array(0) {
}
        
    
Menu
0.17%
Τζίρος: 172.51 εκατ.

Γερμανία: Ρεκόρ πτωχεύσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

            
The Wiseman
the wise man

Ο Δημητριάδης του ΜΜ και οι επιχειρηματικές κόντρες, ο “κουρασμένος” bon vivant πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και 2 super JUICY κουΐζ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ • 11.06.2021
Ο Κοστολάνι και η Lamda, τι ψάχνουν πρώην τραπεζίτες στα ΔΣ των εμπορικών ομίλων, τι ζήτησαν Γεράρδος, Φέσσας και Γερμανός και το μυστικό του ξενοδοχείου President
ΕΠΟΜΕΝΟ • 14.06.2021
Ποια ελβετική τράπεζα (με ελληνικό αίμα) έρχεται στην Αθήνα, ο Νίκος Βαρδινογιάννης και οι επόμενες business, η έκπληξη της Alpha Bank και τα “δάκρυα” του Γουλανδρή

Ο Δημητριάδης, οι επιχειρηματικές κόντρες και οι ενδιαφέρουσες εποχές

«Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές».  Αυτήν την ευχή, εδώ και πολλούς αιώνες,  δίνουν οι κινέζοι γέροντες προς ένα νεογέννητο.

Εμείς κινέζοι δεν είμαστε αλλά είναι γεγονός ότι ζούμε ενδιαφέρουσες εποχές.

Και προσέξτε γιατί το γράφω αυτό.

Προ ημέρων φίλος μου επιχειρηματίας ο οποίος πάντα προσέχει τα λόγια του, μου λέει με νόημα:

“έχεις καταλάβει ότι έχουν ηρεμήσει όλες οι επιχειρηματικές κόντρες του παρελθόντος; Νομίζω ότι όλοι έγιναν πάλι φίλοι με όλους”.

Ο φίλος μου μου αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε το δύσκολο έργο να συμβιβάσει τα πράγματα σε πολλές έντονες διαμάχες του παρελθόντος είναι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρήγορης Δημητριάδης.

Το γραφείο του είναι στο Μέγαρο Μαξίμου (ΜΜ), δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Νομικός, γνώστης των ελιγμών λέγεται ότι βρήκε την φόρμουλα να ηρεμήσει πάθη και μίση του παρελθόντος», λέει ο φίλος μου για τον avvocato Δημητριάδη.

Δεν ξέρω εάν πράγματι ο ταλαντούχος Δημητριάδης είναι ο υπεύθυνος της συμφιλίωσης πολλών επιχειρηματικών οικογενειών αλλά είναι γεγονός ότι τώρα τελευταία οι διαμάχες, τα πάθη και τα μίση έχουν καταλαγιάσει. Προσωρινό ; Μόνιμο; Who Knows…

 Οι φρεγάτες των ΗΠΑ

Από πολεμικά πλοία δεν ξέρουμε πολλά. Ξέρουν όμως οι πηγές μας.

Και αυτές μας λένε ότι οι φρεγάτες που έχουν προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι όλα καλά…μόνο που μερικά είναι καλύτερα.

Και εκεί είναι και το πρόβλημα ίσως..

Επίσης και ορισμένες προτάσεις πακέτο μας λένε οι πηγές μας ότι είναι καλύτερες από άλλες, αφού για παράδειγμα δέχονται να κατασκευαστούν και οι τέσσερις φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οι ίδιες πηγές επίσης μας αναφέρουν ότι τουλάχιστον μια πρόταση αυτή των Αμερικανών δεν είναι ολοκληρωμένη και ανέφεραν στη κυβέρνηση ότι θα επανέλθουν τον Νοέμβριο.

Και μιας και οι φρεγάτες εμπλέκονται άμεσα με την τύχη των ελληνικών ναυπηγείων να θυμίσουμε ότι τρέχουν οι δυο διαγωνισμοί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η μια της ΕΤΑΔ με καταληκτική ημερομηνία την 28η Ιουνίου και η άλλη της ειδικής διαχείρισης με ημερομηνία την 7η Ιουλίου.

