• Ποια δουλειά 2 δισ. ευρώ θα χτυπήσουν τα μεγάλα παιδιά των τραπεζών, ποιος έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Βλαστό της ΕΤΑΔ, τι είπε ο mr DeutscheTelecom στον Πιέρ και ένα hot κουΐζ

    Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συμπεριφορά που δείχνουν τα τραπεζικά χαρτιά.Οι τραπεζικές μετοχές έχουν εκπλήξει ευχάριστα με την συμπεριφορά τους «την επενδυτική κοινότητα» καθώς από την αρχή του χρόνου καταγράφουν σημαντική άνοδο, αφήνοντας πολύ πίσω τις ευρωπαϊκές τράπεζες…

    image

    Η μεγάλη δουλειά των 2 δισ. ευρώ με τα κόκκινα δάνεια

    Στις μεγάλες δουλειές των  κόκκινων δανείων,  θα αναφερθούμε σήμερα .

    Να σας ενημερώσω για το μεγαλύτερο project που πρόκειται να βγει στην αγορά.

    Δεν πρόκειται για κάποιο νέο πακέτο κόκκινων δανείων που βγαίνει προς πώληση (άλλωστε και αυτά έχουν λιγοστέψει πλέον) αλλά για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Πρόκειται για το έργο που σήμερα η Κομισιόν στην Έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε χθες καταλογίζει ευθύνες στην Κυβέρνηση , διότι έχει πάει πολύ πίσω . (Μάρτιος του 2023 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία).

    Με δύο λόγια ο φορέας αυτός θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες, λειτουργώντας σαν «ασπίδα προστασίας» στους αδύναμους δανειολήπτες.

    Η ίδρυση του έχει ήδη καθυστερήσει για  λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε στη  στήλη.

    Το ευχάριστο νέο είναι ότι η Eurostat αναμένεται να δώσει στην Κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Από τα ονόματα που έχουν φθάσει στα αυτιά μου, είναι προφανές ότι ο διαγωνισμός θα προσελκύσει όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι μάλιστα το πιθανότερο είναι ότι  λόγω μεγέθους του project, οι υποψήφιοι θα κατέβουν αναγκαστικά με consortia.

    Επομένως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλες οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης δανείων (doValue, Intrum, Cepal)  «παρέα» με κάποιο ισχυρό fund η καθεμιά , αφού όπως  προαναφέραμε .. είναι πολλά τα λεφτά που απαιτούνται για να στηθεί ο Φορέας.

    Τα αφεντικά των παραπάνω εταιρειών είναι οι Θεόδωρος Καλαντώνης, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Αρτέμης Θεοδωρίδης.

    Big big guys.

    Το συντονισμό όλου του project έχει αναλάβει η Morgan Stanley η οποία λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

     

    Talk of the day οι Τράπεζες

    Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συμπεριφορά που δείχνουν τα τραπεζικά χαρτιά.

    Οι τραπεζικές μετοχές έχουν εκπλήξει ευχάριστα με την συμπεριφορά τους «την επενδυτική κοινότητα» καθώς από την αρχή του χρόνου καταγράφουν σημαντική άνοδο, αφήνοντας πολύ πίσω τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Για παράδειγμα χθες ο τραπεζικός δείκτης, του ΧΑ παρά την σκιά πολέμου στην Ουκρανία και τα όσα δεινά θα επιφέρει στην οικονομία, κατέγραψε άνοδο 0,4% όταν ο αντίστοιχος Eurostoxx  ήταν στο -0,5%.

    Αν μάλιστα πάμε από την αρχή του έτους ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 25,6%, έναντι μόλις 5,6% του Eurostoxx .

    Με δύο λόγια η αγορά φαίνεται να έχει πειστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει επενδύσιμες (investable) ξανά.

      Ωπερ σημαίνει ότι το μέγα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο δεν ήταν άλλο απ΄αυτό των κεφαλαίων τους, για την ώρα τουλάχιστον έχει επιλυθεί .

     

    Δύο ξένοι στο ίδιο Υπουργείο

    Οι σχέσεις του γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση τελευταία.

    Μάθαμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο κ. Θεμιστοκλέους έπνεε τα μένεα εναντίον της, διότι στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της επιδημίας η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε κάποια στοιχεία, τα οποία ο κ. Θεμιστοκλέους «φύλαγε», ώστε να τα πει ο ίδιος στην ενημέρωση της Δευτέρας.

    Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι γνωστός στους διαδρόμους του Υπουργείου για τον αψύ και δύσκολο χαρακτήρα. Δεν διστάζει να φερθεί απότομα σε όποιον τον ενοχλήσει, εκτοξεύοντας, μάλιστα, λεκτικά  πυρά  και ενώπιον μαρτύρων…

     

    «Κίτρινη Κάρτα» στον Βλαστό από την Κομισιόν

    «Μετεξεταστέα» αφήνει  την διοίκηση της  ΕΤΑΔ, η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, καθώς όπως αναφέρει και κατάφερε να σημειώσει κάποια πρόοδο  στη βελτίωση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, ούτε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων της που παραμένει σε εκκρεμότητα..

    Όπως αναφέρει, με εξαιρέσεις σε συγκεκριμένα έργα, αναφέρει η έκθεση  δεν έχουν γίνει συστημικές βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο ως σύνολο, με σκοπό την επίτευξη συνολικής απόδοσης για το χαρτοφυλάκιό του που να είναι συγκρίσιμη με άλλες εταιρείες του κλάδου.

    Για να αντιστραφεί η εικόνα αυτή οι τεχνοκράτες της Κομισιόν εκτιμούν ότι η εταιρεία θα πρέπει επιτέλους  να λειτουργεί ως εταιρεία του ιδιωτικού τομέα.

    Η διαδικασία αποτίμησης των ακινήτων της που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 18 μήνες θα δημιουργήσει μια βάση για μέτρηση και βελτίωση της απόδοσης.

    Πάντως να σας θυμίσω ότι προ καιρού, άγνωστοι παραλίγο να χτυπήσουν άσχημα τον κ. Βλαστό.

    Μπερδευτήκαν όμως και χτύπησαν τελικά τον οδηγό του.

     

    Τι δείχνει μυστική δημοσκόπηση της ΝΔ για το Νότιο Τομέα

    Κάτι τέτοιες ειδήσεις φθάνουν στα αυτιά μου και μετά άντε να πειστεί ότι δεν «βαίνομεν προς εκλογάς».

    Να σας ενημερώσω λοιπόν για κάτι έρευνες που  τρέχουν σε διάφορες περιφέρειες, ιδίως εκεί που είναι υποψήφιοι υπουργοί και δυνατά ονόματα.

    Για παράδειγμα, μου «σφύριξαν» μία που έγινε στα Νότια Προάστια όπου παρατηρείται συνωστισμός πρωτοκλασάτων υπουργών.

    Η συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από σοβαρή εταιρεία  βγάζει πρώτο το Νίκο Δένδια, δεύτερο τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τρίτο τον Διονύση Χατζηδάκη, ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

     

    Στηρίζει ο Μητσοτάκης Στυλιανίδη

    Φαίνεται ότι «μετοχές» του Χρήστου  Στυλιανίδη έχουν ανέβει και πάλι στο «χρηματιστήριο αξιών» του Μαξίμου μετά το πρόσφατο …limit down που λέγεται ότι υπέστησαν μετά τον χιονιά.

    O Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στο Βουκουρέστι για να υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Ρουμανίας για ζητήματα πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης.

    Έγινε ξεκάθαρο, πλέον, το πόσο στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιλογή που έκανε στο πρόσωπο του.

    «Πλέον» διότι… τις μέρες της «Ελπίδας», όταν γινόταν ο κακός χαμός με τα χιόνια, τηλεφωνούσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους προκειμένου να τους διαμηνύσει πόσο στηρίζει τον υπουργό του – κάτι που κάνουν ότι δεν ξέρουν πολλοί!

     

    Για οικολογικούς λόγους δεν κάνουμε έρευνες στο Αιγαίο

    Απόλυτα αρνητικός είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο θέμα της έρευνας για πετρέλαιο στο Αιγαίο.

    Τι ακριβώς είπε πριν από μερικές ημέρες  στην περίφημη   ομιλία στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων; Ιδού: «δεν πρόκειται να επεκτείνουμε το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

    Έχουμε εκδώσει κάποιες άδειες -όχι στις περιοχές για τις οποίες μιλάμε- αλλά πέραν αυτού δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτές τις έρευνες.

    Και γιατί αυτό; Ας είμαι ειλικρινής.

    Είναι πολύ απλό: πιστεύουμε ότι η εποχή των υδρογονανθράκων είναι πλέον πίσω μας, όσο κι αν είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι τέτοιο όταν η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι.

    Όμως, ακόμα κι έτσι, αν ξεκινήσουμε τις έρευνες τώρα, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ωριμάσουν και πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα είναι αδιάφορες.

    Αδιάφορες, ακόμα κι αν υπάρχουν -κάτι που δεν ξέρουμε-, ακόμα κι αν το κόστος επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους.

