδέεται πολύ φιλικά με τους Ολλανδούς πούλησε σε ένα επίσης πολύ φιλικά προσκείμενο στους Ολλανδούς fund.

    Βέβαια η μετοχή σημείωσε έντονα ανοδική πορεία και από τα 1,38 ευρώ την προηγούμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου, βρέθηκε στα 1,64 ευρώ στο κλείσιμο της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021.

    Μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει πάντως στην περιοχή των 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

    Η κυπριακή SOL,  το σπίτι του Γουλανδρή και τα δάκρυα 

    Πολύ στεναχωρημένος μου λένε ότι είναι ο Μιχάλης Γουλανδρής, ο οποίος ετοιμάζεται να μετακομίσει από το ρετιρέ της Στησιχόρου 11….

    Το πολυτελές διαμέρισμα των 246 τετραγωνικών μέτρων του 6ου ορόφου που έχει θέα στην καρδιά της Αθήνας, «κτυπήθηκε» από off shore εταιρεία, την SOL, κυπριακών συμφερόντων.

    Μάλιστα τα 3,005 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί και οι διαδικασίες «τρέχουν» με την έξωση του Μιχάλη Γουλανδρή να ακολουθεί.

    Διότι μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του πλειστηριασμού, ο κ. Γουλανδρής θα πρέπει να «πακετάρει» τα υπάρχοντα του και σε  σύντομο χρόνο να παραδώσει τα κλειδιά του διαμερίσματος του στον νέο ιδιοκτήτη.

    Όπως είναι γνωστό το διαμέρισμα βγήκε σε πλειστηριασμό από την doValue με τιμή πρώτης προσφοράς 1,968 εκατ. ευρώ.

    Τελικά, και αφού στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό υπήρξαν κτυπήματα από 10 ενδιαφερόμενους, το διαμέρισμα κατακυρώθηκε στην SOL.

    Το διαμέρισμα βρίσκεται σε έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας,  ένα βήμα από το Σύνταγμα, σε απόσταση αναπνοής από τους σταθμούς του μετρό «Συνταγμα » και «Ευαγγελισμός», δίπλα στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο.

    Ο κ. Γουλανδρής το αγόρασε –πιο σωστά το αγόρασε η εταιρεία του T. Network Real Estate- το 2001 και το 2006 ανακαινίστηκε εκ βάθρων,  ενοποιήθηκαν χώροι και άλλαξαν όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές και  υδραυλικές εγκαταστάσεις.

    Ένα διαμέρισμα συνώνυμο της πολυτέλειας και με υπέροχη θέα.

    Οι νέοι πλειστηριασμοί του Γουλανδρή

    Όμως οι περιπέτειες με το ηλεκτρονικό σφυρί έχουν και συνέχεια για τον κ. Γουλανδρή, καθώς μεθαύριο  Τετάρτη, 16 Ιουνίου, βγαίνουν ξανά στο σφυρί τρία διαμερίσματα του, που βρίσκονται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 1, επίσης σε μία ακριβή γειτονιά που βρίσκεται στην  καρδιά της πρωτεύουσας.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για μία μεζονέτα (3ου και 4ου ορόφου) εμβαδού 700 τμ με τιμή πρώτης προσφοράς 7,935 εκατ ευρώ.  Οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου 390 τμ. με τιμή πρώτης προσφοράς  3,9 εκατ ευρώ και ένα ακόμα ισόγειο διαμέρισμα  134 τμ με τιμή πρώτης προσφοράς 735.000 ευρώ.

    Για τα ίδια ακίνητα οι  προηγούμενοι πλειστηριασμοί του Μαρτίου 2020 και Μαϊου 2021  είχαν  ακυρωθεί καθώς δεν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι.

    Ενώ τον Ιανουάριο του 2020 άλλαξε χέρια το οροφοδιαμέρισμα του πρώτου ορόφου της ίδια πολυκατοικίας με τίμημα 765 χιλιάδες ευρώ.

    Τα διαμερίσματα της οδού Βασιλέως Γεωργίου 1 κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 για δάνεια  άνω των 30 εκατ. ευρώ που έλαβε ο εφοπλιστής  την περίοδο 2006-2010.

    QUIZ

    Σε ποιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο, συμμετέχει ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου της οποίας το όνομα «παίζει» για διάφορες εκτελεστικές θέσεις στην επόμενη κυβέρνηση, μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό;

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.