Οι πηγές μας πάντως μας λένε ότι η επιχειρηματική λογική λέει ότι ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ τουλάχιστον θα αποβεί άκαρπος.

Και το λένε αυτό γιατί στον διαγωνισμό στον οποίο περιλαμβάνεται και το hot spot που έχει δημιουργηθεί εκεί υπάρχει όρος που λέει ότι αν δεν έχουν μεταβιβαστεί τα ακίνητα εντός τριετίας το deal ακυρώνεται.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και με τα άλλα ναυπηγεία αυτά της Ελευσίνας.

Γιατί εκεί που τα χρέη είχαν υπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ αρχικά ο έλεγχος που έκανε η EY τα εκτίναξε στα 450 εκατ. ευρώ.

Και είναι απόλυτα λογικό ότι αν κάποιος επενδυτής πάρει τον Σκαραμαγκά με ένα ποσό που θα φτάνει μάξιμουμ τα 80 με 90 εκατ. ευρώ η Onex με την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων πολύ δύσκολα θα δώσουν τα τριπλάσια για την Ελευσίνα που είναι και μισή σε μέγεθος.

Δύο εβδομάδες διακοπές για τον “κουρασμένο” bon Vivant πρόεδρο 

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης είναι bon vivant.

Του αρέσουν τα ωραία πράγματα, τα ωραία ξενοδοχεία και τα ωραία κουστούμια. Και του αρέσει να ξεκουράζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτές τις ημέρες αναπαύεται στο  CAPE SOUNIO του ομίλου Δασκαλαντωνάκη.   Για όσους αγνοούν που βρίσκεται, σας ενημερώνω οτι το Grecotel Cape Sounio είναι χτισμένο μέσα σε 300 στρέμματα στην άκρη του Δρυμού του Σουνίου και αγναντεύει το Ναό του Ποσειδώνα.

Από εδώ ξεκινά το Αιγαίο πέλαγος,  η θάλασσα είναι κρυστάλλινη με ήσυχα νερά, ιδανική και για τα παιδιά.

Το κολύμπι προς το ακρωτήρι ή το νησάκι απέναντι, είναι ασυναγώνιστο και αναζωογονητικό. Κάθε βράδυ φέγγουν τα σκάφη και τα βαρκάκια που δένουν αρόδο.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 67χλμ, από το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 38 χλμ και από το Ναό του Ποσειδώνα 4,7 χλμ.

Για να επανέλθω στον κ. πρόεδρο, αυτήκοος μάρτυς άκουσε, την Τετάρτη το βράδυ, τον εξής απολαυστικό διάλογο με μια φίλη του κ. Μιχαηλίδη.

Φίλη Μιχαηλίδη: Πρόεδρε και εσείς εδώ;

Μιχαηλίδης: Φυσικά. Ήλθα για να ξεκουραστώ για 2 εβδομάδες και να απολαύσω την θέα του Ναού του Ποσειδώνα.

Μετά θα γυρίσω στο διαμέρισμα μου που εχει θέα την Ακρόπολη.

Αυτός ο τόπος (εννοώντας το Σούνιο) έχει θετική ενέργεια. Πολύ μου αρέσει να έρχομαι εδώ.

Φίλη Μιχαηλίδη: Αχ πρόεδρε τι ωραία ζωή που κάνετε…

Και η κουβέντα συνεχίστηκε για λίγα λεπτά ακόμα αναλύοντας οι δυο τους διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα.

Τι ωραία η ζωή αν είσαι πρόεδρος.

Για αυτόν τον λόγο δεν θέλει να αποχωρήσει με τίποτα από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας. 

Και καρφώνει στον SSM τον καθηγητή και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Ο «Φρεσκούλης»…  Απόστολος στο Πλαίσιο

Τι θα μπορούσε να κομίσει ένας πρώην τραπεζίτης και νυν fund manager στο δ.σ. μιας αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών;

Πως ακριβώς μπορεί να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και το μεταπανδημικό τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει;

Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο η οικογένεια Γεράρδου που επέλεξε να τοποθετήσει στο διοικητικό της συμβούλιο και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου τον Απόστολο Ταμβακάκη .