    Για εμάς, αυτή η γη και αυτή η θάλασσα, δεν έχει να κάνει με τους υδρογονάνθρακες.

    Επιτρέψτε μου και ένα προσωπικό σχόλιο.

    Πολλοί από εσάς γνωρίζετε το Αιγαίο.

    Το Αιγαίο είναι ένας επίγειος παράδεισος και – με όλο το σεβασμό – δεν θα το κάνουμε, όσο ζούμε, έναν Κόλπο του Μεξικού».

    Πιο ευθύς και πιο …οικολόγος δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

    Κάποιος Έλληνας των Βρυξελλών όμως που άκουσε εκ των υστέρων την ομιλία αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως: «είναι μόνο η οικολογική συνείδηση που μας οδηγεί στην εγκατάλειψη των ερευνών ή υπάρχει κάτι …πιο απλό, πιο βαθύ, πιο μεγάλο που έλεγε  και η Μυρτώτισα, η ποιήτρια;».

     

    Ο διάλογος Μητσοτάκη – Χετγκες,  ο Γερμανός…Πιερ  και το ψάρι στην Πεντέλη

    “Μεγάλη υπόθεση να έχεις έναν Πιερ στην ομάδα σου”.

    Αυτό θα μπορούσε να  είναι το συμπέρασμα της συνάντησης των 60 λεπτών που είχαν το αφεντικό της Deutsche Telekom Τιμ Χέτγκες  και ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.

    Ο Πιερρακάκης (Πιέρ για τους φίλους του) παρουσίασε στον Γερμανό CEO, τι  ακριβώς έχει κάνει η Ελλάδα στο τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης και στην κυριολεξία ο επικεφαλής της DT έμεινε κατάπληκτος όχι μόνο για τα αποτελέσματα αλλά και από τον επαγγελματισμό της παρουσίασης.

    Το αφεντικό της Τelecom έμεινε τόσο ικανοποιημένο από την παρουσίαση που είπε στον υπουργό ότι θα ζητήσει από την Γερμανική Βουλή να κληθεί ο ΠΙΕΡ στην Γερμανία έτσι ώστε να παρουσιάσει τα επιτεύγματα του.

    Σε λίγο θα μας τον πάρουν μεταγραφή στην Bundesliga.

    Μετά τον υπουργό ψηφιακής μεταρρύθμισης,  οι δυο άνδρες δηλαδή οι κ. Χέτγκες  και Τσαμάζ, μετέβησαν το Μέγαρο Μαξίμου που συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Εκεί ο Γερμανός επικεφαλής της  DT ενημέρωσε τον πρωθυπουργό,  για τα γιγαντιαία επιτεύγματα της εταιρείας στην ψηφιακή μεταρρύθμιση.

    Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να βοηθηθούν, καθώς ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν ειδικά από τις αμερικάνικες πολυεθνικών είναι πολύ μεγάλος.

    Το βράδυ πάντως ο Γερμανός Επικεφαλής της DT, απόλαυσε φρεσκότατο ελληνικό ψάρι στην Πεντέλη στην Νησιώτισσα…

    Not bad at all…

     

    H αντίδραση της LAMDA

    Δεν ξέρω εάν είναι τυχαίο,  πάντως χθες η μετοχή της LAMDA ΛΑΜΔΑ 4,39% 6,90 μόλις έφτασε στα 6,77 δηλαδή σχεδόν στα επίπεδα που έγινε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προ ετών, αντέδρασε.

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 2,36% στα 6,93 ευρώ και με όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τις 300.000 μετοχές.

    Το μυστικό είναι τώρα να αρχίσει να λέγεται και πάλι το story της εταιρείας (Ολοκλήρωση διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη, όσον αφορά στην πρώτη φάση των έργων υποδομής του Ελληνικού κλπ.)

     

    Κουΐζ

    Ποιο πρόσωπο επρόκειτο να διοριστεί CEO σε εισηγμένη εταιρεία που ποσοστό μετοχών κατέχει το ελληνικό δημόσιο;

    Στο πρόσωπο αυτό είχε συμφωνήσει και το Μέγαρο Μαξίμου,  αλλά τελευταία στιγμή η δουλειά “στράβωσε” εξαιτίας απροβλέπτων αποφάσεων.

    Τελικά το πρόσωπο αυτό συμφώνησε να εργαστεί σε άλλη εταιρεία πάλι εισηγμένη αλλά που η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες και δη σε μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια…

    Πάντως η αναζήτηση προσώπου για την εισηγμένη κρατική εταιρεία συνεχίζεται…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.