Τον άνθρωπο που πριν από λίγους μήνες ως επικεφαλής του EOS Capital επένδυσε στην Εurocatering, εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών, γνωστή με το brand «Φρεσκούλης».

«Η εμπειρία και η ικανότητά του είναι ανεκτίμητη. Θα μας βοηθήσει να δούμε με άλλη οπτική όλο το σχέδιο ανάπτυξης μας…», σημείωσε ο πρόεδρος του Πλαισίου, Γιώργος Γεράρδος.

Κάτι περισσότερο θα ξέρει από εμάς.

Εκτός και εάν όλο αυτό, είναι προπομπός για την είσοδο του EOS Capital στο μετοχικό κεφάλαιο του Πλαισίου.

Εξάλλου, ο Γιώργος Γεράρδος εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε ευκαιρία ανάπτυξης…, αν και ο κ. Ταμβακάκης δεν μπορεί να έχει μετοχική σχέση όντας ανεξάρτητο μέλος.

Τη «δύναμη πυρός» του Πλαισίου θα ενισχύσουν επίσης ως ανεξάρτητα μέλη ο Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει CEO του ΤΑΙΠΕΔ και Πρόεδρος της Attica Bank αλλά και διευθυντικό στέλεχος της PwC καθώς και ο Αλέξης Πιλάβιος, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι νέες business των 46 εκατ. ευρώ. 

Τεράστιο  ενδιαφέρον φαίνεται να έχει προσελκύσει ο διαγωνισμός-μαμούθ που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αναζήτηση και πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων που θα «τρέξουν» τα μεγάλα έργα καθώς το σύνολο σχεδόν της αγοράς (συμβούλων μηχανικών) φέρεται να έδωσε το παρών στη διαδικασία.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή στον διαγωνισμό προετοιμασίας της νέας γενιάς έργων, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), πέντε σχημάτων με τα οποία «κατεβαίνουν» τα γνωστότερα ονόματα του χώρου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή στον διαγωνισμό των ΣΑΛΦΩ, HΙLL-NAMA-CONCEPT-ΛΔΚ –ΤΡΕΚ-ΣΑΜΑΡΑ (κοινοπραξία), Διαδικασία-Enviroplan (κοινοπραξία), AECOM-OMEK-ΔΡΟΜΟΣ (κοινοπραξία) και Planet (σε κοινοπραξία με πολλές ακόμα εταιρείες/γραφεία όπως οι Denco, ΟΜΕΤΕ, Ευρωσύμβουλοι κ.α.).

Το βέβαιο είναι ότι ο υπουργός Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να προσέξει τις κακοτοπιές.

Κουΐζ 1:

Ο Δημήτρης Κούτρας μένει η φεύγει από την Intrakat;  Εάν αποχωρήσει πάντως θα πουλήσει ολόκληρο το ποσοστό του και όχι σε κομμάτια.

Κουΐζ 2: 

Ποιος είναι ο Έλληνας με πολλά λεφτά που θέλει διακαώς να “μπει” στην ΑΜΚ της Alpha Bank;

Και εξηγούμαι αμέσως.

Μου λένε ότι ο περίφημος επενδυτής Τζον Πόλσον –John Paulson– μέτοχος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 (με ποσοστό πέριξ 6%) της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,87% 5,82 αντιδρά στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, γιατί απλά δεν έχει λεφτά να τα τοποθετήσει εκ νέου, μετά την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74.

Λογικό μου φαίνεται.

Το ποσό που πρέπει να εκταμιεύσει για την περίπτωση της Alpha Bank υπερβαίνει τα 45-48 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε o Paulson έχει αναστείλει την λειτουργία του Fund που είχε και τώρα τα λεφτά του,  τα επενδύει μέσω του Family Office που έχει.

Το ενδιαφέρουν όμως είναι αλλού.

Ότι εάν τελικά δεν βάλει τα λεφτά, υπάρχουν τουλάχιστον 10 Funds και Έλληνες ιδιώτες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, που ευχαρίστως θα καλύψουν τα αδιάθετα που θα αφήσει ο Αμερικανός επενδυτής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος Χατζηδάκη – Κρητικών, η επιτυχία της Νίκης, οι μετοχές, το end year rally και το FOMO, το νέο deal που έρχεται, τι αγοράζει ο Παπαλέκας, το κάλεσμα του Καίσαρη και το θηριώδες beef Σαρακάκη – Καρρά
Ο ύπουλος fund manager και η Εθνική, ποιοι δεν πουλάνε Credia, οι shipowners στην Ευρώπη, το beef 2 υπουργών, τα ακριβά «ψώνια» 4 εφοπλιστών, η Δόμνα στο My Story κι ένα quiz με την πλατινομαλλούσα δημοσιογράφο
Η άνοδος των 5, ποιος εφοπλιστής αγόρασε Ευρώπη, τα αστέρια της Morgan και η εμφάνιση του Snob, ποιος CEO παίρνει 400.000 ευρώ, το «ξύπνημα» της Φραγγιά και το πάρτι θρύλος του Τσεσμέ
H μονομαχία Πειραιώς – Credia, τα ραντεβού Qualco και ΑΕΜ στο Λονδίνο, ο Πιέρ οργώνει την Ευρώπη, big deal για Άννα Αγγελικούση, η Κίμπερλι και η Cosco και τι έκανε ο «Φραπές» στο Κολωνάκι (φωτό)
Τα παρασκήνια του Λονδίνου, τι συμβαίνει με μεγάλη χρηματιστηριακή, η λάμψη της ΜΟΗ, πότε θα γίνει το placement της ΕΥΑΘ, το μήνυμα του ΚΜ στους ξένους, ο Πιέρ κι ο… Πανιώνιος, τα εύσημα στη Νίκη και τα ψέματα της κόμισσας Φραγγιά
Στο Λονδίνο οι Έλληνες CEOs και ποιος άνοιξε 2 Petrus, ποιος αγοράζει Intralot, ποιες τράπεζες έχουν βγει για ψώνια, ψήνεται deal – έκπληξη, οι κινήσεις Μουνδρέα και Τομάζου, τι δείχνουν τα γκάλοπ, ο χαμός με Άδωνι κι ένα hot quiz με πρώην υπουργό
Η εισήγηση που απέρριψε ο ΚΜ, ποιος διέλυσε την Intralot και τι θα κάνουν τώρα οι μέτοχοι, το ράλι της ΓΕΚ, ο Παπακωνσταντίνου στο My Story, ο… σερβιτόρος της Κίμπι και το πάρτι της Ράνα Ζέιν (φωτό 40 χρόνια πριν)
Το θρίλερ με την Intralot και η αλήθεια για τα κέρδη του 2026, ποιες εταιρείες θα κατέβουν στον διαγωνισμό για τη σίτιση, η επιτυχία της Νίκης, οι νέες business του Λιάκου, τι έλεγε η Κίμπι στον Αργυρό στο FaceTime, και 2 quiz για τον ξυπόλυτο που φλερτάρει τη διάσημη και την κοινή πρόσκληση σε πάρτι με black tie
Οι super 10, η λάμψη σε Metlen και ΑΕΜ, η μεγάλη μπάλα της Σεμίραμις Παληού, ποια μετοχή του Buffett κάνει ράλι, πού θα επενδύσει το αμερικάνικο DFC και η βραδιά για τον Βαρδή τον «αϊτό της Κρήτης»
Τι θα γίνει στην Metlen, οι εκπλήξεις σε Cenergy, Intralot, Aktor, οι νέες business Στάσση, η κίνηση της Αγγελικούση, ο Άδωνις και τα Chanel της Κίμπι και το Βατερλό του Τσίπρα